Minas: Επέστρεψε η σειρά με τις πορσελάνες!

σειρά με τις πορσελάνες

Η ιδέα του να έχεις μια αγαπημένη κούπα, για τον πρώτο πρωινό καφέ. Τα αντικείμενα τα οποία ξεχωρίζουμε, τα οποία διαλέγουμε και συνδεόμαστε μαζί τους, εκφράζουν τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας και τελικά την συμπεριφορά μας απέναντι στη ζωή.

Επανεκδίδοντας τις πορσελάνες

Μετά το χρυσό και το ασήμι, ο Μηνάς έβαλε την υπογραφή του, πάνω σε ένα πιο εύθραυστο, πιο ντελικάτο και τελικά πιο καθημερινό για μας υλικό: Την πορσελάνη. Η σειρά με τις πορσελάνες, επιστρέφει μέσα από τις αγαπημένες κούπες του Έλληνα σχεδιαστή, οι οποίες είναι ξανά διαθέσιμες για το κοινό.

Αντικείμενα και σκεύη απαραίτητα σε κάθε σπίτι, δηλαδή στην καθημερινότητα μας, όπως μπορεί να είναι μια κούπα του καφέ, μεταμορφώνονται σε μικρά αντικείμενα πόθου. «Για εμένα», όπως έλεγε ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης, «τα πάντα έχουν να κάνουν με το σχήμα και τη χρηστικότητα του».

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο το σχήμα, χωρίς να προσθέτει κανένα διακοσμητικό στοιχείο, ο Μηνάς βελτίωσε το ήδη υπάρχον. Όπως ακριβώς και στο μέταλλο, έτσι και με τη πορσελάνη δημιούργησε αντικείμενα πολύ λιτά και πρακτικά. Να τα χαρακτηρίζει μια κίνηση, ένα κύμα, μια αρμονία. Έτσι που η επαφή του ανθρώπινου χεριού μαζί τους να προκαλεί αυτό που ο καλλιτέχνης ονόμαζε «υπερδιέγερση των αισθήσεων».

Η σειρά περιλαμβάνει «πορσελάνινα σκεύη καθημερινής χρήσης», καθώς τον ενδιέφερε πρωτίστως η χρηστική τους αξία. Δεν τα σχεδίασε ούτε πιο χαμηλά, ούτε πιο ψηλά, ούτε πιο λεπτά ή χοντρά. Μέτρησε καλά την ανθρώπινη παλάμη, τις αποστάσεις των χεριών και των δακτύλων. «Αν μπορώ να βελτιώσω έστω και ελάχιστα την καθημερινότητα μας, νιώθω ικανοποιημένος», συνήθιζε να λέει. Το χερούλι (αποκλειστικά) για ένα δάχτυλο με το χαμηλό κέντρο βάρους του, σου επιτρέπει να έχεις τέλεια σταθερότητα και την πιο άνετη αίσθηση.

Η σειρά περιλαμβάνει:

Φλιτζάνι και πιατάκι καφέ Coffee cup and saucer

Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε όταν ακουμπάς το φλιτζάνι στο πιατάκι να γλιστράει μόνο του και να βρίσκει το κέντρο. Ακόμα κι’ αν το στρέψεις με κλίση 45 μοιρών να μη μπορεί να πέσει. Το πιατάκι στη μια του πλευρά διαθέτει μια θέση για να ισορροπεί το κουταλάκι. Τιμή: 140€.

Φλιτζάνι και πιατάκι espresso Espresso cup and saucer

Ίδιες ακριβώς με τις παραπάνω σχεδιαστικές ιδιότητες διαθέτει και το σετ του espresso στο μέγεθος και στο σχήμα που του αναλογεί. Κάνει επίσης και για ελληνικό καφέ. Τιμή: 125€.

Κούπα Mug

Σε μεγάλο σχήμα για κάθε χρήση και για οποιοδήποτε ρόφημα, χωρίς συνοδευτικό πιατάκι φυσικά γιατί, όπως λέει και ο Μηνάς, «κανείς μας δεν χρησιμοποιεί στο σπίτι του πιατάκι για μια κούπα που μεταφέρει από τη κουζίνα στο γραφείο για να τον συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της μέρας». Με λαβή ειδικά σχεδιασμένη για να δέχεται τα δύο δάκτυλα του χεριού χωρίς να τα πληγώνει. Τιμή: 95€.

Κάτι νέο

Napkin ring (Minas Archives)

Το δαχτυλίδι για την πετσέτα κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Ο Μηνάς το είχε αρχικά σχεδιάσει για να βγει ασημένιο αλλά ήταν τεχνικά απαγορευτικό και έτσι αποφασίστηκε να βγει σε πορσελάνη, για να ενταχθεί στη συλλογή «πορσελάνινα σκεύη καθημερινής χρήσης», ως μια μικρή πολυτέλεια που μας υπενθυμίζει την χρήση της υφασμάτινης πετσέτας στο τραπέζι μας. Τιμή: 120€.

Εργοστάσιο παραγωγής

H απόφαση για να λανσαριστούν ξανά οι πορσελάνες ήρθε όταν βρήκαμε στην Τσεχία το ιδανικό εργοστάσιο παραγωγής. Στην πόλη Brno, όπου εκεί βγαίνει ο καλύτερος πυλός στην Ευρώπη. Η συνεργασία με την Goldfinger Porcelan, αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τις πορσελάνες Minas, καθώς υπάρχουν σκέψεις να κυκλοφορήσουν και άλλα «πορσελάνινα σκεύη καθημερινής χρήσης» με την υπογραφή του σχεδιαστή.

Πού μπορείτε να τα βρείτε:


Ολόκληρη τη σειρά μπορείτε (προς το παρόν) να βρείτε:

  • Στο κατάστημα Minas, Εμ. Μπενάκη 8, Κηφισιά, 14561
    Τ.: 2106233577
  • Και στο κατάστημα της Μυκόνου, στην πλατεία Αγίας Κυριακής
    Τ.: 2289 027320 και φυσικά στο https://eshop.minas-designs.com/

Tags from the story
0 replies on “Minas: Επέστρεψε η σειρά με τις πορσελάνες!”