Τα μέρη που γυρίστηκε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

πού γυρίστηκε το «The Favourite»
Photo: Yorgos Lanthimos - Twentieth Century Fox

Εν αναμονή της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, όπου η ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικεί 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, η ιστοσελίδα Conde Nast Traveller αναλύει τα μέρη που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Πριν μιλήσουμε, όμως, για τα μέρη που γυρίστηκε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, να μιλήσουμε λίγο για την υπέροχη ταινία εποχής του Έλληνα σκηνοθέτη με πρωταγωνίστριες τις Olivia Colman, Emma Stone και Rachel Weisz.

Ειδικότερα, η ταινία τοποθετείται στις αρχές του 18ου αιώνα και βασίζεται στην αληθινή ιστορία της φιλάσθενης βασίλισσας Άννας. Η υπόθεση μελετάει τη σχέση της βασίλισσας τόσο με την επιστήθια φίλη της Λαίδη Σάρα, η οποία κυβερνά τη χώρα στη θέση της, όσο και με την νέα υπηρέτρια Αμπιγκέιλ, η οποία γρήγορα κερδίζει την “εύνοια” της βασίλισσας.

Στην ταινία θίγονται με τον πάντα ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο του Γιώργου Λάνθιμου, θέματα όπως η αγάπη, ο ανταγωνισμός και η εξουσία, ενώ η παραγωγή σε αυτή είναι εξαιρετική, από τα κοστούμια της Sandy Powell μέχρι και τις τοποθεσίες που γυρίστηκαν οι σκηνές από την ταινία. Ποιες είναι αυτές;

Hatfield House

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στο Hatfield House, στο Hertfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Χτισμένο το 1611 από τον Robert Cecil, είναι η κατοικία στην οποία έζησε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α’. Το Hatfield House το έχουμε δει ακόμη στη σειρά The Crown (2016), καθώς επίσης και στις ταινίες Wonder Woman (2017), The King’s Speech (2010) και Batman Begins (2005).

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στους μεγάλους διαδρόμους της οικίας. Βλέπουμε μεταξύ άλλων το Marble Hall, τη Long Gallery με τη χρυσή οροφή, αλλά και τη North Gallery, όπου η Σάρα ασχολείται με τις κρατικές υποθέσεις της χώρας.

Hampton Court Palace

Παράλληλα, η ταινία γυρίστηκε σε δύο ακόμη μέρη, τη βιβλιοθήκη Bodleian στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και το Hampton Court Palace του βασιλιά Ερρίκου του Η’ της Αγγλίας.

Bodleian Library

Δύο αίθουσες από τη βιβλιοθήκη Bodleian χρησιμοποιήθηκαν ως το θεαματικό σκηνικό για τη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons) του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κτίριο πράγματι φιλοξενούσε το Κοινοβούλιο αρκετές φορές τον 17ο αιώνα.

Courtesy of Fox Searchlight Pictures
Wikimedia/Diliff

Στις ελληνικές αίθουσες από Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019:

Πηγή: CN Traveller

0 replies on “Τα μέρη που γυρίστηκε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου”