Ανδρικά πρότυπα 2023: Όταν η αυθεντικότητα αποκτά στυλ…

Από το μουστάκι του Clark Gable και τα φουντωτά χτενίσματα τύπου Elvis…στο hippy look του 1970 και την εμφάνιση αλα Pat Bateman, το 1980! Τα ανδρικά πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν συνεχώς και προσαρμόζονται σε κάθε εποχή. Τα ανδρικά πρότυπα δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση, αλλά φυσικά την εικόνα, το στυλ και τον τύπο του κάθε άντρα που ίσως πολλές φορές να τα καθορίζει. Τα πρότυπα της κάθε εποχής αναδεικνύουν γενικότερες τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία ακόμα και αν δεν φαίνεται να σχετίζονται πάντα άμεσα. Αναμφισβήτητα τα πρότυπα και η κοινωνία δημιουργούν τάσεις ανά τον κοσμό αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εξαίρεση «φτιάχνει» κανόνες και έχουμε άπειρα παραδείγματα ανδρών που δεν ακολούθησαν την «πεπατημένη» και δημιούργησαν πρότυπα μέσω της μοναδικότητας τους!

Για το Men’s Arena από την Εύα Πέτροβα

Τα πρότυπα στον χρόνο..

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο θα δούμε πως τα ανδρικά πρότυπα άλλαζαν διαρκώς ανά δεκαετία. Στη δεκαετία του 1920 ο Ροδόλφος Βαλεντίνο «φέρνει» το Slicked Back χτένισμα και καθιερώνεται ως το πρώτο σύμβολο του σεξ του Χόλιγουντ. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος κάνει μόδα το μουστάκι τύπου handlebar και το 1940 ο Αλέν Ντελόν δημιουργεί παγκόσμια τάση ως ο μαυρισμένος, αθλητικός νέος άνδρας με τα παιδικά χαρακτηριστικά προσώπου και τα μπλε μάτια. Επίσης ο «ανδρισμός του πολέμου» ανέδειξε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  την «σκληρή» εμφάνιση με το γυμνασμένο σώμα και το ξυρισμένο πρόσωπο στα ανδρικά πρότυπα. Το τέλος της δεκαετίας του ’60 και ενώ η κοινωνίες υιοθετούν όλο και περισσότερο  ελευθερία  έκφρασης, χαρακτηρίστηκε από την άνθηση των χίπηδων και του ψυχεδελικού ροκ με τον θρυλικό Τζιμ Μόρισον να γοητεύει τον κόσμο με τα τραγούδια του και να δημιουργεί νέα τάση στα ανδρικά πρότυπα. Remembering Clark Gable, the "King of Hollywood"

Το 1980 η αμερικανική σειρά «Baywatch» άλλαξε για τα καλά τα πρότυπα ομορφιάς, φέρνοντας στην μόδα το μαυρισμένο και αθλητικό σώμα. Παράλληλα η οικονομική ανάπτυξη στον δυτικό κόσμο ανέδειξε το αμερικανικό πρότυπο εξουσίας, με τον «αψεγάδιαστο»  άντρα να κινείται στον επιχειρηματικό κόσμο. Η δεκαετία του ’90 «γέννησε» αντιφατικά πρότυπα..Χαρακτηρίστηκε διεθνώς από το κύμα γκραντζ ροκ που γέννησε μια νέα γενιά  που δεν την ένοιαζε η εμφάνιση της με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κερτ Κομπέιν των «Nirvana, ο οποίος με την επιμελώς ατημέλιτη εμφάνιση του κέρδισε τις καρδιές των γυναικών. Το 2000 αποτελεί ορόσημο για τα ανδρικά πρότυπα αναδεικνύοντας μια «μετροσέξουαλ» τάση. Πρότυπο της ανδρικής ομορφιάς θεωρείται ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με το γυμνασμένο σώμα τους κοιλιακούς, το ιδιαίτερο κούρεμα και τα ακριβά ρούχα. Η δεκαετία του 2010 βρίσκει τους Hipsters να υπάρχουν παντού γύρω μας με χαλαρή εμφάνιση με γένια, vintage ρούχα, γυαλιά και τατουάζ.

Δε θα πιστεύετε πόσο πωλήθηκε μία σπάνια αφίσα συναυλίας του Έλβις Πρίσλεϊ (Pic) - Newsbomb - Ειδησεις - News

Body positive και μοναδικότητα

Και φτάνοντας στο 2020 τα ανδρικά πρότυπα έχουν αλλάξει ριζικά ακολουθώντας γενικότερες τάσεις που δημιουργεί η κοινωνία. Η μόδα για τους άντρες μπορεί να προστάζει αρκετών ημερών μούσια και μακριά μαλλιά δεμένα κότσο αλλά δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα πρότυπα. Το 2023 πια και μετά την δοκιμασία της πανδημίας, ο κόσμος έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ανάγκη της ελευθερίας και την δήλωση της μοναδικότητας του. Τα ανδρικά πρότυπα των six pack δίνουν την θέση τους το 2023 στον άντρα «survivor» ότι και αν σημαίνει αυτό. Η εμφάνιση δεν αποτελεί πλέον πρότυπο αν και διαμορφώνεται από τάσεις.

https://www.monopoli.gr/wp-content/uploads/2021/12/jim-morrison.jpeg

Το 2023 δεν υπάρχουν καλούπια, «πεπατημένες» και οι άντρες τείνουν να ακολουθούν λιγότερο και να εστιάζουν στα δικά τους χαρακτηριστικά. Η κοινωνία με την γενικότερη στροφή στη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του καθενός βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αφορμή την εβδομάδα μόδας του Παρισιού για τις ανδρικές πασαρέλες φθινόπωρο-χειμώνα 2023-2024 – τέθηκε ένα ερώτημα: θα αλλάξουν τα ανδρικά σώματα στην πασαρέλα; Αυτό συμβαίνει ήδη για τις γυναίκες με μοντέλα με καμπύλες να κάνουν θραύση πια στις επιδείξεις. Θα επηρεάσει κάποτε αυτή η body positive στροφή την ανδρική μόδα; Επικεφαλής μεγάλου πρακτορείου μοντέλων, ο οποίος προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαψεύδει τις ελπίδες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μια μικρή αλλαγή στα κορίτσια, αλλά για τους άνδρες όχι ακόμα. Ευτυχώς, όμως βλέπουμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην πασαρέλα».

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι σταθμό του Κερτ Κομπέιν – Artigo

Το 2023 η αυθεντικότητα τείνει να γίνει τάση όσο αφορά τα ανδρικά πρότυπα. Το αυθεντικό και το μη επιτηδευμένο είναι πρότυπο και καθορίζει την εποχή σε πολλούς τομείς. Το 2023 θέλει τον σύγχρονο άνδρα απαλλαγμένο από κάθε είδους στιλιστικά καλούπια, πιο κοντά στον εαυτό του, στα «θέλω» του και με σαφή στροφή στην ατομικότητα αλλά όχι με την εγωιστική διάθεση. Ο σύγχρονος άνδρας δεν μοιάζει, δεν αντιγράφει και δεν ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Δεν εστιάζει στην εμφάνιση με την έννοια που την ξέρουμε. Γνωρίζει καλά τον εαυτό του, και προσαρμόζει τις τάσεις στην μοναδικότητα του. Το 2023 βρίσκει τον άνδρα πιο «ώριμο» από ποτέ άλλοτε και δεν εννοούμε ηλικιακά. Έχει οικολογική συνείδηση και τρόπο ζωής ενώ αποκτά όλο και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για το περιβάλλον του και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε του επιλογή. Είναι απελευθερωμένος από ταμπού και έχει απομυθοποιήσει πρότυπα και συνήθειες. Είναι ανοιχτός σε κάθε πρόκληση, δεν συμβιβάζεται εύκολα, δεν φοβάται να ρισκάρει και εστιάζει περισσότερο σε αυτό που είναι και όχι σε αυτό που έχει. Ο άνδρας την δεκαετία του 2020 καταρρίπτει τα όποια πρότυπα και δημιουργεί από την αρχή, νέα πλαίσια με αφετηρία τον ίδιο του τον εαυτό!

Tags from the story
, ,
0 replies on “Ανδρικά πρότυπα 2023: Όταν η αυθεντικότητα αποκτά στυλ…”