ΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ – HIGH WIND LOW PROFIL

Άκης Χρυσοχού

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑΣ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΟΣΟ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ WINDSURF ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ “ΠΑΙΞΕΙΣ” ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΠΤΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” ΚΑΙ Ο ΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΛΑ Μ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Το όνομα του Άκη Χρυσοχού μάλλον δεν χτυπάει ιδιαίτερες καμπάνες στα αυτιά των περισσότερων Ελλήνων που τείνουν να μονοπωλούν τις αθλητικές συζητήσεις τους με τα ποδοσφαιρικά και μπασκετικά γεγονότα. Ωστόσο για τους φίλους των υδάτινων σπορ και ιδιαίτερα του windsurfing (ιστιοσανίδα επί το ελληνικότερον), είναι ένα όνομα με τεράστια αναγνωρισιμότητα. Οι λόγοι; Καταρχήν λόγω μιας ιδιαίτερα πλούσιας αθλητικής καριέρας και ενός εντυπωσιακού παλμαρέ:

  • 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1997
  • ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Raceboard το 2004
  • Ολυμπιακή ομάδα windsurf (1996, 2000 και 2004)
  • 4 μετάλλια στους βαλκανικούς αγώνες Windsurf 2000-2006
  • 9 χρυσά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα από 1998 – 2007

Παρότι μόλις 38 ετών, η προπονητική του καριέρα είναι επίσης εντυπωσιακή: Άπο το 2007 έως το 2017 προπονητής Ολυμπιακής κατηγορίας με διακρίσεις 45 πανελλήνιων μετάλλιών και πάνω από 20 διεθνείς διακρίσεις. Ξεκίνησε σχετικά μεγάλος σε ηλικία το windsurfing (στα 14 του!) αλλά σε ενάμιση χρόνο ήδη πρωταγωνιστούσε αγωνιστικά στην Ελλάδα. Συνιδρυτής και συν-διαχειριστής του Wesurfin, ενός άρτια οργανωμένου windsurf club, στο Κυπρί της Άνδρου, μαζί με το φίλο του και κορυφαίο επίσης αθλητή της ιστιοσανίδας Γιώργο Φράγκο. (www.wesurfin.com)

Είναι κάτι εκπληκτικό αυτή η αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνεται, με τη σανίδα σου και ένα πανί είσαι έτοιμος να εκμεταλλευτείς τα στοιχεία της φύσης, μαθαίνοντας και σεβόμενος όμως πάντα και τη δύναμή τους.

Σηκώνουμε το πανί λοιπόν και πάμε…

Καταγωγή, σχέση με τη θάλασσα και πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τη σανίδα του windsurf ; Ο πατέρας μου ήταν από τους πρωτοπόρους του windsurf στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Κατόπιν ασχολήθηκε η αδερφή μου και σιγά σιγά μπήκα και εγώ στο χώρο. Φυσικά ο πατέρας μου ήταν αυτός που με μύησε στο άθλημα. Στη συνέχεια, με τον τότε προπονητή μου Δημήτρη Πηλιχό ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και σε ενάμιση χρόνο κέρδισα το πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων και προχωρήσαμε για συμμετοχή σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Ναι μεν ξεκίνησα κάπως μεγάλος σε ηλικία (στα 14!) αλλά πριν ακόμα κλείσω τα 16, ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα.

Για όλα σχεδόν τα αθλήματα και τους αθλητές, οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι κάτι ξεχωριστό. Για σένα τι είναι, από μέσα πως το βίωσες, είναι απλά ακόμα μια παγκόσμια διοργάνωση; Ήμουνα μέλος της ολυμπιακής ομάδας για 3 ολυμπίαδες αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να συμμετέχω σε κάποια απο αυτές, διότι τρέχει μόνο ένας από κάθε χώρα. Έζησα από κοντά όλο το κλίμα και τα αισθήματα αυτής της διοργάνωσης. Μπορώ να σου πω λοιπόν ότι είναι αγώνες με πάρα πολύ άγχος λόγω της τεράστιας δημοσιότητας, αλλά και λόγω ότι γίνονται κάθε 4 χρόνια.Σαν επίπεδο όμως αγώνων, δεν είναι απαραίτητα και οι πιο δυνατοί, διότι από κάθε χώρα λαμβάνει μέρος μόνο ένας αθλητής. Π.χ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήμουν 6ος στην κατάταξη.

Στην Ολυμπιάδα εγώ δεν έτρεξα, αλλά έτρεξαν αθλητές που στην κατάταξη ήταν κάτω και από την 50άδα! Άλλο παράδειγμα ανάποδο, από τη Γαλλία συμμετείχε αναγκαστικά μόνο ένας αθλητής, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη υπήρχαν 3 Γάλλοι στη δεκάδα. Έτσι όμως είναι το σύστημα όχι μόνο για το windsurf, αλλά και για όλα τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας, τρέχει μόνο ένας και εκπροσωπεί τη χώρα του.

Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά πράγματα που θα έψαχνες σε κάποιον που έχει σκοπό να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό.
Θα έλεγα σίγουρα η τεράστια υπομονή δηλαδή η ψυχική δύναμη να επιμένεις και να προσπαθείς. Το δεύτερο είναι η σεμνότητα και το ήθος, αν κάποιος είναι αλαζόνας ή καβαλήσει το καλάμι… έχει χάσει. Το τρίτο, δυστυχώς, αφορά τους οικονομικούς πόρους και την υποστήριξη την υλική που πρέπει να έχει κανείς ή να μπορεί να εξασφαλίσει αν έχει στόχο τον πρωταθλητισμό. Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα… Το κομμάτι της αίσθησης… είναι αυτή η ικανότητα να νιώθει κανείς την κατάσταση της θάλασσας, του ανέμου, τη θέση της σανίδας, κάθε ριπή που έρχεται και όλων των συνθηκών του αγώνα, και έτσι να μπορεί να αντιδρά άμεσα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Κάποιοι το έχουν έντονα από την αρχή, κάποιοι άλλοι λιγότερο αλλά το καλλιεργούν μέσα από την προπόνηση και τη σκληρή δουλειά.

Δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να αγαπάει τα θαλάσσια σπορ αλλά ταυτόχρονα να μην έχει και κάποιο αγαπημένο χειμερινό σπορ. Εσύ; Βεβαίως, από τα οκτώ μου έμαθα και ασχολήθηκα με το σκι βουνού ενώ αργότερα στα 15 μου έκανα τη στροφή στο snowboard το οποίο αγαπώ και κάνω μέχρι σήμερα.

Παραφράζω κάτι που έχει πει κάποιος πολύ σπουδαίος, ότι το ταλέντο, αποτελείται από 1% ταλέντο και από 99% προπόνηση. Τι λες για αυτό; Συμφωνώ απόλυτα. Μετά από τόσα χρόνια πρωταθλητισμού, είναι μια μορφή ταλέντου να μπορείς να δουλεύεις σκληρά και αδιάκοπα. Και από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από όλους που γνωρίζω και σε άλλα αθλήματα, η δουλειά, δουλειά, δουλειά, είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να φτάσεις ψηλά, είναι το 99%! Μου μίλησες πριν για κάποιον τραυματισμό που το 2006 ανέκοψε την πορεία σου σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Οικογένεια;
Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά. Και βέβαια ο Αντώνης που είναι μόλις 5 ετών έχει ξεκινήσει με το windsurfing και ήδη ανεβαίνει μόνος του στη σανίδα και κάνει πορεία. Σίγουρα θα ακολουθήσει πιστεύω και η Λένια που είναι η μικρή μας!

Αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το windsur ng, τι να περιμένει, τι έχει να κερδίσει;
Θεωρώ ότι το windsurfing είναι μια εμπειρία ζωής. Έχει να σου προσφέρει γνώση, φυσική κατάσταση και βέβαια κάτι μοναδικό που είναι μια άμεση εμπειρία με τη φύση και τις δυνάμεις της. Είναι κάτι εκπληκτικό αυτή η αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνεται, με τη σανίδα σου και ένα πανί είσαι έτοιμος να εκμεταλλευτείς τα στοιχεία της φύσης, μαθαίνοντας και σεβόμενος όμως πάντα και τη δύναμή τους. Ότι και να σου πω όμως, αυτή η αίσθηση δεν εκφράζεται με λόγια, πρέπει κανείς να το δοκιμάσει για να καταλάβει τι εννοώ!

Σε ότι αφορά τις εποχές και τις δυσκολίες, προφανώς είναι ένα άθλημα που το έχουμε ταυτίσει με το καλοκαίρι και μάλλον είναι ιδανικά να ξεκινήσει κάποιος τότε που οι συνθήκες αλλά και η διάθεσή μας είναι πιο κατάλληλα. Για όποιον όμως έχει ξεκινήσει, ο χειμώνας είναι η εποχή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά και θα δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αυτό το άθλημα. Λόγω των συνθηκών σου εξασφαλίζει τη μέγιστη συγκέντρωση για να κάνεις αυτό που πρέπει την ώρα που ασχολείσαι. Άρα, είναι ένα άθλημα και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου!

Έχεις ταξιδέψει πάρα πολύ ανά τον κόσμο, πως είναι οι συνθήκες της Ελλάδας για αυτό το άθλημα σε σχέση με αλλά μέρη;
Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο δύο φορές και η Ελλάδα είναι από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για αυτό το άθλημα. Τα γαλάζια καθαρά νερά, η καλή ενέργεια, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και χωρίς επικίνδυνα ψάρια! Και όλα αυτά ισχύουν για 12 μήνες το χρόνο! Αυτό είναι χαρακτηριστικό της Μεσογείου και βέβαια της χώρας μας . Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίες παγκοσμίως ομάδες της Πολωνίας και της Μ. Βρεταννίας κάνουν προπόνηση σε μέρη της Μεσογείου και βέβαια και της Ελλάδας.

Είναι οικογενειακό άθλημα το windsur ng;
Είναι πάρα πολύ και το βλέπουμε και εμείς έντονα στη σχολή μας. Είναι πλέον πολύ συχνό και χαρακτηριστικό, γονείς να έρχονται με τα παιδιά τους είτε για να ξεκινήσουν μαζί, είτε για να δώσει την ευκαιρία ο γονέας να ασχοληθεί το παιδί του με ένα σπορ της θάλασσας. Είναι σίγουρα έκφραση μιας πολύ όμορφης οικογενειακής δραστηριότητας.

Υπάρχει όμως η οργάνωση στην Ελλάδα και οι ασφαλείς συνθήκες;
Βεβαίως, και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε με την κατάλληλη οργάνωση να εξασφαλίσουμε ασφαλείς και ελεγχόμενες συνθήκες. Στη σχολή μας έχουμε επινοήσει μια μέθοδο που εξασφαλίζει ότι και ένα παιδάκι 5 ετών θα είναι ασφαλές αλλά και θα το διασκεδάσει. Η καινοτομία μας είναι ότι βάζουμε τον εκπαιδευτή πάνω στο windsurf και έτσι αποφεύγουμε τα άχαρα κομμάτια που είναι, σήκωσε το πανί, με πήρε ο αέρας, κτλ. Άρα υπάρχει σύστημα, υπάρχει η μέθοδος και βέβαια κανένας ενδοιασμός για την ασφάλεια του αθλούμενου όσο μικρής ηλικίας και αν είναι. Μιλάμε για καθαρή διασκέδαση και τα παιδιά ξετρελαίνονται!

Υπάρχει ίσως άνω όριο ηλικίας για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί;
Ουσιαστικά δεν υπάρχει και για παράδειγμα θα σου αναφέρω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι 70 ετών και σε πληροφορώ ότι κάνει καταπληκτικό windsurfing!

Πες μας κάτι για το αρχικό κόστος αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί.
Είναι αρκετά απλό, συνιστούμε να ξεκινήσει κάποιος με ένα πακέτο μαθημάτων (δηλ. 10 ώρες) του οποίου το κόστος είναι περ. 250-300€. Με αυτές τις βάσεις που θα πάρεις σε ένα οργανωμένο surf club,από έμπειρους εκπαιδευτές, μπορείς πλέον να νοικιάζεις μόνος σου τον εξοπλισμό και να προσπαθείς για να βελτιώνεσαι με ακόμα μικρότερο κόστος. Αν επιλέξεις να προχωρήσεις σε αγορά καινούριου εξοπλισμού το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 1.000 με 1.200€ για ξεκίνημα. Όμως υπάρχει μια μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων σε πολύ καλή κατάσταση. Άρα με 700- 800€ μπορείς να κάνεις μια πολύ καλή επιλογή για τον πρώτο σου εξοπλισμό. Επομένως το κόστος είναι αρκετά προσιτό για μια outdoor δραστηριότητα.

Θα μας πεις λίγα λόγια για αυτούς που υποστηρίζουν την προσπάθεια σου
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στους χορηγούς μου που είναι η Quiksilver, η Suunto που φτιάχνει καταπληκτικά sport-watches και η Skoda Hellas.Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ευγνώμον αφου χάρη στους χορηγούς μου, θα μου δοθεί η ευκαιρία να επανέλθω το 2018 στην αγωνιστική δράση στην κατηγορία Formula windsurfing. Τελειώνοντας ας κλείσουμε με μια σειρά ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντήσεις πολύ γρήγορα, διαλέγοντας το Α ή το Β…

Πάμε!

Ελλάδα ή Rio de Janeiro; Ελλάδα!
Windsurf ή SUP; Windsurf!
Windsurf ή kite; Windsurf!
Robby Naish ή Bjorn Dunkerbeck; Bjorn Dunkerbeck!
Καλύτεροι μαθητές, τα παιδιά ή ενήλικες; Τα παιδιά!
Slalom ή wave; Wave!
Μια εύκολη νίκη ή μια ηρωική ήττα; Μια εύκολη νίκη!
Προσευχή ή γούρια πριν ένα μεγάλο αγώνα; Προσευχή!
Αδρεναλίνη ή νιρβάνα; Αδρεναλίνη 100%!
Μια ωραία παρέα το βράδυ ή μια ωραία θάλασσα για σπορ; Θάλασσα για σπορ!

Σε ευχαριστώ πολύ!

0 replies on “ΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥ – HIGH WIND LOW PROFIL”