Casa Katana στην Νότια Κρήτη από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

Μια γραμμή χαραγμένη στο νότιο κρητικό τοπίο. Στο Νότιο τμήμα της Κρήτης σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο η μοναδική κατοικία αναψυχής Casa Katana.

Η ιδέα εμπνεύστηκε από τη μοναδική μορφολογία του οικοπέδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, τους σχηματισμούς βράχων, τον προσανατολισμό και τις απόψεις του. Η αρχή έγινε παρατηρώντας προσεκτικά τις παραμέτρους του χώρου και κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις. Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεση είναι το τοπίο και η νότια μεσογειακή ομορφιά, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και οι κλιματικές συνθήκες. Στους παραπάνω παράγοντες προστίθενται οι σύγχρονες ανάγκες και ανέσεις που μπορεί να διαθέτει μια σύγχρονη κατοικία για να αποτελέσει μια σύγχρονη δομή τελευταίας τεχνολογίας.

Ένα από τα κύρια μέλημα ήταν η κατοικία να ενσωματωθεί πλήρως στο τοπίο, ζώντας ανέγγιχτη την ομορφιά του οικοπέδου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά από πολλά σκίτσα, η ιδέα προέκυψε με τη μορφή μιας απαλής στραβής γραμμής που φτιάχτηκε από ένα φευγαλέο μονοκόντυλο ακουαρέλας. Αυτή η χειρονομία αναπτύχθηκε και χαράχτηκε στο οικόπεδο που μοιάζει με το σημάδι μιας αιχμηρής αλλά εθνικής κοπής από ένα σπαθί Katana, έδωσε έτσι το όνομά του Casa Katana.

Η κίνηση και η ευκρίνεια αυτού του στραβού αρχέτυπου παίρνει τη μορφή μιας συνεχούς λεπίδας από σκυρόδεμα που οριοθετεί τα όρια της κατοικίας και παρέχει μια ευρύτερη θέα σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Όλα τα στοιχεία της σύνθεσης είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με αυτό το στραβό ίχνος που λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά της κατοικίας. Τα εξαρτήματα σχεδιάζονται δυναμικά σε σχέση με τους βορειοδυτικούς ανέμους που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και έχουν μέγεθος σε αρμονική αναλογία που παρέχει κίνηση σε ολόκληρη τη σύνθεση και δίνει την αίσθηση μιας φουτουριστικής αλλά και ελάχιστης δομής. Το κτίριο έχει μια συνολική αεροδυναμική μορφή καθώς σμιλεύτηκε από τους τοπικούς ανέμους για χρόνια, παίρνοντας μια φυσική κλίση προς την Ανατολή.

Το Casa Katana είναι προσεκτικά τοποθετημένο πάνω από τους βραχώδεις σχηματισμούς της τοποθεσίας και αρκετά ψηλά για να παρέχει ανεμπόδιστη θέα και ιδιωτικότητα ταυτόχρονα. Προκειμένου να παρουσιαστεί εξαιρετική θερμική και βιώσιμη συμπεριφορά είναι εν μέρει υπόγεια και μελετημένη προσεκτικά σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες, την κίνηση και τον προσανατολισμό του ηλιακού φωτός. Το φυσικό φως και ο εξαερισμός φιλτράρονται προσεκτικά δίνοντας μια φυσική αίσθηση και ευεξία στους κατοίκους.

Το βασικό υλικό είναι ένα χρωματιστό μίγμα σκυροδέματος που αποτελείται από τοπικά υλικά. Η επιφάνειά του αντιμετωπίζεται για να μοιάζει με την παλέτα του τοπίου και την υφή των βράχων. Ταυτόχρονα παρέχει ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Επιπλέον, το χρωματιστό σκυρόδεμα συμβάλλει σε μια μονολιθική αίσθηση και αισθητική στη δομή δίνοντας μια αίσθηση σπηλιάς στον κάτοικο.

Ο χρήστης πλησιάζει το κτίριο από το υπόγειο, η είσοδος μεταφέρει τον χρήστη στο εσωτερικό όπου ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς ξεδιπλώνεται σε μια εμπειρία ανακάλυψης. Ακολουθώντας τα ίχνη της πλάκας, αποκαλύπτονται οι χώροι καθιστικού και τα δωμάτια, προσφέροντας στάσεις και θέα. Δεδομένου ότι το κρητικό κλίμα προάγει μια υπαίθρια διαβίωση, ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού είναι αφιερωμένο στους εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους σε ανοιχτή διάταξη. Τα κουφώματα ανοίγουν σε μια λογική ημι-υπαίθριας μετάβασης, έτσι ώστε όλο το σπίτι να λειτουργεί παθητικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κάτοικος καλείται να ζήσει και να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Κρήτης σε συνδυασμό με μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία. Η πρόκληση στην αρχιτεκτονική είναι να σχεδιάσετε μια κατοικία που συνδυάζει τη λογική και το όνειρο.

Μια κατοικία πρέπει να διαθέτει τον λειτουργικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες οικοδόμησης και βιοκλιματικού σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσει στην ανθρώπινη ψυχή.

Το Casa Katana είναι ένα καταφύγιο στο τοπίο φτιαγμένο από τους μύθους και το έδαφος της κρητικής γης. Σαν να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος και τα χαρακτικά των κινήσεων, σαν ένα άλλο νήμα της Αριάδνης να σας οδηγεί προς τα μέσα και από εκεί προς τα πίσω προς το φως του Λιβυκού πελάγους.

0 replies on “Casa Katana στην Νότια Κρήτη από τον Κωνσταντίνο Σταθόπουλο”