Δερμάτινο παντελόνι: Μία μικρή ιστορία για το πιο ροκ κομμάτι της μόδας!

δερμάτινο παντελόνι

Το δερμάτινο παντελόνι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας εδώ και δεκαετίες. Πού οφείλει τη γοητεία του; Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο διαχρονικά μοντέρνο (φέτος είναι και πάλι στις κορυφαίες επιλογές), σέξι αλλά και κομψό, τολμηρό αλλά και εύχρηστο; Ας δούμε μία σύντομη ιστορία για το «αθάνατο» αυτό ρούχο!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Από τους Ινδιάνους και το Φαρ Ουέστ… Τα δερμάτινα παντελόνια δεν είναι ανακάλυψη του Τζιμ Μόρισον και της ροκ σκηνής της δεκαετίας του 1960, όσο κι αν μπορεί να το νομίζουμε! Το εν λόγω ένδυμα «ανήκει» στους Ινδιάνους της Αμερικής!

Πολύ πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό, κατά τον 17ο αιώνα, σχεδόν όλες οι φυλές χρησιμοποιούσαν τα δέρματα των ζώων που κυνηγούσαν για να κατασκευάζουν μαλακό δέρμα για ρούχα.

Οι Ινδιάνοι φορούσαν το δέρμα τόσο για πνευματικούς όσο και για πρακτικούς λόγους: Πίστευαν ότι με το να φορούν κατάσαρκα το δέρμα των ζώων, έπαιρναν την ίδια τη δύναμη του ζώου! Ενώ από την άλλη, ειδικά τον χειμώνα, φορούσαν δερμάτινα «κολάν» μέσα από τα παντελόνια για να διατηρούνται ζεστοί.

Όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι έποικοι, υιοθέτησαν τα δερμάτινα παντελόνια στα τέλη του 19ου αιώνα – κάτι που δημιούργησε την εικόνα των  κάουμποϋ που όλοι γνωρίζουμε. Δερμάτινα παντελόνια ή κομμάτια δέρμα ραμμένα πάνω σε υφασμάτινα παντελόνια, τους προστάτευαν τις ατελείωτες ώρες που καβαλούσαν τα άλογα στις εκτάσεις της Αμερικανικής Δύσης.

Στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του 1968, ο Έλβις Πρίσλεϊ άφησε εποχή με τη δερμάτινη εμφάνισή του!

Το δερμάτινο παντελόνι πάει… στο Χόλιγουντ

Οι πρώτες ταινίες που έφεραν τα δερμάτινα παντελόνια στη μεγάλη οθόνη ήταν τα γουέστερν του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1940. Και μάλιστα δεν αρκέστηκαν στους άντρες ηθοποιούς, αλλά και στις γυναίκες σταρ της εποχής!

Μία φωτογραφία μάλιστα, απαθανατίζει την υπέροχη Evelyn Keyes να προσπαθεί να φορέσει ένα στενό παντελόνι με τη βοήθεια της βοηθού της για τις ανάγκες της ταινίας «Τhe Desperadoes», που αποτυπώνει… γλαφυρά το πνεύμα κάθε γυναίκας που έχει προσπαθήσει να χωθεί στο στενό δερμάτινο…. κάποιο Σάββατο βράδυ!

Το απόλυτο σύμβολο της νεανικής εξέγερσης

Οι λεγόμενοι «Greasers» της δεκαετίας του 1950 (πήραν το όνομά τους από την μπριγιαντίνη που έβαζαν στα μαλλιά τους) ήταν οι επόμενοι μεγάλοι οπαδοί του δέρματος.

Εμπνευσμένοι από τον Έλβις Πρίσλεϊ αλλά και από τους μεγάλους γόηδες- σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Μάρλον Μπράντο και το Τζέιμς Ντιν, το δερμάτινο παντελόνι έγινε το απόλυτο σύμβολο της εξέγερσης των εφήβων.

Μάρλον Μπράντο και Τζέιμς Ντιν κάνουν το δερμάτινο παντελόνι σύμβολο της νεανικής επανάστασης

Φθάνοντας πλέον στη δεκαετία του 1960, το δερμάτινο παντελόνι γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό. Ειδικά, όταν ο Αμερικανός ροκ σταρ Eddie Cochran παρουσιάστηκε με δερμάτινο παντελόνι στη βρετανική τηλεόραση για πρώτη φορά!

Μέχρι το 1961, μια ομάδα οι Liverpudlians υιοθέτησαν το δέρμα σε ολόκληρη την αμφιέσή τους, όταν χόρευαν μέχρι πρωίας στα κλαμπ του Αμβούργου, επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τα είδωλά τους της δεκαετίας του 1950.

Αν και το φλερτ των Beatles με το δέρμα θα ήταν σύντομο, λίγο αργότερα οι μουσικοί πήραν την σκυτάλη… με τον «θεό» τραγουδιστή των Doors, Τζιμ Μόρισον να λικνίζεται επί σκηνής με τα στενά δερμάτινα παντελόνια και να ξεσηκώνει τις φαντασιώσεις με το στιλ του.

Το λουκ του Μόρισον που συμπληρωνόταν με μία φαρδιά ζώνη ήταν η συνέχεια του στιλ του Μάρλον Μπράντο και των ιθαγενών Ινδιάνων… Και παρόλο του το δέρμα έμεινε συνυφασμένο με τους ροκ σταρ, πολλοί λίγοι κατάφεραν να το φορέσουν με το σεξ απίλ του.

Εκτός, ίσως, από έναν ακόμη άνδρα: Το 1968, η καριέρα του Έλβις ήταν ελεύθερη πτώση. Η Beatlemania είχε αλλάξει ριζικά το μουσικό τοπίο, και ο Έλβις είχε χάσει την αίγλη του. Ήταν τότε 33 χρόνων, κι έκανε ό,τι και οι υπόλοιποι! Παρουσιάστηκε στο χριστουγεννιάτικο σόου με δερμάτινα από πάνω έως κάτω και έκανε τη μεγάλη… επιστροφή!

Διαβάστε τη συνέχεια στο womanidol.com

Tags from the story
0 replies on “Δερμάτινο παντελόνι: Μία μικρή ιστορία για το πιο ροκ κομμάτι της μόδας!”