Συναρπαστικά facts για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ

facts για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ
© Reuters

Σήμερα, 21 Απριλίου, η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα 94α γενέθλιά της, τα οποία φέτος λόγω κορονοϊού είναι πολύ διαφορετικά απ’ τις υπόλοιπες χρονιές. Εμείς, για να την τιμήσουμε, συγκεντρώσαμε μερικά συναρπαστικά facts για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ που ίσως να μη γνώριζες μέχρι σήμερα. 

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, φέτος δεν θα υπάρξουν εορτασμοί και κανονιοβολισμοί για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά από δική της παράκληση. Η ίδια και ο 98χρονος σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος, βρίσκονται σε απομόνωση στο κάστρο του Ουίνδσορ, εδώ και ένα μήνα, με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας να της στέλνουν τις ευχές τους μέσω βιντεοκλήσεων, που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Με αφορμή τα 94α γενέθλιά της, ακολουθούν μερικά facts για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ:

Γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές τον χρόνο

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στο Λονδίνο, αλλά εκτός απ’ τη συγκεκριμένη ημερομηνία τα γενέθλια της γιορτάζονται ξανά κατά τη διάρκεια του «Trooping The Colour», που πραγματοποιείται τον Ιούνιο.

Το παρατσούκλι της ήταν Lilibet

Το παρατσούκλι της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν Lilibet και τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της Μαργαρίτα δεν πήγαν ποτέ σχολείο, αλλά εκπαιδεύτηκαν στο σπίτι. Τα πρώτα της χρόνια έζησε στο 145 Piccadilly του Λονδίνου και στο White Lodge του Richmond Park.

Ελισάβετ, η μηχανικός

Η βασίλισσα Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός στο Λονδίνο μαζί με άλλες Βρετανίδες και μέχρι και σήμερα παραμένει η πρώτη και μοναδική γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και η μόνη εν ζωή αρχηγός κράτους που υπηρέτησε στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελισάβετ ερωτεύτηκε σε ηλικία μόλις 13 ετών

Τι κι εάν ήταν μόνο 13 ετών, η Ελισάβετ όταν είδε τον 18χρονο ξάδερφό της Πρίγκιπα Φίλιππο της Δανίας και της Ελλάδας δήλωσε ότι τον έχει ερωτευτεί και ότι μια μέρα θα τον παντρευτεί. Μετά από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου του 1947 ανακοινώνεται ο αρραβώνας τους.

Αγόρασε το νυφικό της με κουπόνια

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν τον φθινόπωρο του 1947, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η ίδια συνέλεξε 200 κουπόνια για να πληρώσει τα υλικά που θα φτιαχνόταν το νυφικό της, καθώς η Βρετανία ακόμη προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νυφικό της, σχεδιασμένο απ’ τον Norman Hartnell, ήταν ωστόσο αρκετά εντυπωσιακό, καθώς μεταξύ άλλων ήταν διακοσμημένο από 10.000 μαργαριτάρια.

© Rex/Shutterstock

Ο Τσόρτσιλ ήταν ο αγαπημένος της

Η δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Τσόρτσιλ διήρκησε απ’ το 1951 μέχρι το ’55 κι αυτός και η βασίλισσα τα πήγαιναν πολύ καλά. Οι δυο τους είχαν γίνει φίλοι και οι εβδομαδιαίες τους συναντήσεις από 30 λεπτά κατέληξαν να είναι δίωρες. Δεκαετίες αργότερα, όταν ρώτησαν τη βασίλισσα ποιον πρωθυπουργό χαιρόταν πιο πολύ να συναντάει, η ίδια απάντησε: «Τον Τσόρτσιλ, φυσικά, επειδή ήταν πάντα τόσο διασκεδαστικό».

«Χάνει» ταυτόχρονα τη μαμά και την αδερφή της

Το 2002 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς πρώτα πεθαίνει η αδερφή της Μαργαρίτα από εγκεφαλικό και λίγες εβδομάδες αργότερα φεύγει απ’ τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, η Βασιλομήτωρ. Την ίδια χρονιά κλείνει 15 χρόνια απ’ την άνοδό της στον θρόνο.

© Getty Images

Δεν χρειάζεται διαβατήριο και άδεια οδήγησης

Από όταν ανέβηκε στο θρόνο, η βασίλισσα έχει ταξιδέψει τουλάχιστον σε 116 χώρες σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν χρειάστηκε διαβατήριο για να πραγματοποιήσει κανένα απ’ τα ταξίδια της. Κι αυτό γιατί, εφόσον όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομα της, η ίδια δεν χρειάζεται το δικό της. Το ίδιο ισχύει και για την άδεια οδήγησης.

Είχε κάνει πλάκα σε τουρίστες

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μεταξύ άλλων και «πλακατζού», καθώς δεν δίστασε μια φορά κι έναν καιρό να κάνει πλάκα σε Αμερικανούς τουρίστες που δεν την αναγνώρισαν και τη ρώτησαν εάν έχει συναντήσει ποτέ τη βασίλισσα! Η ίδια, που βρισκόταν τότε στο Balmoral Castle στη Σκωτία, τους απάντησε ότι δεν την έχει δει ποτέ, αλλά μένει σε ένα σπίτι εκεί κοντά.

68 χρόνια στο θρόνο

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης που είχε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, ξεπερνώντας την προ προ γιαγιά της, βασίλισσα Βικτωρία. God Save The Queen!

0 replies on “Συναρπαστικά facts για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ”