OSTERIA FRANCESCANA / ΜODENA, ITALIA | ΤΟ Ν. 1 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ


Βραβευμένη γαστρονομία

ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΡΟΜΑΚΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΝΤΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ WORLD’S 50 BEST RESTAURANT AWARDS ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΜΟΠΟΛΗ Μόντενα της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, ή κάπου εκεί κοντά –η Μπολόνια απέχει μόνο μισή ώρα με το τρένο- αξίζει να κάνει μια στάση για να δοκιμάσει τις δημιουργίες του σεφ και ιδιοκτήτη της Osteria Francescana, Μάσιμο Μποτούρα που πρόσφατα βραβεύτηκαν ως ό,τι καλύτερο υπάρχει γαστρονομικά παγκοσμίως. Η ιστορία του εστιατορίου αρχίζει το 1995 και στεγάζεται σε μια παλιά osteria (ιταλικού τύπου wine bar που σέρβιρε και απλά, παραδοσιακά πιάτα, τα οποία μοιράζονταν οι πελάτες ύστερα από το τέλος μιας κουραστικής μέρας) σε ένα λιθόστρωτο δρομάκι της περιοχής. Μέσα σε 22 χρόνια μεταμορφώθηκε σε εργαστήρι κουλτούρας, τέχνης και ντιζάιν, ενώ ξεκίνησε εξερευνώντας σε βάθος την παράδοση του τόπου, η οποία βρήκε έκφραση στις γεύσεις και τα αρώματα που αναδύουν τα πιάτα. Σήμερα ο Μποτούρα επαναπροσδιορίζει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της χώρας του, τα υλικά και τις παραδόσεις προσθέτοντας σύγχρονες τεχνικές μαγειρέματος και την τεράστια επιθυμία να δει την ιταλική κουζίνα να εξελίσσεται. Τα καταφέρνει και ως απόδειξη σ’ αυτό έρχονται τα δυο βραβεία Michelin, το 2002 και 2006 αντίστοιχα. Κάπου εκεί καταλαμβάνει και τη 13η θέση στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και τότε ξεσπά τηλεοπτικό σκάνδαλο με την κατηγορία ότι η Osteria αποτελεί «απειλή για την ιταλική κουζίνα».

Η κριτική που ασκείται στον σεφ είναι σκληρή, όμως αυτές οι προκλήσεις ενδυνάμωσαν τη σύγχρονη προσέγγιση του εστιατορίου. Σήμερα η Osteria Francescana, πέρα από την πρόσφατη μεγάλη διάκριση που κατέκτησε, θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο στην Ιταλία και ένα από αυτά με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως ήδη από το 2011 με το τρίτο Michelin φάνηκε ότι η επιτυχία ήταν μονόδρομος. Κατά τα άλλα, η παρουσία της μόνο ως διακριτική μπορεί να χαρακτηριστεί, το καταλαβαίνει κανείς ήδη απέξω, από τη λεπτή, χρυσή επιγραφή που γράφει με μικρά γράμμα- τα το όνομά της. Το εσωτερικό είναι ένα λιτό, μάλλον σοβαρό περιβάλλον, κάπως μουντό με τεράστια μοντέρ- να φωτιστικά να αναδύουν ακριβώς όσο φως χρειάζεται, γκρι τοίχους και καφέ χαλιά. Στην είσοδο βρίσκεται το ομοίωμα ενός σεκιουριτά με το όνο- μα Frankie που καλωσορίζει τους πελάτες σιωπηλά, έργο του αμερικανού Duane Hanson. Τα δώδεκα τραπέζια είναι ντυμένα με μακριά, λευκά τρα- πεζομάντιλα και πλαισιώνονται από μεγάλες, σκουρόχρωμες πολυθρόνες που «σοβαρεύουν» κι άλλο την ατμόσφαιρα.

Ο χώρος διαιρείται με διακριτικά χωρίσματα δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα, με εξαίρεση την τεράστια συλλογή έργων τέχνης με πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά. Όλα έχουν συμβάλλει στον καθορισμό ενός εμφανώς ανατρεπτικού στιλ, ενώ η αδυναμία του Μποτούρα στην τέχνη αντικατοπτρίζεται και στα πιάτα που δημιουργεί. Είναι πολύχρωμα, πληθωρικά, περίπλοκα όταν τα κοιτάζεις, και σε ένα βαθμό χιουμοριστικά, κάποια από αυτά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μαγειρική δε σημαίνει μόνο ποιότητα υλικών, αλλά και ποιότητα ιδεών. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μενού, ένα πιο «προχωρημένο» που αλλάζει ανάλογα με την εποχή και ένα που παίζει με τα υλικά της περιοχής, αποτίοντας φόρο τιμής στην Εμίλια-Ρομάνια που είναι και ο τόπος καταγωγής του Μποτούρα. Τέλος, για όσους αναζητούν τις πιο εύκολες λύσεις, υπάρχει και ένα μενού a la carte. Ταλιατέλες με ραγκού κομμένο στο χέρι, ραβιόλι πράσου, φουά γκρα και τρούφα, ριζότο μαγειρεμένο σε ζωμό βοδινού, αστακός με γλυκιά και όξινη σος, rib eye βοδινού με λαχανικά τουρσί, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πατάτες και μαύρη τρούφα και το διάσημο ορεκτικό με το τοπικό τυρί Parmigiano Reggiano πέντε διαφορετικών ετών, υφών και θερμοκρασιών που κανείς δε φεύγει χωρίς να το παραγγείλει. Όλα συνοδεύονται με κρασιά μιας μεγάλης γκάμας οινοπαραγωγών, χειροποίητες μπίρες και χυμούς που συνδυαστικά δημιουργούν μοναδικά signature κοκτέιλ.

Η Osteria είναι κάτι παραπάνω από ένα εστιατόριο, είναι μια οικογένεια επαγγελματιών που αποτελούν τη βάση της ταυτότητάς της με κοινό τους χαρακτηριστικό την ανοιχτή και οικεία προσέγγιση στο καινούργιο που αποδεδειγμένα φέρνει την εξέλιξη και την επιτυχία, όσο ανοιχτός και οικείος είναι και ο ιδιοκτήτης της προς τους πελάτες του. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη μικρή αυτή πόλη μόνο για να περάσουν έστω μια φορά από την Osteria.

INFO
Via Stella 22 Modena,
41121, Italy
+39 059 223912

Tags from the story

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *