Το νέο εστιατόριο Booking Office 1869 στο Λονδίνο

Το εστιατόριο Booking Office 1869, στο ξενοδοχείο St. Pancras Renaissance, πρόκειται να γίνει το νέο hotspot του Λονδίνου. Ο developer Harry Handelsman και ο σχεδιαστής Hugo Toro μας λένε για τη δημιουργία του.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Handelsman γνωρίζουν πως είναι, τελικά, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κατασκευαστές ακινήτων στο Λονδίνο, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει Manhattan Loft Gardens, μια αυτοσυντηρούμενη μίνι πόλη με διαμερίσματα, εστιατόρια, ταράτσες και ένα πολιτιστικό κέντρο στο East End, καθώς και το The Chiltern Firehouse. Αλλά στο πλαίσιο του ξενοδοχείου St. Pancras Renaissance, του πιο φιλόδοξου έργου του Handelsman και της πιο σημαντικής ανακαίνισης στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, η έκπληξή του γίνεται εύκολα κατανοητή.

Ένα εκτεταμένο κτήριο Γοτθικής Αναγέννησης στην καρδιά του Λονδίνου, το Renaissance Hotel, από τότε που άνοιξε το 1873, λειτουργεί ως μοναδικός καθρέφτης για την ίδια την πόλη. Το να χαράξεις την ιστορία του ξενοδοχείου σημαίνει να κατανοήσεις τον μεταβαλλόμενο ιστό του αστικού τοπίου του Λονδίνου. Από τις μέρες του ως στολίδι της βομβιστικής βιομηχανίας της βικτωριανής εποχής, μέχρι τη διάδοσή του σε ένα εγκαταλελειμμένο φυλάκιο παράνομων ρέιβ κατά τη δεκαετία του 1980 και τον αναπόσπαστο ρόλο του στην ανάπτυξη του Eurostar και της υπερ-παγκοσμιοποίησης του Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Τώρα, το Λονδίνο είναι έτοιμο να εισέλθει σε μια νέα εποχή καθώς αναδύεται από τον απόηχο του Covid-19 και εισέρχεται σε έναν κόσμο που αντηχεί με τα αποτελέσματά του. Εάν η υποδομή μιας πόλης προσφέρει ένα ακριβές βαρόμετρο πολιτιστικών αλλαγών, τότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ξενοδοχείο St. Pancras Renaissance πρόκειται να εισέλθει στη δική του νέα εποχή. Στις 16 Νοεμβρίου 2021, το ξενοδοχείο άνοιξε το νέο του εστιατόριο και μπαρ, Booking Office 1869.

Είναι ένα εστιατόριο ορόσημο για μια πόλη στα πρόθυρα του καινούργιου, με έναν πληθυσμό – που αναδύεται από 18 μήνες περιορισμών και lockdown – που είναι ίσως έτοιμος να επιδοθεί σε γλέντι και γοητεία, αλλά χωρίς ασυνήθιστη υπερβολή. Είναι ένα μέρος που, όπως το θέτει ο Handelsman, «κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται προνομιούχοι και πλούσιοι». Από την ίδρυση της Manhattan Loft Corporation το 1992, έχει επιβλέψει επιχειρήσεις ακίνητης περιουσίας που έχουν πυροδοτήσει την αναγέννηση ολόκληρων περιοχών της πόλης – από το Stratford μέχρι το Clerkenwell και το King’s Cross.

Το 1997, η Handelsman’s Manhattan Loft Corporation ξεκίνησε ένα επίπονο, δεκαετές και πολύ ακριβό έργο ανακαίνισης του ξενοδοχείου. Δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στη διατήρηση των ιστορικών στοιχείων του χώρου, παρά το ολοένα και πιο υπέρογκο κόστος. Κάποια στιγμή, 500 αναστηλωτές ζωγράφιζαν στο χέρι τους φωτισμούς fleur-de-lis και μεσαιωνικών χειρογράφων που διακοσμούσαν τους τοίχους, ενώ μια ομάδα αρχιτεκτόνων και ειδικών εργολάβων εργάστηκαν για να εξοπλίσουν τον χώρο με σύγχρονες ανέσεις χωρίς να διαταράσσουν τα αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Όταν το ξενοδοχείο άνοιξε το 2011, ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα αρχιτεκτονικής ανακαίνισης και, ίσως το πιο σημαντικό, πρόσφερε στους ανθρώπους ένα επιθυμητό μέρος για να περάσουν χρόνο σε μια γειτονιά από την οποία απλώς περνούσαν οι περισσότεροι. Αυτή η αλλαγή ώθησε μια σειρά από άλλες εξελίξεις που έκαναν την περιοχή του King’s Cross στο ζωντανό κέντρο που είναι σήμερα. Από τη μετεγκατάσταση της πανεπιστημιούπολης του Central Saint Martins στην περιοχή («μια ιδιοφυή κίνηση» κατά τη γνώμη του Handelsman, καθώς δημιούργησε μια λεγεώνα νέων, δημιουργικών ανθρώπων στη γειτονιά) και τον εμπορικό προορισμό Coal Drops Yard που σχεδίασε ο Thomas Heatherwick.

Booking Office 1869: ένα νέο hotspot του Λονδίνου

«Η τελειότητα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά αυτό είναι το πιο κοντινό που έχω δει ποτέ στην τελειότητα», λέει ο Handelsman του Booking Office 1869. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, καταλαβαίνεις αμέσως τι εννοεί όταν μπαίνεις στο χώρο.

Το εστιατόριο και μπαρ Booking Office 1869 βρίσκεται, όπως υποδηλώνει το όνομά του, στο πρώην εκδοτήριο εισιτηρίων του σταθμού St Pancras. Κάθε πτυχή του επανασχεδιασμού του έχει επινοηθεί από τον Γαλλομεξικανό σχεδιαστή Hugo Toro. Καθισμένος με τον Toro, γίνεται πολύ ξεκάθαρο, πολύ γρήγορα ότι έχει την αδυσώπητη ενέργεια και τη συγκλονιστική σειρά ταλέντων που ορίζουν το λαμπρό πολυσύνδεσμο της εποχής μας.

Ο Toro πέτυχε αυτή την αίσθηση της διαχρονικότητας δημιουργώντας αυτό που αποκαλεί «ρίζες» ή ενεργοποιητές μνήμης για τους επισκέπτες. «Μου αρέσει όταν δεν ξέρεις αν [ένας χώρος] υπάρχει εδώ και 30 ή 40 χρόνια ή αν έχει μόλις γίνει χθες», λέει. «Είναι σημαντικό για μένα να δώσω αυτές τις ρίζες στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, αυτό το τραπέζι», προσθέτει, δείχνοντας ένα από τα τραπέζια φαγητού με το περίεργο, γυαλιστερό μεταλλικό του επάνω μέρος. «Ήθελα να έχω αυτό το οξειδωμένο σχέδιο στον ορείχαλκο. Όταν το είδαν οι άνθρωποι είπαν, “Είσαι σίγουρος;” Αλλά τις προάλλες ήρθε αυτό το κορίτσι εδώ και είπε: «Ω, είναι τόσο αστείο, αυτό μου θυμίζει το τραπέζι της γιαγιάς μου». Θέλω να δημιουργήσω [εκείνες τις στιγμές]. «Δεν είμαι εδώ για να σχεδιάσω κάτι όμορφο, αλλά για να δώσω συναίσθημα σε κάποιον», συνεχίζει ο Toro καθώς περπατά στο χώρο επισημαίνοντας όλο και περισσότερες λεπτομέρειες – μοτίβα υφάσματος εμπνευσμένα από τα αναγεννησιακά μοτίβα των τοίχων του ξενοδοχείου, αλλά αφηρημένα για να φαίνονται πιο μοντέρνα , μεγάλοι πολυέλαιοι με χαρακτηριστικά τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το εφέ είναι ένας χώρος που καταφέρνει να είναι κοινόχρηστος χτυπώντας τις ατομικές αναμνήσεις των ανθρώπων».

Αυτό το παιχνίδι μεταξύ του ιδιωτικού και του κοινού παίζεται και στη διάταξη του χώρου, ο οποίος μεταβαίνει από κοινόχρηστους χώρους μπαρ σε άνετα περίπτερα. «Ήθελα να δημιουργήσω μια εμπειρία με την οποία φτάνεις εδώ και μένεις κολλημένος στον χρόνο – περιμένεις το τρένο σου, τον εραστή σου, περιμένεις κάποιον από το ξενοδοχείο ή απλά περιμένεις μόνος σου στο μπαρ».

 Το μενού του Booking Office 1869 έχει σχεδιαστεί από τον Patrick Powell –πρώην επικεφαλής σεφ Chiltern Firehouse και νυν επικεφαλής σεφ του εστιατορίου και του μπαρ Allegra– και περιλαμβάνει κλασικά παλιάς σχολής με εκλεπτυσμένη περιστροφή. Σκεφτείτε τηγανητές μπουκιές κοτόπουλου με γιαούρτι και ντρέσιγκ λάιμ. μια σαλάτα Waldorf με burrata, παντζάρι, μήλο και φακές. και το house burger με σάλτσα Béarnaise, καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον και τυρί Ogleshield.

Ένα συμπληρωματικό μενού κοκτέιλ σχεδιάστηκε από τον διευθυντή του μπαρ Jack Porter, με ποτά που συνδυάζουν αγαπημένα συστατικά της βικτωριανής εποχής για σύγχρονες γεύσεις. Οι λάτρεις του μαρτίνι του εσπρέσο θα χαρούν να μάθουν ότι το ποτό σερβίρεται στη βρύση, με γαρνιτούρα με αμύγδαλο και χρυσόσκονη εμπνευσμένη από τους πολυελαίους του εστιατορίου.

Συνολικά, το Booking Office 1869 είναι ένας εξαιρετικός χώρος που ανταποκρίνεται στην εμβληματική κατάσταση του ξενοδοχείου Renaissance. Αναμφίβολα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη σκηνή του Λονδίνου, είτε για μια λαμπερή βραδινή έξοδο είτε για μια οικεία συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα, είτε δυνητικά σύντομα να γίνουν αγαπημένα πρόσωπα, σε μια πόλη που σίγουρα έχει χάσει τις δυνατότητες εκείνων των βραδιών.

0 replies on “Το νέο εστιατόριο Booking Office 1869 στο Λονδίνο”