4 διατροφικοί κανόνες για πιο αποτελεσματική προπόνηση

© Unsplash/Victor Freitas

Θέλεις να δεις γρηγορότερα τα επιθυμητά αποτελέσματα απ’ την προπόνησή σου; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τους παρακάτω 4 βασικούς διατροφικούς κανόνες για να πετύχεις τους στόχους σου.

Οι διατροφικοί κανόνες για τη γυμναστική ξεκινούν πάντα απ’ το αιώνιο δίλημμα για το εάν πρέπει να τρώμε πριν ή μετά την προπόνηση για να κάψουμε τις περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τον Δρ. Ingo Froböse του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, θα πρέπει να αποφεύγουμε τη σκληρή προπόνηση με άδειο στομάχι, ενώ εάν η προπόνηση σου περιλαμβάνει μόνο ασκήσεις ρουτίνας, μπορείς να παραλείψεις το γεύμα πριν το γυμναστήριο.

Ουσιαστικά, είναι σημαντικό να φας κάτι πριν την προπόνησή σου, έτσι ώστε οι μυς να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να εκτελέσουν σωστά τις ασκήσεις. Σύμφωνα με τον Froböse, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να είναι 2-3 ώρες πριν την προπόνηση.

4 διατροφικοί κανόνες για πιο αποτελεσματική προπόνηση

Οι υδατάνθρακες δίνουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται

Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας υδατανθράκων πριν την προπόνηση σε βοηθάει να φέρεις εις πέρας όλες τις ασκήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου εκείνη την ημέρα. Εάν δεν έχεις χρόνο να φας 2-3 ώρες πριν την προπόνηση, θα πρέπει να επιλέξεις έστω κάτι μικρό πριν την άσκηση, που να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες, λίγο ψωμί με χούμους ή μια μπανάνα.

Προσοχή στα συνθετικά πρόσθετα τροφίμων

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στις πρωτεϊνικές σκόνες, οι οποίες αρκετές φορές περιέχουν συνθετικά γλυκαντικά και διάφορα πρόσθετα. Καλύτερα να ψάξεις στην αγορά για φυτικές πρωτεΐνες ή ακόμη καλύτερα να εντάξεις στη διατροφή σου πραγματικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, όσοι προτιμούν τις πρωτεϊνικές σκόνες, μπορούν να τις παίρνουν 1-2 φορές τη μέρα σαν βοηθητικά γεύματα.

Επιλογή σωστών τροφίμων

Σύμφωνα με τον Froböse, τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας, δεν θα πρέπει να είναι επεξεργασμένα. Ο ίδιος συμβουλεύει ακόμη ότι ο καφές πριν την προπόνηση μπορεί να αυξήσει την απόδοση, καθώς μας κρατάει σε εγρήγορση, ενώ και η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αντίθετα, τα ροφήματα όπως το Redbull περιέχουν πολλή ζάχαρη και έτσι είναι καλό να αποφεύγονται.

Απόφυγε τα βαριά γεύματα πριν από την προπόνηση

Καλύτερα να αποφύγεις τα βάρια γεύματα λίγα λεπτά πριν την άσκηση κι αυτό για να αποφύγεις τυχόν ενοχλήσεις στο στομάχι και την αίσθηση υπνηλίας που μπορεί να σου προκαλεί το φαγητό. Επιπλέον, το σώμα θα είναι τόσο απασχολημένο με την πέψη που δεν θα μπορεί να αφοσιωθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα και απόδοση.

Tags from the story
0 replies on “4 διατροφικοί κανόνες για πιο αποτελεσματική προπόνηση”