Το εκπληκτικό El Alambique House στο Ecuador

Το σπίτι «El Alambique», στην περιοχή Puembo στα περίχωρα του Quito, ανάμεσα στους ποταμούς Chiche και Guambí, βρίσκεται σε μια επικλινή τοποθεσία, με θέα σε μια χαράδρα. Μία από τις προκλήσεις του σχεδιασμού ήταν η τακτοποίηση ενός σπιτιού με 70% αρχιτεκτονικό πρόγραμμα πρώτου ορόφου υπό τις επικλινείς τοπογραφικές συνθήκες, επιτρέποντας παράλληλα στον εσωτερικό κήπο να είναι ως επί το πλείστον επίπεδος και συνδεδεμένος με τις εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.

Για να γίνει αυτό, η εσωτερική λειτουργικότητα, όχι μόνο είναι μια απάντηση στη λίστα των απαιτήσεων του πελάτη, αλλά και το αποτέλεσμα της βαθύτερης κατανόησης της καθημερινής χορογραφίας, προκειμένου να ανακαλύψουμε μέσα από την κίνηση, τις πολλές ιστορίες του περιβάλλοντος και των χώρων.

Το κύριο σχήμα καταφέρνει να συνδέσει τρία ογκομετρικά «σώματα» κατά μήκος μιας ενιαίας διαμήκους διαδρομής κυκλοφορίας που διακόπτεται μερικώς από δύο μικρούς κήπους.

Ο πρώτος όροφος σε σχήμα L περιέχει την κύρια κρεβατοκάμαρα, το γραφείο στο σπίτι και άλλους ιδιωτικούς χώρους σε χαμηλότερο όγκο που περιλαμβάνει το εξωτερικό κατάστρωμα και τον κήπο όπου εκεί βρίσκονται η πισίνα και το μπάρμπεκιου.

Ο ημιώροφος στεγάζει τους κοινωνικούς χώρους κάτω από μια πολύ ψηλότερη κύρια αίθουσα.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το πάρκινγκ, την κουζίνα και τους χώρους εξυπηρέτησης στο ισόγειο και τα δευτερεύοντα υπνοδωμάτια και το σαλόνι στον δεύτερο όροφο.

Αυτή η κεκλιμένη ογκομετρική πρόοδος προσπαθεί να αντανακλά το προφίλ του δρόμου, ενώ σχετίζεται με το περιβάλλον δομημένο περιβάλλον και προστατεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά δέντρα γύρω από τη δομή. Τα τρία ογκομετρικά στοιχεία συνδέονται με τον όγκο της σκάλας που μοιάζει να αγκαλιάζει αρμονικά όλη τη γεωμετρία.

Μόλις κάποιος περάσει το κατώφλι της εισόδου, οι εσωτερικοί χώροι φαίνεται να συνδυάζονται οριζόντια με τις εξωτερικές περιοχές και όταν το τζάμι ανοίγει προς τα έξω και έχουν αφαιρεθεί όλα τα εμπόδια, η ρευστότητα μεταξύ ολόκληρου του προγράμματος φαίνεται ταυτόχρονα περιορισμένη και ελεύθερη.

Η προσέγγιση κατασκευής είναι κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα με ορισμένα δομικά στοιχεία χάλυβα που χρησιμοποιούνται ως τέτοια χωρίς πολλά πρόσθετα εξαρτήματα, αλλά η συμπερίληψη του ξύλου τικ ως τρίτου στοιχείου που παρέχει μια απλή, αλλά πλούσια και ειλικρινή παλέτα για ένα σπίτι που θέλει να πετύχει επίσημη γλώσσα που ξεπερνά το χρόνο και τις περαστικές τάσεις.

0 replies on “Το εκπληκτικό El Alambique House στο Ecuador”