ONE KLEOMENOUS ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

One Kleomenous στο Λυκαβηττό

Το One Kleomenous αποτελεί ένα νεωτερικό σχεδιασμό χώρου διαβίωσης που δημιουργήθηκε ως έργο προβολής της κατασκευαστικής εταιρίας που το υλοποίησε. Η σχεδιαστική ομάδα επένδυσε σε τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας, ώστε το κτίριο να συνδυάζει ποιότητα υψηλής αισθητικής και άριστη λειτουργικότητα.

Η θέση του οικοπέδου στα όρια του πυκνού οικιστικού ιστού της πόλης με το φυσικό περιβάλλοντα χώρο του λόφου του Λυκαβηττού, δημιούργησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο όφειλε να κινηθεί η μελέτη. Το κτίριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αρθρώνεται τόσο με το τεχνητό περιβάλλον, με τα μοντερνιστικά αστικά μέτωπα της περιοχής, με τα υλικά και τις μορφές τους, όσο και με τη φυσική υλικότητα του τοπίου, με το έδαφος και τη βλάστηση. Να είναι λειτουργικά και κατασκευαστικά σύγχρονο και ταυτόχρονα να αφομοιώνεται από το περιβάλλον. Η μελέτη επέλεξε λοιπόν μια υβριδική σχεδιαστική γλώσσα, για να εκφράσει μια καινοτόμο κτιριακή τυπολογία.

Λίγα λόγια για τον σχεδιασμό του κτιρίου:

Η θέση του κτιρίου εξετάστηκε προσεχτικά, καθώς και ο προσανατολισμός και οι λειτουργίες του, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η στρατηγική της πρόσοψης. Στην πλευρά του οικοπέδου που βλέπει στον οικιστικό ιστό, η κάθετη γειτνίαση με ένα υπάρχον κτίριο οδήγησε τη μορφή του καινούριου κτίσματος σε μια απλή επίπεδη επιφάνεια. Η γειτνίαση με τον ιστό της πόλης υπηρετήθηκε ακόμη περισσότερο με τη χρήση απλού σοβά, ένα από τα δημοφιλέστερα αθηναϊκά υλικά.

Στην πλευρά του οικοπέδου που συνορεύει με το δάσος, η μελέτη έπρεπε να διαχειριστεί γεωμετρικά τους τραχείς όγκους των προεξεχόντων εξωστών, που σχεδόν ακουμπούν τα δέντρα και τη δασική χλωρίδα, ώστε να προσαρμοστούν στις ρέουσες μορφές του λόφου. Επιπλέον, η νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου χρειαζόταν ένα σύστημα επένδυσης ώστε να φιλτράρει τον άμεσο ηλιασμό.

Ένας παλιός τοπογραφικός χάρτης της περιοχής υπήρξε η έμπνευση του γεωμετρικού χειρισμού. Η αισθητική των ισοϋψών καμπυλών του χάρτη αποτέλεσε την πηγή της αρχιτεκτονικής τους μεταφοράς· δημιουργήθηκε ψηφιακά ένα τοπίο πρόσοψης με την ανάθεση όγκων φυσικής μορφικής μετάβασης ανάμεσα στις κυβικές μορφές των εξωστών.

Έπειτα, το τοπίο αυτό τεμαχίστηκε σε πολλαπλές τομές σε ακολουθία, οι οποίες αποτέλεσαν τα τμήματα του συστήματος επένδυσης. Χωρίς επιπλέον πρόσθεση όγκων στο κτίριο, αλλά με την ένωση των υπαρχόντων, δημιουργήθηκε μια γεωμετρία που φαίνεται φυσική.

Αναφορικά με την επιλογή των υλικών, η επιλογή του μαρμάρου Travertino ήταν πολύ λογική, καθώς ταιριάζει χρωματικά με τις χαρακτηριστικές μπεζ πέτρες που χρησιμοποιούνται σε όλους τους τοίχους αντιστήριξης στο Λυκαβηττό. Από την αρχή του έργου, η έντονη οπτική σχέση του κτιρίου με την Ακρόπολη οδήγησε στην επιλογή του μαρμάρου ως του κατάλληλου υλικού κατασκευής. Είναι κι αυτό πέτρα, αλλά με περισσότερη ευελιξία διαχείρισης. Το Travertino εκτός από τη χρωματική συνοχή του, επικοινωνεί πολύ έντονα τη μη τεχνητή του υπόσταση λόγω της πορώδους επιφάνειάς του. Παράλληλα, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στον περίγυρο, στις πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70, όπως άλλωστε και στο γειτονικό κτίριο που συνδέει το One Kleomenous με τον οικιστικό ιστό.

Το χρώμα του εσωτερικού περιβλήματος του κτιρίου επιλέχθηκε προσεχτικά ώστε να ταιριάζει με το χρώμα του εδάφους. Τα γυάλινα στηθαία επιλέχθηκαν ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία του γύρω φυσικού τοπίου. Γενικότερα, η παλέτα υλικών του όλου κτιρίου σχεδιάστηκε σαν αναφορά στην αισθητική του εγγενούς αττικού τοπίου. Ο συνδυασμός της σχεδιαστικής γλώσσας και της επιλογής των υλικών στο κτίριο δείχνει πως απέφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα, να είναι δηλαδή μια φυσική συνέχεια του ενοποιημένου αστικού όγκου, ένα τελικό σύνορο, συνειρμικό της ανέγγιχτης γης δίπλα του, έτσι ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να περνά σχεδόν απαρατήρητη. Το One Kleomenous αποτελεί εντέλει παράδειγμα κτιριακής εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο του.

info!


Αρχιτεκτονική μελέτη: Omniview – Δημήτρης Τσίγκος
Project management: Γιάννης Τσίγκος
Προϊστάμενος αρχιτέκτονας: Κατερίνα Καραγιάννη
Σχεδιαστική ομάδα: Χριστίνα Τσακίρη, Μαρίνα Καραμαλή, Δανάη Δίου
Κατασκευή: Omniview

Tags from the story

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *