Πώς οι «cheat days» επηρεάζουν τη διατροφή σου;

«cheat days» επηρεάζουν τη διατροφή
© Unsplash/Armando Ascorve Morales

Πώς οι «cheat days» επηρεάζουν τη διατροφή σου, σύμφωνα με τους ειδικούς; Αρχικά ν’ αναφέρουμε ότι με τον όρο cheat days ή cheat meals όπως συχνά αποκαλούμε τις ελεύθερες μέρες στη διατροφή είναι εκείνες οι μέρες που έχεις το δικαίωμα να φας ό,τι πραγματικά θέλεις είτε είναι πίτσα, ζυμαρικά, hamburger είτε είναι κάποιο αγαπημένο σου επιδόρπιο. Με άλλα λόγια, είναι οι μέρες που κάνουν περισσότερη υποφερτή μια δίαιτα, αλλά κι αυτές για τις οποίες κάνεις υπομονή τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Τι αναφέρουν όμως οι ειδικοί για τις συγκεκριμένες ημέρες; Είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου ή μια ελεύθερη μέρα στη διατροφή σημαίνει ότι πάνε χαμένες κι όλες οι ώρες που έλιωνες στο γυμναστήριο;

Αρχικά, οι ειδικοί που μίλησαν στο Men’s Health τονίζουν ότι αυτές τις μέρες ο οργανισμός σου θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω για να χωνέψει το φαγητό, καθώς οι μερίδες είναι μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνεις μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα να νιώθεις πρησμένος και φουσκωμένος.

Την ίδια ώρα, άλλοι πιστεύουν ότι οι «cheat days» βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Δυστυχώς, όχι. Το να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό για να κάψεις περισσότερες θερμίδες δεν είναι ακριβώς όπως ο οργανισμός μας λειτουργεί. Ο μεταβολισμός μας όντως αυξάνεται μετά από ένα γεύμα, αλλά όχι τόσο για να κάψει τις θερμίδες της πίτσας ή των brownies που μόλις έχεις καταναλώσει.

Μάλιστα, ένας προπονητής τόνισε ότι ποτέ δεν προτείνει στους πελάτες του τις «cheat days», κι αυτό γιατί έχει δει ανθρώπους να τρώνε τόσο πολύ μέσα σε μια μέρα που καταστρέφονται έτσι οι κόποι και οι προπονήσεις μιας ολόκληρης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι ελεύθερες μέρες στη διατροφή έχουν κι αυτές τα θετικά τους. Το να απολαμβάνεις πού και πού τις αγαπημένες σου λιχουδιές, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις πειθαρχημένος στη διατροφή σου, σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology. Πρόσεξε, όμως: Οι συμμετέχοντες της έρευνας, κατά τη διάρκεια της «cheat day» τους, παρόλο που απολάμβαναν το αγαπημένο τους γεύμα, επέλεγαν μικρές μερίδες για να μην ξεπεράσουν τον αριθμό των θερμίδων που έπρεπε να καταναλώνουν μέσα σε μια εβδομάδα.

Συνοψίζοντας, ενώ αυτές οι μέρες μπορεί να κάνουν καλό σε ορισμένους, θα ήταν προτιμότερο να παραμείνεις στις μικρές ποσότητες, ενώ ιδανικά θα μπορούσες να εντάξεις αυτές τις ατασθαλίες μέσα σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας και να μην τις αφήσεις όλες μαζί για μια μέρα!

Tags from the story
0 replies on “Πώς οι «cheat days» επηρεάζουν τη διατροφή σου;”