Το ηλιόλουστο Casa Paloma στο Μεξικό

Σε μια ήσυχη γειτονιά του Μεξικό, όπου οι ήχοι των παιδιών που παίζουν και οι έντονες σκιές του λαμπρού ηλιακού φωτός σκιαγραφούν έναν πλούσιο πολιτισμό, αυτό το μικρό σπίτι ενός υπνοδωματίου βρίσκεται πάνω από ένα γκαράζ και ένα στούντιο τέχνης. Με το φυσικό φως να πλημμυρίζει από τρεις πλευρές, η κίνηση του ήλιου επικαλύπτει εσωτερικούς χώρους που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του ιδιοκτήτη.

Οι διπλά πτυσσόμενες γυάλινες πόρτες γεμίζουν με φως ολόκληρο το χώρο, ηλιαχτίδες από τρεις φεγγίτες φωτίζουν τους τοίχους όλη την ημέρα. Η διαμόρφωση χρώματος και φωτός μεγεθύνεται στις πολυτονικές ιδιότητες των χειροποίητων πλακιδίων, του γυαλισμένου σκυροδέματος και του σφυρήλατου χαλκού.

Η βιωσιμότητα ήταν μια καθοδηγητική δύναμη σε αυτό το σπίτι από σκυρόδεμα και τούβλα, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο χέρι, χωρίς ηλεκτρικά εργαλεία, από ντόπιους τεχνίτες με τοπικά υλικά. Αν και το τζάκι μπορεί να θερμάνει ολόκληρο το χώρο, η θερμική μάζα του ηλιοθερμικού δαπέδου από σκυρόδεμα εκπέμπει ζεστασιά πολύ μετά το ηλιοβασίλεμα.

Οι πέργκολες και οι αποχρώσεις των παραθύρων είναι εμπνευσμένες από τον καλοκαιρινό ήλιο, τα παράθυρα και οι φεγγίτες παρέχουν φυσικό αερισμό, ενώ ο θερμοσίφωνας αερίου είναι κατά παραγγελία, τα φώτα είναι LED και η οροφή είναι πράσινη. Το νερό της βροχής που συλλέγεται σε μια υπόγεια δεξαμενή χρησιμοποιείται για άρδευση και καθαρίζεται για πόσιμο.

Η κάτοψη είναι απλή, αλλά οι χώροι ξεδιπλώνονται με απροσδόκητη πολυπλοκότητα. Το μεγάλο παράθυρο στο σαλόνι προεξέχει από την όψη του κτιρίου, για να δημιουργήσει ένα μακρύ χώρο γραφείου. Το υπνοδωμάτιο είναι ανοιχτό, αλλά ιδιωτικό, βαθιές βιβλιοθήκες που εξυπηρετούν τόσο το υπνοδωμάτιο όσο και το σαλόνι, με κόγχες για τέχνη και τηλεόραση που περιστρέφεται για να εξυπηρετήσει και τα δύο δωμάτια.

Ένα τζάκι τριών όψεων βρίσκεται πάνω από το γυαλισμένο τσιμεντένιο δάπεδο, οι φλόγες του χορεύουν ανάμεσα σε στρώματα σπασμένου μαύρου γυαλιού, μια διάτρητη, χειροποίητη σφυρηλατημένη χάλκινη οθόνη πάνω από την οποία αντανακλούν λάμψεις φωτός και φωτιά στους τοίχους. Οι χαλύβδινες πόρτες και τα παράθυρα χειροποίητα από τον σιδηρουργό είναι διάτρητα στο χέρι και φυσικά σκουριασμένα στις πόρτες εισόδου και γκαράζ.

Γυαλισμένο γκρι σκυρόδεμα από κάρβουνο σε μεγάλους πάγκους με νεροχύτες με πλήρη διαμόρφωση είναι διαποτισμένες με μια απτική πολυπλοκότητα από τη σπάτουλα χεριών, μια υφή που συνεχίζει στο πολυτονικό τσιμεντένιο δάπεδο. Ντουλάπια από κάθετο μαόνι από κόκκους βαμμένο στο χρώμα του κρασιού, έβενο και πράσινο του δάσους, συμπληρώνουν τη σπασμένη τοιχογραφία κεραμιδιών που τυλίγει το ντους.

 

0 replies on “Το ηλιόλουστο Casa Paloma στο Μεξικό”