Beyond Residence: Ένα σύγχρονο και άνετο σπίτι στο Κέιπ Τάουν

Το Beyond είναι ένα σύγχρονο σκηνικό για τη ζωή και την τέχνη, όπου η πλήρης άνεση ενός σύγχρονου σπιτιού συνδυάζεται δυναμικά με μια στοιχειώδη αρχιτεκτονική που προέρχεται από το δραματικό σκηνικό του.

Σκαρφαλωμένο στους ώμους του Lion’s Head, το σπίτι, σχεδιασμένο από τη SAOTA, πηγάζει από μια απότομη πλαγιά που καταλήγει στη διάσημη ακολουθία των λευκών παραλιών του Clifton μέχρι τους Δώδεκα Αποστόλους πιο πέρα. Η είσοδος από τη Nettleton Road – τον πιο περιζήτητο δρόμο στη Νότια Αφρική – δίνει μια εντύπωση τεσσάρων χαμηλότερων ορόφων με δελεαστικές αναλαμπές δύο ακόμη επιπέδων που υψώνονται ψηλά.

Τα χαμηλότερα επίπεδα φιλοξενούν έξι γενναιόδωρα υπνοδωμάτια, τρία από τα οποία μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για μια οικογενειακή σουίτα, και έναν χώρο ψυχαγωγίας με σπα, παιχνίδια και κινηματογράφο. Ο κύριος χώρος διαβίωσης βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου – ένας εκτεταμένος, ενιαίος χώρος που στεγάζει κουζίνα, μπαρ, τραπεζαρία, σαλόνι και οικογενειακά δωμάτια, καθώς και χειμερινό σαλόνι, μελέτη και στούντιο τέχνης σε ημιώροφο.

Οι γυάλινες γραμμές μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεφλουδίζουν για να θολώσουν τα όρια σε έναν συνεχή διαφανή χώρο που συνδέει ένα γενναιόδωρο πίσω κήπο που ανοίγει απευθείας στο Εθνικό Πάρκο Table Mountain με μια πισίνα που εκτείνεται προς τη θάλασσα μπροστά.

Η πρόσοψη της εισόδου ανταποκρίνεται στον ορισμό του Le Corbusier για την αρχιτεκτονική ως ένα «θαυμάσιο παιχνίδι μαζών που συγκεντρώνονται στο φως» – και το ταξίδι στο διάστημα και το φως που ακολουθεί είναι σαφώς εμπνευσμένο από το κίνημα του Μοντερνισμού. Από την σχεδόν chiaroscuro επεξεργασία της σπηλαιώδους εισόδου ο επισκέπτης οδηγείται προς τα πάνω προς το γενναιόδωρο φως των ανώτερων επιπέδων διαβίωσης.

Η χωρική εμπειρία λαμβάνεται επίσης υπόψη. το σπίτι μοιάζει με μια στιβαρή, απρόσκοπτη μορφή της οποίας οι λειτουργίες καθορίζονται από διασταυρούμενα επίπεδα, οροφές και επεξεργασίες δαπέδου.

Αυτή η ιδέα χρησιμοποιείται από τη μακρο κλίμακα του μπαρ του οποίου η υαλωμένη μορφή γλιστράει δραματικά έξω από το σπίτι, επιπλέοντας πάνω από την πισίνα με γυάλινο δάπεδο, μέχρι την υλική κλίμακα του ακατέργαστου σκυροδέματος πάνω από το κύριο σαλόνι και την ξύλινη οροφή στο επίπεδο κάτω – το οποίο, στο αληθινό πνεύμα αυτού του σπιτιού – είναι φτιαγμένο από τις ίδιες ατέλειες σανίδες που κλείνουν το σκυρόδεμα παραπάνω.

Η αριστοτεχνική αλληλεπίδραση φωτός, χώρου και πρώτης ύλης στο σπίτι φιλοξενεί γενναιόδωρα την άλλη του οικογένεια – μια θεωρημένη συλλογή σύγχρονης νοτιοαφρικανικής τέχνης. Οι γραμμές μεταξύ του σπιτιού και της γκαλερί είναι πάντα θολές. και από την ταπετσαρία του Paul Blomkamp και το γλυπτό του Paul Edmunds που ζωντανεύουν τη μυστική είσοδο, στο παιχνιδιάρικο (και κατοικήσιμο) “Blowfish” του Porky Hefer που επιπλέει στην περιοχή ψυχαγωγίας διπλού όγκου, στις αφρικανικές μάσκες δουλεμένες στους σκοτεινούς τοίχους πάνω από την κουζίνα, η συλλογή είναι πάντα προσεκτικά επιμελημένη για να συνεργάζεται με την αρχιτεκτονική.

Οι εσωτερικοί χώροι δημιουργήθηκαν από την ARRCC μαζί με την OKHA.

0 replies on “Beyond Residence: Ένα σύγχρονο και άνετο σπίτι στο Κέιπ Τάουν”