Από το 2016 μέχρι το 2019 το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης ήταν ο ανατολικός πύργος του Federation Tower στην Μόσχα που φτάνει τα 373,7 μέτρα όμως το 2019 η Ευρώπη απέκτησε ένα νέο ψηλότερο κτίριο, που και πάλι βρίσκεται στη Ρωσία, όμως αυτή τη φορά στην Αγία Πετρούπολη!
Από την Πασχαλιά Πυρένη
Το Lakhta Center στην Αγία Πετρούπολη είναι ένα κτίριο 87 ορόφων που φτάνει τα 462,5 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2012 και η κορυφή του μπήκε τον Ιανουάριο του 2018. Σχεδιάστηκε από την RMJM, μια από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές εταιρείες του κόσμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο οικολογικά κτίρια στον κόσμο και προορίζεται να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία του κολοσσού της ενέργειας Gazprom.
Η σιλουέτα του πύργου 462 μέτρων, το κέντρο σύνθεσης και η κύρια προφορά του συγκροτήματος είναι η ενσαρκωμένη ενέργεια της φλόγας. Το κτίριο του πύργου στο σχέδιο είναι ένα πεντάκτινο αστέρι, οι ακτίνες-φτερά του οποίου αποκλίνουν από τον κεντρικό πυρήνα και έχει ένα περίπλοκο στροβιλιζόμενο σχήμα.
Οι πέντε πτέρυγες του πύργου περιστρέφονται ανά όροφο κατά 0,82 μοίρες σε σχέση με τα κέντρα τους, ή περίπου 90 μοίρες σε όλο το ύψος.
Οι αρχιτεκτονικές και τεχνικές λύσεις του Lakhta Center, πάνω στις οποίες η ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και μηχανικών της GORPROJECT εργάζεται από το 2011, είναι από πολλές απόψεις καινοτόμες όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Το έργο, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας επαναλαμβανόμενος (τυπικός) όροφος, θεωρείται τεχνικά ένα από τα πιο περίπλοκα και μοναδικά σε σύγκριση με άλλους ουρανοξύστες στον πλανήτη. Η λύση των πιο περίπλοκων προβλημάτων σχεδιασμού έγινε δυνατή μόνο χάρη στη χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών BIM και του παραμετρικού σχεδιασμού.
Ο κεντρικός πύργος Lakhta είναι ο βορειότερος ουρανοξύστης του κόσμου και ο πιο ψηλός στην Ευρώπη και στη Ρωσία!
Το Lakhta Center Tower εφαρμόζει νέες και μοναδικές τεχνικές κατασκευής. Μια συνεχής έκχυση σκυροδέματος άνω των 19.624 κυβικών μέτρων για τη δημιουργία των θεμελίων της τοποθεσίας έσπασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες τον Μάρτιο του 2015. Η έκχυση, η οποία είναι 3.000 κυβικά μέτρα περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, χρειάστηκε 49 ώρες για να ολοκληρωθεί. Οι μπετονιέρες πραγματοποίησαν 2.540 διαδρομές από 13 διαφορετικές μονάδες παρτίδας στην τοποθεσία. Κάθε λεπτό, κατά μέσο όρο, ένα φορτηγό παράδοσης σκυροδέματος έμπαινε στον χώρο και 17 αντλίες σκυροδέματος χρησιμοποιήθηκαν για να τελειώσει η έκχυση.
Το καινοτόμο σύστημα πυρόσβεσης χρησιμοποιεί υδρονέφωση. Όταν πυροδοτείται, η φωτιά σβήνει όχι από τη «βροχή», αλλά από μια πολύ πυκνή ομίχλη που απορροφά αιθάλη και μονοξείδιο του άνθρακα. Παρέχει επίσης αυτόματη άρδευση με καταιονισμό υαλοπινάκων προσόψεων και κουρτίνες πυροπροστασίας σε εσωτερικούς χώρους.
Στον πυρήνα του ουρανοξύστη υπάρχουν 40 ανελκυστήρες: επιβατικοί και διοικητικοί ανελκυστήρες υψηλής ταχύτητας, καθώς και πυροσβέστες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ανελκυστήρες θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στον επιλεγμένο όροφο σε 100 δευτερόλεπτα το πολύ. Η ταχύτητά τους είναι από 2,5 έως 8 m/s και ο χρόνος αναμονής δεν υπερβαίνει τα 25 δευτερόλεπτα.
Η έξυπνη πρόσοψη δύο γραμμών του Lakhta Center είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της αρχιτεκτονικής λύσης του πύργου. Επίσης, ένα καινοτόμο σύστημα υαλοπινάκων ψυχρής διαμόρφωσης χρησιμοποιήθηκε για το λούστρο του εξωτερικού νήματος της πρόσοψης.
Αυτό έκανε την καμπύλη επιφάνεια πρόσοψης του πύργου οπτικά συμπαγή και συνεχή. Κατά την παραγωγή, μια μονάδα από πλαστικοποιημένο γυαλί, λόγω της κάμψης του tempered glass, παίρνει τη μορφή πλαισίου, ενώ δεν υπάρχει θερμική επίδραση σε αυτήν. Ήταν αυτός ο σχεδιασμός των υαλοπινάκων που κατέστησε δυνατή τη δημιουργία μιας απολύτως λείας, σπειροειδούς καμπύλης πρόσοψης που αντανακλά τον ουρανό και τα σύννεφα.
Η επένδυση της πρόσοψης χωρίζεται σε μονόκλωνες και δίκλωνες ζώνες. Στο Lakhta Center, προσόψεις με δύο σκέλη τοποθετούνται όχι μόνο στον πύργο, αλλά και στα παρακείμενα κτίρια του στυλοβάτη τμήματος.
Οι ζώνες προστασίας είναι ο χώρος μεταξύ των δύο γραμμών της πρόσοψης, βρίσκονται κατά μήκος της περιμέτρου του πύργου, καταλαμβάνοντας δύο ορόφους ταυτόχρονα και ο χώρος αέρα μεταξύ των δύο στρωμάτων υαλοπινάκων παρέχει θερμομόνωση στην κλειστή θέση του τραβέρσα (την κρύα εποχή) και τον φυσικό αερισμό (όταν υπερθερμαίνεται από τον ήλιο-ακτινοβολία), επιτρέποντάς σας να μειώσετε το κόστος θέρμανσης το χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι.
Το μοντέλο BIM θα χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία λειτουργίας, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ξεκάθαρη αναπαράσταση της δομής του συγκροτήματος, όλων των μηχανολογικών συστημάτων του προκειμένου να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά και να εντοπίσει έγκαιρα τα αναδυόμενα προβλήματα.