5 τρόποι να υποστηρίξουμε πραγματικά έναν φίλο που παίρνει διαζύγιο

Είναι αυτονόητο ότι το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. Και όταν ένας φίλος ή ένα αγαπημένο πρόσωπο περνά διαζύγιο, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ή να πείτε πολλά για να τους υποστηρίξετε. Για να μάθουμε πώς να είμαστε με τον καλύτερο τρόπο εκεί για κάποιον που περνά διαζύγιο, το mindbodygreen ζήτησε από τον θεραπευτή και ειδικό στις σχέσεις Ken Page τις καλύτερες συμβουλές του.

1. Στηρίζουμε και ακολουθούμε το ρυθμό του ταξιδιού τους

Η πορεία προς τη θεραπεία μετά από ένα διαζύγιο δεν είναι γραμμική και ο Page λέει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως φίλος είναι να τιμήσετε το θεραπευτικό τους ταξίδι. «Η φίλη σας μπορεί να είναι μια χαρά τη μια μέρα, να πενθεί την επόμενη, να ξυπνά στη μέση της νύχτας κλαίγοντας το επόμενο βράδυ και να νιώθει έτοιμη να βγει ραντεβού την επόμενη μέρα», εξηγεί.

Ο χειρισμός αυτού του είδους της απώλειας έχει πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, αλλά και της μάθησης και της ανάπτυξης. «Γίνετε ο φίλος που ομαλοποιεί όλα τα σκαμπανεβάσματα τους, βοηθώντας τους να δουν ότι ο ψυχισμός στην καρδιά και το σώμα μεταβολίζουν αυτό το είδος πόνου με τρόπους που ξεπερνούν την κατανόησή μας».

2. Τιμάμε τις ανάγκες τους

Μαζί με το να τιμάμε το ταξίδι τους, ο Page λέει ότι θα χρειαστεί επίσης να τιμάμε τα αιτήματά τους. Και αυτό περιλαμβάνει πότε χρειάζονται σιωπή, πότε χρειάζονται σύνδεση, πότε θέλουν να μοιραστούν λεπτομέρειες και πότε δεν αισθάνονται έτοιμοι, σημειώνει. «Ρωτήστε τους τι χρειάζονται και προσπαθήστε να τους το προσφέρετε», λέει. «Προσκαλέστε τους σε κοινωνικές συναθροίσεις είτε έρχονται είτε όχι – αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών».

A family is split up after a divorce; Shutterstock ID 86606719; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

3. Τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους

Δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή για να δώσετε στους φίλους σας μια ώθηση αυτοπεποίθησης, αλλά μία φίλη που παίρνει διαζύγιο μπορεί να έχει ιδιαίτερη ανάγκη από κάποια θετική ενίσχυση. Μαζί με τα γενικά κομπλιμέντα και τον θαυμασμό, ο Page λέει ότι μπορείτε επίσης να τους υπενθυμίζετε όλα τα καλά χαρακτηριστικά που επέδειξαν στη σχέση, όπως το πόσο σκληρά προσπάθησαν και όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν. Υπενθυμίστε τους ότι όλη την αγάπη που έδωσαν στη σχέση μπορούν τώρα να την δώσουν στον εαυτό τους.

4. Δίνουμε χώρο

Μερικές φορές το μόνο που θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι όταν πονούν είναι να νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους καταλαβαίνουν, και η επέκταση της ενσυναίσθησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν η συμπεριφορά του φίλου σας έπαιξε ρόλο στο διαζύγιο.

«Μερικές φορές γνωρίζουμε ότι η σχέση έληξε σε κάποιο σημαντικό βαθμό εξαιτίας του φίλου μας», εξηγεί ο Page. Ίσως απάτησε, απομακρύνθηκε ή αντιμετώπιζε τα δικά του προβλήματα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, «κρατήστε το αυτό στην καρδιά σας και μην αναφερθείτε σε αυτό μέχρι να είναι έτοιμοι και μέχρι να σας το ζητήσουν», σημειώνει ο Page και προσθέτει: «Μπορείτε να κάνετε μια ή δύο ευγενικές ερωτήσεις, αλλά μετά αφήστε το να περάσει. Θα το επιδιώξουν όταν είναι έτοιμοι».

5. Ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίηση όταν είναι έτοιμοι

Και τέλος, η ενθάρρυνση που κυμαίνεται από προσκλήσεις σε εκδηλώσεις μέχρι ραντεβού για καφέ και αποδράσεις το Σαββατοκύριακο μπορεί να χρησιμεύσει ως μια μεγάλη υπενθύμιση ότι η φίλη σας αγαπιέται και δεν είναι μόνη.

«Κάντε διασκεδαστικά πράγματα μαζί τους. Υποστηρίξτε τους σε ταξίδια όπως ο διαλογισμός, τα μαθήματα γιόγκα και οτιδήποτε είναι θεραπευτικό και καταπραϋντικό για την καρδιά και την ψυχή», λέει ο Page. «Όσο περισσότερο νιώθουν συνδεδεμένοι με την καρδιά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή, τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτούς».

Προσθέτει επίσης ότι όποιος περνά διαζύγιο μπορεί να δει μεγάλα οφέλη από την ψυχοθεραπεία και τις θεραπευτικές τεχνικές. Μπορείτε να ενθαρρύνετε διακριτικά τον φίλο σας να εξετάσει το ενδεχόμενο να το δοκιμάσει.

Και φυσικά, θα εξακολουθείτε να θέλετε να θυμάστε να τιμάτε τις ανάγκες τους αν θέλουν χώρο, ιδιωτικότητα ή ξεκούραση, οπότε να το έχετε αυτό κατά νου καθώς τους προσφέρετε υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-support-a-friend-going-through-divorce

0 replies on “5 τρόποι να υποστηρίξουμε πραγματικά έναν φίλο που παίρνει διαζύγιο”