Το ελληνικό νησιωτικό καταφύγιο στη Λευκάδα, που συνδυάζει τη φύση και τον μινιμαλισμό

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στο νότιο άκρο του ελληνικού νησιού της Λευκάδας, η Villa Apollon έχει θέα στη θάλασσα, ήρεμα φωλιασμένη ανάμεσα στο πράσινο. Το έργο, μια μοντέρνα εξοχική κατοικία, έχει σχεδιαστεί για να κάνει ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει το τέλειο καταφύγιο στο νησί – να προσφέρει ένα καταφύγιο χαλάρωσης, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αισθητική με διαχρονικά υλικά σε ένα εκλεπτυσμένο μείγμα μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής και φύσης. Αυτή τυχαίνει να είναι η ειδικότητα του συγγραφέα του, του αρχιτεκτονικού στούντιο Block722 με έδρα την Αθήνα.

 

Η δομή συνδυάζει έναν μεγαλύτερο, κύριο όγκο που στεγάζει την κύρια κατοικία και μια δευτερεύουσα δομή που περιλαμβάνει τέσσερα δωμάτια φιλοξενίας. Τα δύο κτίρια συνδέονται μέσω μιας επιλογής εξωτερικών χώρων, καθώς ένα ποικίλο τοπίο φυτεμένων περιοχών, πλακόστρωτες βεράντες και στοιχεία νερού συνδυάζουν τα πάντα στο οικόπεδο, δημιουργώντας ένα συνεκτικό σύνολο – ένα καταφύγιο που γυρίζει την πλάτη στη ζωή της πόλης και ανοίγει προς το Ιόνιο Πέλαγος και το καταπράσινο περιβάλλον του.

Ένα στούντιο το Block722 ιδρύθηκε το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Κάτια Μαργαρίτογλου.

Οι δυο τους συγκεντρώνουν τις ελληνικές και τις σκανδιναβικές ευαισθησίες στην ερμηνεία της σύγχρονης μεσογειακής αρχιτεκτονικής που βασίζεται στο πλαίσιό της και αισθάνεται οργανική, διαχρονική και μινιμαλιστική. Αυτή η προσέγγιση είναι εμφανής σε αυτό το έργο, καθώς οι χαμηλοί, γαλήνιοι όγκοι της Villa Apollon από φυσικά υλικά και απαλούς, ουδέτερους χρωματικούς τόνους γίνονται μια αβίαστη προέκταση του πράσινου περιβάλλοντος της.

Μια ράμπα οδηγεί τον επισκέπτη στην κύρια είσοδο του σπιτιού. Μια σειρά από φεγγίτες και καθαρή θέα μέσα από το κτίριο και από την άλλη πλευρά προς τη θάλασσα προσφέρουν αμέσως μια αίσθηση του τόπου – και του δράματος.

Μια κατασκευή από σκυρόδεμα συμπληρώνεται από υλικά όπως το iroko και το ξύλο teak, η πέτρα και το terrazzo, σε μια εσωτερική σύνθεση που εξυμνεί το άγγιγμα. Το εσωτερικό είναι απαλό και ανεπιτήδευτο, με χαρακτηριστικά αγκυρωμένα στο έδαφος και χαμηλά καθίσματα που συνδέουν τον κάτοικο με τη γη.

Από το κυρίως σπίτι, μια σειρά από πλακόστρωτες βεράντες και ένα ελικοειδή, φυσικό μονοπάτι οδηγούν σε μια μικρή, απομονωμένη βραχώδη παραλία από κάτω – ιδανική για αυτή την πολύ σημαντική βουτιά.

0 replies on “Το ελληνικό νησιωτικό καταφύγιο στη Λευκάδα, που συνδυάζει τη φύση και τον μινιμαλισμό”