8 τρόποι με τους οποίους ένας άντρας δείχνει την προσωπικότητά του μέσω του χιούμορ του

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είπε κάποτε: «Μπορεί κανείς να γνωρίσει έναν άνθρωπο από το γέλιο του». Το κύριο χαρακτηριστικό της έλξης που εξασκεί ένας άνδρας είναι συχνά η αίσθηση του χιούμορ του και οι περισσότεροι άντρες δίνουν μεγάλο βάρος στο να είναι αστείοι. Το πώς εκφράζει το χιούμορ του, ωστόσο, λέει πολλά για το πώς επικοινωνεί ένας άντρας και προς τα πού μπορεί να τείνουν τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητάς του.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότεροι κωμικοί είναι άντρες και γιατί ο «κλόουν» της τάξης είναι συνήθως αγόρι. Οι ψυχολόγοι υποδεικνύουν ότι οι άνδρες είναι αντικειμενικά πιο αστείοι από τις γυναίκες (συγγνώμη, είναι αλήθεια) επειδή το χιούμορ σηματοδοτεί την ευφυΐα και προσελκύει τις συντρόφους. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες νοιάζονται για τη νοημοσύνη περίπου δύο φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και επιβεβαίωσης, όταν κάποιος γελάει με τα αστεία μας, οι άντρες γνωρίζουν ότι οι γυναίκες έλκονται ιδιαίτερα από έναν τύπο με χιούμορ.

Με τη σειρά τους, οι άντρες θέλουν κάποιον που θα εκτιμά και θα γελάει με τα αστεία τους (αυτό στην πραγματικότητα σε κάνει πιο ελκυστική και για εκείνον). Αυτή η συμπληρωματική ανταλλαγή είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς ο άνδρας και η γυναίκα δημιουργήθηκαν διαφορετικά για να εξισορροπήσουν τον άλλο.

Χρησιμοποιώντας καλά το χιούμορ

© FREEPIK
© FREEPIK

Η γνώση της αίσθησης του χιούμορ ενός άντρα είναι σημαντική για τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να πουν αν ελκύονται από αυτό το κομμάτι τής προσωπικότητάς του ή αν αυτό θα τις ενοχλούσε μακροπρόθεσμα, επειδή η έλξη είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογική για τις γυναίκες. Κάποιες γυναίκες εκνευρίζονται με μια χαλαρή αίσθηση του χιούμορ, ενώ άλλες λαχταρούν σαρκαστικά αστεία.

Αλλά οι γυναίκες θέλουν επίσης άνδρες που χρησιμοποιούν το χιούμορ τους με ευαισθησία στο περιβάλλον και το κοινό τους. Για παράδειγμα, μερικοί τύποι κάνουν συνεχώς σεξουαλικά υπονοούμενα ή δεν μπορούν να σταματήσουν με το σαρκαστικό (και συχνά συγκαταβατικό) φλερτ και πιστεύουν ότι αυτό αρκεί ως «αστείο». Ή κάποιοι θα κάνουν απλώς εγωκεντρικά αστεία για το πόσο σπουδαίοι είναι όταν είναι προφανές ότι δεν αστειεύονται 100%.

Οι άνδρες που έχουν έντονη αίσθηση διακριτικού χιούμορ, από την άλλη πλευρά, απεικονίζουν μια αύρα κοινωνικής εμπιστοσύνης και ανδρικής ηγεσίας.

Σε αντίθεση με τους άντρες που δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από τον κύκλο της σαρκαστικής υποτίμησης, οι άντρες που είναι πραγματικά πνευματώδεις και έξυπνοι με τη χρήση του χιούμορ ενώ σέβονται με ποιον μιλούν (δηλαδή τις γυναίκες) καταλήγουν να ακούγονται πολύ πιο έξυπνοι, πιο θετικοί και ώριμοι και θα είναι πολύ πιο ελκυστικοί για την πλειοψηφία των γυναικών.

Όπως είπε ο C.S. Lewis, «Μόνο ένα έξυπνο μυαλό μπορεί να κάνει ένα αστείο για την αρετή». Το λεπτό χιούμορ είναι το νωχελικό υποκατάστατο του γνήσιου πνεύματος, το οποίο συνυπάρχει με ένα καλά μορφωμένο μυαλό.

8 τύποι χιούμορ και η σχέση τους με την ανδρική προσωπικότητα

© PEXELS
© PEXELS

Σύμφωνα με την ανάλυση προσωπικότητας Myers-Briggs, διαφορετικές προσωπικότητες έχουν ποικίλους τύπους χιούμορ (και πολλές είναι ένα μείγμα). Ορισμένες προσωπικότητες είναι λίγο πιο προσεκτικές ώστε να ταιριάζουν τα αστεία τους με το κοινωνικό τους περιβάλλον, άλλοι θα πουν απλώς αυτό που έχουν στο μυαλό τους και κάποιοι μπορεί ακόμη και να το απολαμβάνουν όταν το χιούμορ τους είναι αμφιλεγόμενο και κάπως άβολο για άλλους.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια παίζουν ρόλο στην έκφραση του χιούμορ. Οι εξωστρεφείς τείνουν να έχουν υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του αστείου τους. Ο εξωστρεφής άνδρας έχει μεγαλύτερη πίστη στο αστείο του που δέχεται καλά το κοινό του.

Ενώ το στιλ χιούμορ και η σχέση με την προσωπικότητα ισχύουν και για τα δύο φύλα, οι άντρες είναι μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση στην επιστήμη τής ανθρωπολογίας.

Οι άντρες είναι συνήθως πολύ πιο απλοί από τις γυναίκες και δεν ξοδεύουν ενέργεια προσπαθώντας να σκεφτούν υπερβολικά τα πράγματα, αλλά συνήθως ζωγραφίζουν έναν πολύ ευανάγνωστο χάρτη του εαυτού τους στις λεκτικές τους εκφράσεις καθώς και στη γλώσσα του σώματός τους.

Και ενώ υπάρχουν περίπου 12 διαφορετικά είδη χιούμορ, θα επικεντρωθούμε σε οκτώ από τα πιο δημοφιλή.

1. Σαρκαστικός

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά του φλερτ και των χιουμοριστικών αστείων, ο σαρκασμός θέλει μέτρο και καλή επικοινωνία. Ακριβώς όπως τα καρυκεύματα στη μαγειρική, ο σαρκασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερβολικά. Είναι μια τέχνη λεπτής ισορροπίας.

Η σαρκαστική κοροϊδία μπορεί να είναι αστεία με ύπουλο και πικάντικο τρόπο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τοξική ή υποτιμητική (απέναντι σε εσάς ή σε άλλους) και μπορεί να είναι ένα μέσο ασέβειας και προσβολών στη συζήτηση.

Μερικοί τύποι φλερτάρουν με τον σαρκασμό, αλλά μερικές φορές δεν ξέρουν πώς να τον απενεργοποιήσουν, και επίσης μπορεί εύκολα να φανούν ανώριμοι.

Στην πραγματικότητα, η λέξη σαρκασμός προέρχεται από την ελληνική λέξη «σαρκάζειν», που κυριολεκτικά σημαίνει «σκίζω ή αφαιρώ τη σάρκα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά βλέπουν τα σαρκαστικά σχόλια ως «κόψιμο» και κάποιον που είναι συνήθως σαρκαστικός ως κάποιον με «κοφτερή γλώσσα».

2. Ο χονδροειδής κωμικός

Ο εντελώς ανόητος αστείος – αυτός ο τύπος μπορεί να είναι ο stand-up κωμικός. Του αρέσει να κάνει τους ανθρώπους να γελούν και ξέρει πώς να είναι ανάλαφρος και να μην παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά.

Συχνά μπορεί να είναι ένας συνδυασμός ανόητου και σαρκαστικού ή ανόητου με «ξερό» χιούμορ. Υπάρχει χρόνος και τόπος για όλα, ωστόσο, αν υπάρχουν υπερβολικές χαζομάρες τις λάθος στιγμές, τότε μερικοί από αυτούς τους τύπους μπορεί να φανούν λίγο επιπόλαιοι, ανώριμοι ή κάπως επιφανειακοί, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να μην τους παίρνουν στα σοβαρά (αν και μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι και ειλικρινείς).

Κάποιοι συνήθως καταφεύγουν σε ανόητες ενέργειες και κυνικό χιούμορ για να διασκεδάσουν τις άβολες καταστάσεις. Είναι ο τύπος που θα έστελνε ένα εκρηκτικό gif ή ένα ποπ κορν emoji εν μέσω μίας έντονης αντιπαράθεσης σε μία ομαδική συνομιλία.

3. Λογοπαίγνια

Αυτός είναι ένας τύπος που αγαπά το παιχνίδι με τις λέξεις και μπορεί συχνά να εκφράσει το πνεύμα του πολύ έξυπνα. Αυτός ο τύπος έχει μια παιχνιδιάρικη και ενθουσιώδη αίσθηση θετικού χιούμορ και λατρεύει να κάνει τους άλλους να γελούν με τα αστεία του.

Αν και αυτό το είδος χιούμορ μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο, ξέρουμε ότι τα λογοπαίγνια μπορούν να γίνουν μέχρι κάποιου σημείου και μερικές φορές δεν είναι ούτε επιτυχημένα ούτε καν αστεία. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να γελούν μαζί τους γιατί μπορούν να κάνουν τα απλά, καθημερινά πράγματα διασκεδαστικά.

4. Αμφιλεγόμενο

Υπάρχουν επίσης τύποι που μπορούν να αντλήσουν απεριόριστη ψυχαγωγία από το πολιτικό και κοινωνικό δράμα. Μερικοί τύποι λατρεύουν να κοροϊδεύουν με τους κοινωνικούς και πολιτικούς παραλογισμούς du jour και να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα λόγω διαμάχης, ειδικά όταν υπάρχει σύγκρουση λογικής.

Αυτός ο τύπος θέλει να καγχάσει με την πολιτική ορθότητα και τα αμφιλεγόμενα θέματα «επειδή είναι ταμπού» και βρίσκει απλώς αστείο όταν δημόσια πρόσωπα είτε λένε εξωφρενικά πράγματα είτε σκάβουν αμήχανα μια τρύπα με τη δική τους βλακεία.

Αυτό ισχύει και για σεξιστικά και ρατσιστικά αστεία. Ενδεχομένως επειδή γνωρίζει ότι είναι ταμπού και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα, ένας άντρας που κάνει ρατσιστικά ή σεξιστικά αστεία δεν προέρχεται απαραίτητα από εχθρική νοοτροπία, αλλά είναι ότι τα θέματα ταμπού που τον «γαργαλάνε».

Οι προσωπικότητες αυτές λατρεύουν ιδιαίτερα να πιέζουν για να δουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα εξωφρενικό αστείο. Η νοοτροπία του απαγορευμένου φρούτου έρχεται σε πολλά σχήματα και μεγέθη.

5. Αυτοκαταδυνάστευση

Εδώ πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν το χάρισμα για την κωμική αυτο-υποτίμηση και μια βαθιά εκτίμηση για το παράλογο χιούμορ. Ένας άντρας που ξέρει πώς να κάνει ένα καλό αστείο με τον εαυτό του δείχνει ότι δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά.

Η υπερβολική υποτίμηση του εαυτού μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αυτοεκτίμησης και να δείχνει τάση για κριτική, αλλά αυτός ο τύπος δεν έχει απαραίτητα προβλήματα αυτοεκτίμησης, οπότε μην υποθέσετε ότι είναι ανασφαλής αμέσως.

6. Θυμοσοφικό

Αυτή είναι μια μορφή εξυπνάδας που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Μπορεί να είναι πολύ αστείο, ενώ μπορεί επίσης να τείνει προς τη νοσηρότητα και τον κυνισμό, τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν αρνητικά και απαισιόδοξα, επομένως ένας άντρας με αυτό το είδος χιούμορ μπορεί να χρειαστεί να εργαστεί λίγο πιο σκληρά από άλλους για να παραμείνει θετικός.

Αυτό το «ουδέτερο» είδος χιούμορ το έχει συνήθως αυτός που απαντά με μονότονη «τακτοποιημένη» ή «ψυχρή» ατάκα σε ένα άβολο σχόλιο ή κατάσταση ή κάνει μια νοσηρή αηδία που οι άλλοι μπορεί να χρειαστούν ένα δευτερόλεπτο για να το επεξεργαστούν πριν γελάσουν δυνατά.

Το χιούμορ του μπορεί να γίνει κυνικό, κάτι που σε κάποιους θα μπορούσε να φανεί αρνητικό, ενώ άλλοι μπορεί να τον θεωρήσουν ακόμα πιο αστείο με έναν εκπληκτικό τρόπο.

7. Σκοτεινό και νοσηρό

Αυτός ο τύπος μπορεί συχνά να αναμειχθεί με ένα στεγνό/νεκρό ή σαρκαστικό χιούμορ. Συνηθισμένο για πιο εσωστρεφείς προσωπικότητες, το αντρικό χιούμορ που τείνει να είναι σκοτεινό και νοσηρό μπορεί να είναι εκπληκτικά κωμικό, αλλά συχνά παρερμηνευμένο από το λάθος κοινό ή να θεωρείται σοκαριστικό ή χυδαίο. Ένας τύπος που χρησιμοποιεί σκοτεινό και νοσηρό χιούμορ, κάνει συχνά τους άλλους να μπερδεύονται με αυτό (αλλά και πάλι γελούν).

8. Σεξουαλικό

Το σεξουαλικό χιούμορ περιλαμβάνει υπαινιγμούς και gay χιούμορ – μερικοί τύποι λατρεύουν να κάνουν γκέι αστεία και να «κατατροπώνουν» τον ρομαντισμό.

Αυτός ο τύπος δεν χάνει ευκαιρία για ένα βρώμικο λογοπαίγνιο, ειδικά αν αυτό υποστήριζε ένα αθώο σχόλιο κάποιου άλλου. Φυσικά, μπορεί να είναι αστείο, για να μην αναφέρουμε πικάντικο και ρομαντικό, όταν βρίσκεστε σε κάποιο ερωτικό ραντεβού, αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει ακατάλληλο και αρκετά άβολο σε λάθος χρόνο και τόπο ή όταν μόλις γνωρίσατε κάποιον.

Ένας άντρας που κάνει υπερβολικά τέτοια αστεία μπορεί να είναι κάπως εμμονικός με το σεξ και να είναι επιπόλαιος, επομένως είναι σημαντικό να σημειώσετε πώς και πόσο συχνά συμβαίνει αυτό στα ραντεβού.

Και τελικά…

© PEXELS
© PEXELS

Το χιούμορ είναι απαραίτητο στοιχείο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Όπως το έθεσε ο C.S Lewis, «Το χιούμορ είναι γι’ αυτούς η πανταχού παρηγορητική και… η παντοδύναμη χάρη της ζωής».

Μειώνει την ένταση, απομακρύνει τις συγκρούσεις και χαλαρώνει το άγχος. Το είδος του χιούμορ που απολαμβάνετε και σας ελκύει είναι απίστευτα προσωπικό, αλλά είναι κι ένα ουσιαστικό στοιχείο στην ερωτική χημεία και στο δέσιμο με τους άλλους.

0 replies on “8 τρόποι με τους οποίους ένας άντρας δείχνει την προσωπικότητά του μέσω του χιούμορ του”