Viglostasi Residence: Μια πανέμορφη κατοικία που κόβει την ανάσα στη Σύρο

Από μακριά, η κατοικία Viglostasi φαίνεται σαν ένας παραδοσιακός νησιώτικος οικισμός, τοποθετημένος πάνω σε βραχώδεις πλαγιές πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, αυτή είναι μια ενιαία, ιδιωτική εξοχική κατοικία, φωλιασμένη στην απομονωμένη, φυσική τοποθεσία του κυκλαδίτικου νησιού της Σύρου. Ο δημιουργός του, το αρχιτεκτονικό στούντιο Block722 με έδρα την Αθήνα, δημιούργησε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του σπιτιού αντλώντας έξυπνα την τυπολογία των μικρών χωριών του Αιγαίου, που συχνά βρίσκονται σε πλαγιές λόφων, με θέα στη θάλασσα.

Το έργο ήταν ανάθεση μιας τετραμελούς οικογένειας, που έψαχνε να χτίσει εκεί το καταφύγιο των ονείρων τους, μετά από εξερεύνηση διαφορετικών νησιών και εμπνευσμένο από τα προηγούμενα έργα του Block722 στη Σύρο -το οικιστικό σχέδιο Σύρος Ι και Σύρος ΙΙ.

Η σύντομη περιγραφή του πελάτη σκιαγράφησε ένα σπίτι εμπνευσμένο από τις απλές μορφές της ελληνικής νησιώτικης δημοτικής γλώσσας. Αυτό συνδυάζεται τέλεια με τον χαρακτήρα του Block722 από χαμηλούς τόνους, απλή αρχιτεκτονική, μινιμαλιστικές φόρμες, φυσικά υλικά και ουδέτερα χρώματα. Η οικογένεια αναζητούσε επίσης έναν ήρεμο χώρο για διαμονή, φιλοξενία και διασκέδαση, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αργό, εσωτερικό/εξωτερικό τρόπο ζωής του νησιού.

Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκρότημα 500 τετραγωνικών μέτρων χαμηλών, ορθογώνιων όγκων, διατεταγμένα γύρω από ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τόσο τους κλειστούς χώρους όσο και τις διάφορες βεράντες, κήπους και αίθρια στο χώρο του ξενοδοχείου. Η κύρια κατοικία περιλαμβάνει μια κύρια σουίτα και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, καθώς και έναν άνετο, ενιαίο χώρο καθιστικού.

Δύο σουίτες επισκεπτών παρέχουν επιπλέον χώρους ύπνου, παραμένοντας συνδεδεμένοι με την κύρια κατοικία μέσω κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και θέας. Μια κεντρική υπαίθρια «πλατεία» συγκεντρώνει τα πάντα και λειτουργεί ως καρδιά κυκλοφορίας στο σύνολο, οδηγώντας προς την πισίνα υπερχείλισης μήκους 25 μέτρων και τη βεράντα του σαλονιού στο κάτω άκρο του οικοπέδου. Προσφέρει αδιάκοπη θέα προς τον ορίζοντα, ενώ κάτω από αυτό, ένα γυμναστήριο για το σπίτι και μια βεράντα γιόγκα είναι κρυμμένα, επιτρέποντας την ιδιωτικότητα για άσκηση και διαλογισμό.

Τα διαφορετικά επίπεδα του σπιτιού διαχειρίζεται την απότομη κλίση του. Επιτρέπει επίσης μεγάλη θέα από σχεδόν παντού. Εν τω μεταξύ, η λιτή χωριστή τοποθέτηση των όγκων πέτρας, ξύλου και γύψου κάνει το συγκρότημα να φαίνεται σαν το σπίτι μέσα στο περίτεχνο, ελληνικό τοπίο. Ανοιχτοί χρωματικοί τόνοι εμπνευσμένοι από τη φύση, δάπεδα terrazzo palladiano, παραδοσιακά παντζούρια και πέργκολες, ένας κήπος με ιθαγενή είδη και μια πράσινη στέγη, τονίζουν ακόμη περισσότερο αυτή την αίσθηση.


Ταυτόχρονα κυριαρχεί μια αίσθηση ευγενικής πολυτέλειας. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με τη γενναιοδωρία του χώρου, αλλά και με τις κατά παραγγελία λεπτομέρειες (όπως το ξυλουργείο) και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως μάρμαρο Ολύμπου, πέτρα τραβερτίνη, μπαμπού και ξύλο βελανιδιάς.

Όλα ταιριάζουν απόλυτα στο όραμα του πελάτη για ένα σπίτι που μοιάζει με μια οικογένεια παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων κατασκευών, προσφέροντας διαφορετικές απόψεις, αισθήσεις και ποιότητες χώρου για να τον απολαύσετε. Αξιοποιεί στο έπακρο το σημαντικό μέγεθος του και συνδέει απρόσκοπτα εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας χωρικές αφηγήσεις και πλαισιώνοντας όψεις στην πορεία. τελικά οδηγεί στον όρμο των πελατών, που χρησιμοποιείται για ιδιωτική κολύμβηση και αγκυροβόληση γιοτ.

0 replies on “Viglostasi Residence: Μια πανέμορφη κατοικία που κόβει την ανάσα στη Σύρο”