Γνωρίστε το εστιατόριο Ethos στη Νότια Αφρική και τον Giorgio Tatsakis

Ο 21χρονος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Giorgo Tsatsakis με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ και μετανάστευσε στην Αθήνα το 2007 έως το 2009, όπου έμαθε άπταιστα τη γλώσσα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πτυχίο BA στο εσωτερικό σχεδιασμό στο Greenside Design Center, ωστόσο παράλληλα με το πτυχίο εργαζόταν μου για τη φιλοξενία και τα οικιστικά έργα, όπως το Ethos Morningside, το Rock Hazelwood, το Rosebank και άλλα τρία που έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν το νέο έτος. 

Το επίκεντρο της εταιρείας του είναι να δημιουργήσει τελικά χώρους στους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα μέσα, καθώς πιστεύει πραγματικά ότι είναι σημαντικό ο καθένας να αισθάνεται άνετα και ευπρόσδεκτα.

Η οικογένειά μου και τα ταξίδια είναι κάτι που τον εμπνέει και το θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Περισσότερο από όλους τους προορισμούς αγαπά την Ευρώπη, καθώς όταν την επισκέπτεται γεμίζει με έμπνευση.

Η έμπνευση για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση είναι καθαρά η Μεσόγειο και όλα τα χαρακτηριστικά της. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένας χώρος που αποτίει φόρο τιμής στα διαχρονικά χαρακτηριστικά και τις καμπύλες που έχει να προσφέρει η Μεσόγειος.

Τα κλασικά και περίτεχνα χαρακτηριστικά που βρέθηκαν παντού στην Ελλάδα ήθελε να μεταφερθούν στις τοπικές ακτές της Νότιας Αφρικής, σε ένα πιο σύγχρονο χώρο. Εκτός από αυτό, σκόπευε να δημιουργήσει ένα χώρο που προσέφερε μια μορφή διαφυγής, στην πιο αγνή και πιο ήρεμη μορφή του. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Covid-19, με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο που μεταφέρει τους ανθρώπους, αλλά δεν τους εκφοβίζει, παρά το γεγονός ότι έχει μια εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα και είναι ένα περιστασιακό εστιατόριο.

Συνήθως τον δυσκολεύει ένα έργο στην αρχή του, όμως όσο προχωρά και φτάνει στον τελικό του σκοπό, βρίσκει τον εαυτό του να επανεξετάζει και να μαντεύει τις αποφάσεις που έχω ήδη πάρει. Ένας αγώνας στην κατασκευή του ήθος ήταν σίγουρα οικοδόμηση κατά τη διάρκεια του Covid-19. Ως σχεδιαστής, δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό και ανταμείβοντας από το να βλέπεις το όραμά σου να ζωντανεύει, ωστόσο με το Covid-19, αυτή η διαδικασία πήρε λίγο περισσότερο λόγω περιορισμών, κλείδωμα, απαγόρευσης κυκλοφορίας και ανθρώπων που δοκιμάζουν θετικά στο χώρο, με αποτέλεσμα την καραντίνα περίοδος. Ωστόσο, τελικά, όλοι αυτοί οι αγώνες φαινόταν σαν εφιάλτης εκείνη τη στιγμή, που γίνονται άσχετοι όταν κοιτάζετε το τελικό προϊόν και το εκτιμάτε σε όλη του τη δόξα.

Ποια ήταν λοιπόν τα τρία στοιχεία που αγάπησε κατά το σχεδιασμό του Ethos; Το πρώτο είναι το εικονικό κεντρικό ελαιόλαδο και τις δύο νέες προσθήκες μας, τα διαφράγματα της οροφής μας και το μαρμάρινο μπάνιο μας. Το ελαιόλαδο είναι ένα χαρακτηριστικό και αντικείμενο που φωνάζει Ethos! Στη Μεσόγειο διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις πλατείες της πόλης και βρίσκονται συγκεντρωμένοι και απολαμβάνοντας τον εαυτό τους γύρω από τα καλά καλλιεργημένα και θρεπτικά ελαιόδεντρα.

Ο φλοιός του δέντρου διατηρείται από ένα δέντρο Jacaranda και τα φύλλα είναι ξεχωριστά χειροποίητα από το μετάξι. Το δέντρο είναι εξαιρετικά ζωντανό, ότι είναι δύσκολο να αποφασιστεί αν είναι πραγματικό ή τεχνητό. Τα εισαγόμενα διαφράγματα οροφής έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που μιμείται τη ροή των κυμάτων που βρέθηκαν στο Αιγαίο Θάλασσα. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ρυθμού, ροής και ρευστότητας. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης μια εικόνα καθρέφτη και τρέχει προς την ίδια κατεύθυνση με το ευθεία προσανατολισμένο ξύλινο δάπεδο Oggie τοποθετημένο κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια μορφή επανάληψης και επιμηκύνοντας το σχήμα του χώρου.

Όσο για τη μαρμάρινη ματαιοδοξία, κατά τα ταξίδια του στο Maison et Objet στο Παρίσι πέρυσι, ήταν εντελώς φουσκωμένος από τη ματαιοδοξία που είδε ενώ επισκέφθηκε το ξενοδοχείο για ένα γρήγορο γεύμα!

Αυτή τη στιγμή ο Giorgio Tatsakis εργάζεται σε τρία νέα εστιατόρια που προγραμματίζονται να ανοίξουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Από τα τρέχοντα αγαπημένα του εστιατόρια/καταστήματα είναι ένα γραφικό ιταλικό εστιατόριο στην καρδιά του Morningside που ονομάζεται Sale E Pepe da Giovanni. Σε διεθνές επίπεδο, αν και πολύ δύσκολο να αποφασίσω, το αγαπημένο μου θα πρέπει να είναι το  Sexy Fish στο Mayfair του Λονδίνου. Είναι ιδανικό για ποτά στο μπαρ τους ή ένα από τα απολαυστικά γεύματά τους! Το αγαπημένο του όμως γεύμα είναι η Χιλιανή Seabass!

Το σύνθημα που επιλέγει είναι “Επιλέξτε τις μάχες σας”. Όσο κλισέ μπορεί να ακούγεται, η βιομηχανία είναι πραγματικά όλα σχετικά με την επίλυση προβλημάτων, έτσι που ζουν με αυτό το σύνθημα τον βοηθά να μην ανησυχεί για τα μικρά πράγματα και μάλλον να βρει μια λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά το σχεδιασμό και όταν κτίριο.

Photos: Graeme Wyllie

0 replies on “Γνωρίστε το εστιατόριο Ethos στη Νότια Αφρική και τον Giorgio Tatsakis”