10+1 ερωτήσεις σε έναν οδηγό ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Σκέφτεσαι εδώ και καιρό να αλλάξεις το αυτοκίνητο που έχεις με ένα ηλεκτρικό, αλλά οι απορίες που έχεις είναι πολλές; Ακολουθούν 10+1 ερωτήσεις και οι απαντήσεις ενός οδηγού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που θα κάνουν την απόφαση σου λίγο πιο εύκολη και γρήγορη!

1. Πως αποφάσισες να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Στην αρχή ήταν καθαρά θέμα περιέργειας. Ήθελα να δοκιμάσω ένα διαφορετικό τρόπο οδήγησης. Με ιντριγκάρει κάθε τι νέο, που έχει να κάνει τόσο με το κόσμο της οδήγησης όσο και με το κομμάτι της τεχνολογίας. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ουσιαστικά ένας νέος ανεξερεύνητος κόσμος, η οδήγηση σ’ αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα ήδη γνωρίζουμε.

2. Τι έρευνα χρειάστηκε να κανείς πριν;

Πριν αγοράσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο, χρειάστηκε να κάνω μια αρκετά μεγάλη έρευνα για να δω τι εναλλακτικές υπάρχουν και κυρίως να καταλάβω τα χαρακτηριστικά σε σχέση με την αυτονομία που μπορεί το καθένα να προσφέρει. Έκανα και μια μικρή σχετικά έρευνα στο κομμάτι των υποδομών φόρτισης αλλά σταμάτησα πολύ γρήγορα γιατί ειδικά τότε δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Οπότε έψαξα να βρω για να εγκαταστήσω ένα σταθμό φόρτισης στο σπίτι μου και φυσικά αν υπάρχουν διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης, κοντά στις περιοχές που κινούμαι. Βέβαια, τώρα πια, υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να σε καθοδηγήσουν καλύτερα και να σε συμβουλεύσουν για τις δυνατές επιλογές οι οποίες είναι πια πάρα πολλές.

3. Χρειάστηκε να κάνεις κάποιες ενέργειες πριν την αγορά; Πχ. ρεύμα κτλ.

Πριν αγοράσω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χρειάστηκε να ελέγξω αν το σπίτι μου διέθετε την δυνατότητα να υποστηρίξει τη φόρτιση. Έπειτα προχώρησα με την αγορά του σταθμού, αφού με την βοήθεια της electrified.gr, που με καθοδηγήσε στην καλύτερη λύση.

4. Πως είναι η ζωή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η ζωή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι σαν μια κυριακάτικη χαλαρή και διασκεδαστική βόλτα. Συνέχεια ανακαλύπτω και κάτι νέο. Η οδήγηση είναι χαλαρή και μ έχει μυήσει σ’ ένα νέο τρόπο ζωής και μια νέα πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση της πανδημίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής είναι κάτι απαραίτητο αλλά και εξαιρετικά όμορφο. Έχει επικρατήσει πλέον μια νέα φιλοσοφία την οποία το ηλεκτρικό αυτοκίνητο την αντιπροσωπεύει απόλυτα. Χρειαζόμαστε πιο αργούς ρυθμούς ζωής, χαλαρούς, χωρίς άγχος, εστιάζοντας σε μια άνετη καθημερινότητα χωρίς περιπλοκότητες γιατί όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ζωή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι εκπληκτικά πιο απλή απ’ ότι με ένα συμβατικό.

5. Ποια νιώθεις ότι είναι τα οφέλη;

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά. Πέρα από τη προστασία του περιβάλλοντος μια και βοηθούν πάρα πολύ στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, προσφέρουν μια άνετη ζωή. Η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όσο βρίσκομαι στο σπίτι μου και ξεκουράζομαι ή στην εργασία μου, το αμάξι μου φορτίζει κι έτσι δεν χρειάζεται να περιμένω στην ουρά για βενζίνη. Γλιτώνω κόστη βενζίνης, τέλη κυκλοφορίας, κάρτας καυσαερίων, στάθμευσης, αλλά και service. Η οδήγηση μέσα στη κίνηση, είναι πολύ ευκολότερη και δεν σου δημιουργεί το άγχος και πολλές φορές τον θυμό, που σου προκαλεί όταν βρίσκεσαι σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ένα νέο καλό είναι η η δωρεάν στάθμευση που για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για φόρτιση σε πάρκινγκ και δήμους, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι στα καλύτερα και κεντρικά σημεία και φυσικά δωρεάν.

6. Τι χρειάζεται για τη συντήρηση του αυτοκινήτου;

Όπως είπα και παραπάνω, μπορεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να είναι πιο δαπανηρό στην απόκτηση του, ωστόσο τα έξοδα συντήρησης και κυκλοφορίας που απαιτεί, είναι μηδαμινά συγκριτικά με τα συμβατικά αμάξια. Αυτό σίγουρα διώχνει ένα μεγάλο άγχος από το μυαλό των οδηγών.

7. Υπάρχουν στιγμές που σου δημιουργεί ανασφάλεια;

Σίγουρα υπάρχει μια ανασφάλεια ακόμη, όσον αφορά τις μεγάλες αποστάσεις. Ακόμη στις εθνικές οδούς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι σταθμοί φόρτισης. Και οι σταθμοί που υπάρχουν στις πόλεις δεν μπορούν να καλύψουν τα σχέδια που υπάρχουν για περισσότερους χρήστες ηλεκτρικών αμαξιών.

8. Πρότασεις σε κάποιον ενδιαφερόμενο;

Κάποιος που ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο βήμα, αναμφισβήτητα πρέπει να το τολμήσει. Όμως σίγουρα δεν πρέπει να περιοριστεί στην έρευνα μόνος του. Τη καλύτερη δυνατή επιλογή θα τη πετύχει μόνο με τη βοήθεια μιας εταιρίας που είναι ειδική στα θέματα ηλεκτροκίνησης και η οποία μπορεί να του εξηγήσει διάφορες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που ούτε τα τμήματα πωλήσεως των εταιρειών δεν γνωρίζουν.

9. Πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν;

Ένα μόνο: Αύξηση Σταθμών Φόρτισης.

10. Μαθαίνεις ακόμη νέες δυνατότητες και πράγματα που γνωρίζεις για το ηλεκτρικό;

Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι νέο. Και κάθε μέρα βγαίνουν νέα μέτρα, προϋποθέσεις, ελαφρύνσεις, καθώς και χρηματοδοτήσεις που αφορούν την ηλεκτροκίνηση. Επομένως, βέβαια πρέπει κάθε μέρα κάποιος να αναζητά διαρκώς τι καινούριο βγαίνει αλλά αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο ειδικά για κάποιον που του αρέσει η τεχνολογία.

11. Θα είναι και το επόμενο αμάξι σου ηλεκτρικό;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εάν κάποιος οδηγήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι αδύνατον να επιστρέψει σε θερμικό. Δεν ξέρω, γιατί αλλά είναι έτσι ακριβώς. Εκτός από αυτό, η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πλέον το μέλλον, αλλά το παρόν.

Tags from the story
0 replies on “10+1 ερωτήσεις σε έναν οδηγό ηλεκτρικού αυτοκινήτου”