Το υπέροχο «καταφύγιο» nCAVED House στον Άγιο Σώστη, στη Σέριφο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Mold Architects με έδρα την Αθήνα με επικεφαλής την Iliana Kerestetzi ολοκλήρωσε πρόσφατα το nCAVED House, μια ιδιωτική κατοικία που βρίσκεται στον Άγιο Σώστη, στη Σέριφο, Ελλάδα.

Το NCaved βρίσκεται σε έναν μικρό απομονωμένο βραχώδη όρμο που φαίνεται να αιωρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευμένου καταφυγίου, σε θέση αφοπλιστικής θέας, αλλά ανοιχτά εκτεθειμένη στους ισχυρούς βόρειους ανέμους, μας οδήγησε στην απόφαση να τρυπήσουμε την πλαγιά, αντί να τακτοποιήσουμε ένα σύνολο χώρων στη σειρά στο επίπεδο του εδάφους.

Εφαρμόσαμε ένα ορθογώνιο πλέγμα στην πλαγιά για να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη «σκακιέρα» από στερεά και κενά. Αυτή η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται με την περιστροφή του τελευταίου άξονα του πλέγματος, ο οποίος παρέχει στο σαλόνι μεγαλύτερη όψη. Η μετατόπιση του άξονα εντείνει σημαντικά την αίσθηση της προοπτικής και έτσι το αποτύπωμα της κατοικίας φαίνεται ελαχιστοποιημένο στο εννοιολογικό τέλος της ανάβασης.

Διαμήκεις τοίχοι από ξερολιθιά δημιουργούν τα κάθετα όρια, που οδηγούν το βλέμμα του επισκέπτη στη γραμμή του ορίζοντα. Σε αντίθεση με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες προσόψεις είναι ελαφριές, κατασκευασμένες από γυαλί και μπορούν να ανοίγουν σε όλο τους το μήκος. Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό προς την ανατολική όψη, ενώ τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα και αφήνοντας το φως μέσα στην κατοικία.

Μια υπόσκαφη σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που βρίσκεται στο πατάρι του σαλονιού. Αυτή η ομαλή κατάβαση στο εσωτερικό του σπιτιού αποκαλύπτει σιγά-σιγά τους αρχικά κρυφούς χώρους του σπιτιού, ενώ πλαισιώνει μια αμφίπλευρη θέα: μια οπτική έξοδο στη θάλασσα κατά την κατάβαση, μια έξοδο στον ουρανό κατά την ανάβαση.

Οι υπόσκαφοι χώροι είναι «αρνητικοί» χώροι. Προκύπτουν από την αποκοπή και αφαίρεση μέρους του βράχου. Αυτή η τραχιά αίσθηση μιας φυσικής κοιλότητας ήταν αυτό που στοχεύαμε να αναδημιουργήσουμε με την επιλογή των υλικών και της παλέτας χρωμάτων μας. Πέτρα, εκτεθειμένο σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο χρησιμοποιούνται με ακρίβεια για τη δημιουργία χονδροειδών εσωτερικών κελυφών.

Τα διάτρητα φίλτρα στις προσόψεις και το δάπεδο παράγουν σχέδια σκιών. Σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες καθρέφτη, συνθέτουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας. Τέλος, οι πέργκολες φαίνονται να επιπλέουν αποκομμένες από την επιφάνεια, δηλώνοντας τη φυσική πτυχή της κατοικίας, η οποία ενσωματώνεται στο τοπίο, αλλά διατηρεί μια δυναμική παρουσία.

Φωτογραφίες:

© Yiorgis Yerolymbos

© Panagiotis Voumvakis

© Mold Architects

0 replies on “Το υπέροχο «καταφύγιο» nCAVED House στον Άγιο Σώστη, στη Σέριφο”