5 σημάδια από τον εγκέφαλο και το σώμα που δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι

Είναι ένα από εκείνα τα βράδια, που χαλαρώνω στον καναπέ, χαζεύω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθώ ταυτόχρονα Netflix. Ήταν μια παραγωγική μέρα, έκανα τα περισσότερα πράγματα από τη λίστα με τα καθήκοντά μου και πραγματικά θα έπρεπε να αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου. Ευτυχισμένη, γεμάτη και ήρεμη. Ωστόσο, ο γιος μου αρχίζει να με «βομβαρδίζει» με ερωτήσεις, το ίδιο και το κινητό μου από μηνύματα και οι άνθρωποι απλά αρχίζουν να με κουράζουν.

Είμαι σίγουρη ότι το έχετε ξαναζήσει αυτό, αυτό το συναίσθημα ότι πρέπει να μείνετε μόνοι σας. Ορισμένες γυναίκες το αποδίδουν στις ορμόνες της περιόδου ή σε κάποιο άλλο γυναικείο ζήτημα, ωστόσο και οι άνδρες έχουν αυτό το συναίσθημα. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες. Ακόμα και ο 11χρονος γιος μου συχνά αποσύρεται στο δωμάτιό του και αποφασίζει ότι δεν θέλει πλέον να μιλά σε μένα ή σε κανέναν άλλον. Οι άνθρωποι χρειάζονται μερικές φορές χρόνο για να μείνουν μόνοι. Μην αισθάνεστε ένοχοι που χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας και ούτε χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις. Απλά κάντε το.

Βέβαια, είναι πολύ πιο εύκολο για τους περισσότερους άνδρες να κλειστούν για λίγο στον εαυτό τους, επειδή συχνά οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα οικιακά καθήκοντα. Βέβαια, εξαρτάται από τη δυναμική της κάθε οικογένειας, αλλά σε πολλά νοικοκυριά δυστυχώς ακόμα, οι γυναίκες αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού και οι άνδρες επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες έχουν επίσης εργασία, αλλά στο σπίτι αναμένεται και πάλι να κάνουν περισσότερα πράγματα. Όπως και να έχει, ο προσωπικός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία.

5 σημάδια από τον εγκέφαλο και το σώμα που δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι

Τα άλλοτε διασκεδαστικά πράγματα δεν μας ικανοποιούν πλέον. Αρχίζουμε να αποσυνδεόμαστε από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο. Τα πράγματα που απολαμβάναμε αρχίζουν να φαίνονται σαν πεζές εργασίες, επειδή το σώμα και το μυαλό μας είναι κουρασμένα. Για παράδειγμα, μου αρέσει να βλέπω ντοκιμαντέρ, να κάνω πεζοπορία και να γράφω ποίηση. Ωστόσο, όταν αυτά τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν με βαρετές ή/και επίπονες εργασίες, συνειδητοποιώ ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο μόνη μου. Χρειάζομαι να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να ξεκουραστώ καλά.

-Έντονη λαιμαργία για πρόχειρο φαγητό
Όταν αρχίζω να τρώω αχόρταγα κέικ, ντόνατς και comfort φαγητό, όπως ζεστό ψωμί με βούτυρο και μεγάλα μπολ με ζυμαρικά και τυρί, αναλύω τη συμπεριφορά μου και κλείνω ραντεβού με τον εαυτό μου. Πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία. Αφιερώστε χρόνο για να φτιάξετε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα comfort foods που αγαπάτε, πιείτε μεγάλα smoothies γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ενυδατωθείτε. Μερικές φορές, μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και τρώμε ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να πιούμε.

-Έντονη αίσθηση κόπωσης και εγκλωβισμού
Έχετε βιώσει ποτέ αυτό το ακραίο συναίσθημα της υπερφόρτωσης; Κάθε μικρό πράγμα απλά μοιάζει συντριπτικό, όπως το να ξυπνάτε και να κάνετε ντους, να φτιάχνετε πρωινό, να πληρώνετε λογαριασμούς, τα πάντα. Να κάποια από τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει burnout:

– αρνητικός εσωτερικός διάλογο αίσθηση αποπροσανατολισμού

– λιγότερος ύπνος

– συνεχή λάθη.

Όταν αισθάνεστε έτσι, χρειάζεται να: κάνετε ένα απαραίτητο διάλειμμα, να ακούτε το σώμα σας και να μην κάνετε τίποτα, να ζητήσετε βοήθεια ψυχολόγου, να λέτε όχι, να επανεκτιμήσετε τη ζωή σας, να μειώσετε τις δραστηριότητές σας αν χρειαστεί, να επικεντρωθείτε στο να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά ή/και να αλλάξετε τους στόχους σας.

-Διαφωνίες και εκνευρισμός με φίλους και συγγενείς
Ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι χρειάζεστε χρόνο για να μείνετε μόνοι σας είναι όταν αρχίζετε να τσακώνεστε με φίλους και συγγενείς χωρίς προφανή λόγο. Η αδελφή σας τηλεφωνεί να σας δει και της φωνάζετε, ο σύζυγός σας σας κάνει μια απλή ερώτηση και του θυμώνετε.

-Νιώθουμε ότι θέλουμε να «κρυφτούμε»
Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι πρέπει να μείνετε λίγο μόνοι. Νιώθω έτσι μερικές φορές όταν είναι ώρα να φτιάξω δείπνο ή ώρα να κάνω κάποια σημαντικά πράγματα με τα παιδιά. Θέλω απλώς να το σκάσω. Αυτές τις μέρες, αποφάσισα ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο και προγραμματίζω ένα σαββατοκύριακο μόνη μου. Πάντα αισθάνομαι καλύτερα την επόμενη εβδομάδα, αλλά εξακολουθώ να χρειάζομαι αυτό το διάλειμμα ανά κάποιες περιόδους.

Πηγή: medium.com/illumination-curated/5-signs-that-indicate-your-brain-and-body-need-alone-time

0 replies on “5 σημάδια από τον εγκέφαλο και το σώμα που δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι”