Red Bull: Το πρώτο 7μετρο βουβό κύμα (swell) της σεζόν στον Νότιο Ειρηνικό

Σίγουρα θα μείνεις εντυπωσιασμένος παρακολουθώντας τον να surfαρουν. Μαζί με το εκπληκτικό όμως αυτό θέαμα, σημειώθηκε μια καταστροφή. Mάθε πως μπορείς να βοηθήσεις το Teahupo’o, τον απόλυτο προορισμό για surf, να ανακάμψει από τις πλημύρες που προκάλεσαν τα υπερβολικά κύματα.

Το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο είναι η εποχή όπου τα βουβά κύματα (swell trains) ξυπνούν μετά την θερινή αδράνεια στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τον Nick Carroll, γκουρού στο website Surfline, αυτός ο εντυπωσιακός όγκος νερού «αποτελεί την κορυφαία μηχανή δημιουργίας swell στον κόσμο». Αυτά τα swell γιγαντώνονται με την βοήθεια ισχυρών ανέμων και σταματούν μόνο όταν χτυπήσουν στεριά. Στην περίπτωση μάλιστα του Teahupo’o στην Ταϊτή, βλέπει κανείς ένα απότομο σύστημα υφάλων που ανεβαίνει από μεγάλο βάθος και δημιουργεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κύματα στον πλανήτη. 

Τo τελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου, το Teahupo’o θα υποδέχονταν τα πρώτα δυνατά swell για το 2023. Στην κοινότητα των φανατικών του είδους σήμανε συναγερμός καθώς ύστερα από μήνες απραξίας – τα κύματα σε Ατλαντικό και Νότιο Ειρηνικό είχαν κοπάσει για την θερινή περίοδο – έφτασε πάλι η ώρα για δράση. Φανατικοί surfers από κάθε γωνιά του πλανήτη άρχισαν να καταφθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Papeete από όπου στη συνέχεια κινήθηκαν προς το μικρό ψαροχώρι, που βρίσκεται στην νοτιότερη άκρη, του μεγαλύτερου νησιού της Ταϊτής. Αυτό δεν είναι άλλο από τα Teahupo’o, το ψαροχώρι που έχει φιλοξενήσει αγώνες του WSL Championship Tour και το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα μέρη για surf στον Νότιο Ειρηνικό.

Καθώς το Surfline προέβλεπε ότι εντυπωσιακά swell πρόκειται να χτυπήσουν την περιοχή, την Κυριακή 29 Απριλίου, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει δελτία καιρού για το τι θα επακολουθούσε το επόμενο 48ωρο. Οι συνήθεις ύποπτοι, όπως ο Kai Lenny, o Lucas “Chumbo” Chianca κι ο Matahi Drollet άρχισαν να κάνουν τα δικά τους παρέα με τους ντόπιους όπως ο Kevin Bourez, o Lorenzo Avvenenti, o Tikanui Smith και ο Vahine Fierro, αλλά και με άλλους φανατικούς των γιγάντιων swell όπως ο Russell Bierke, o Billy Kemper, ο Nate Florence.

Τα swell δεν έφτασαν σε ύψη που όλοι περίμεναν, ωστόσο ο Eimeo Czermak και ο Tucker Wooding έβαλαν φωτιά στο internet με το εντυπωσιακό drone clip (μπορείς να το δεις παραπάνω) και το οποίο είναι πραγματικά απίστευτο. Παράλληλα, η Summa Longbottom και η Annie Dos Santos ανέβασαν εντυπωσιακά τον πήχη ανυφώνοντας το γυναικείο big wave, ενώ είδαμε για πρώτη φορά puddle surfers και tow surfers (που τους ρυμουλκούν jet ski) να συνυπάρχουν όπως ποτέ ξανά.

Η φύση όμως είχε άλλα σχέδια για την περιοχή. Δυστυχώς το χωριό του Teahupo πλημμύρισε λόγω της υπερβολικής έντασης που είχαν τα συγκεκριμένα, δυνατά κύματα. Έτσι οι surfers, που λίγες ώρες νωρίτερα απολάμβαναν τα κύματα, έλαβαν δράση. Λειτούργησαν ομαδικά και πρόσφεραν σημαντική βοήθεια στους ντόπιους προκειμένου να σώσουν το μικρό χωριό και να διασφαλίσουν ότι θα ανακάμψει από την καταστροφή.

«Μια τέλεια μέρα και μετά καταστροφή», είπε ο Carroll. «Ο ωκεανός ήταν αμείλικτος. Το μικρό χωριό πλέον χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να ανακάμψει και το μόνο σίγουρο είναι ότι μια τέλεια μέρα θα μας περιμένει».

Tags from the story
, ,
0 replies on “Red Bull: Το πρώτο 7μετρο βουβό κύμα (swell) της σεζόν στον Νότιο Ειρηνικό”