Σαμπάνια: Απόλαυση για κάθε στιγμή

σαμπάνια
Unsplash/Anthony DELANOIX

Ladies & Gents: Σαμπάνια…μία λέξη που γεμίζει σαν κύμα τις πέντε αισθήσεις μας. Πρώτα ο ήχος από τα κρυστάλλινα -πάντα- flutes που ετοιμάζονται να δεχτούν το πολύτιμο ποτό. Τα μάτια θαυμάζουν τον χορό των χρυσών φυσαλίδων που, αν έχουμε διαλέξει μία καλή σαμπάνια, θα διαρκέσει πάνω από ώρα. Το χέρι ενστικτωδώς χαϊδεύει σχεδόν ερωτικά, το παγωμένο ποτήρι δίνοντας σήμα στον ουρανίσκο για την απόλαυση που τον περιμένει. Πριν όμως πλησιάσει το ποτήρι στα χείλη, μία βαθιά εισπνοή των αρωμάτων που απελευθερώνονται επιβεβαιώνει την επιλογή μας. Η πρώτη γεύση είναι μία έκρηξη δροσιάς, σαν υγρό διαμάντι πριν ακολουθήσει η αποκάλυψη της πολύπλοκης προσωπικότητας μίας κορυφαίας μάρκας.

Από την εποχή που η ανακάλυψη του Αββά Perignon κατέκτησε την αυλή του Λουδοβίκου ΙV, έχει περάσει πολύς καιρός. Από το σήμα κατατεθέν των εορταστικών -άρα και λίγων- στιγμών έχει μετουσιωθεί στο ποτό των πραγματικά λαμπερών στιγμών της ζωής, έχοντας τη δύναμη να μετατρέψει απλά και μόνο με την παρουσία της, την πιο απλή έξοδο, σε μια μοναδική εμπειρία. Όπως έλεγε η ιέρεια της πολυτελείας, Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, «η σαμπάνια είναι το μόνο ποτό που κάνει μία γυναίκα ακόμη πιο όμορφη μετά την κατανάλωση της».

Για τον πραγματικό εραστή των γευστικών εμπειριών, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα champagne dinner, όπου πρώτα επιλέγονται οι σαμπάνιες που επιθυμεί και μετά ο σεφ θα δημιουργήσει τα κατάλληλα πιάτα που, όχι απλά θα τους ταιριάξουν, αλλά θα τις απογειώσουν. Γι’ αυτόν που αναζητά την πολυτέλεια, η έξοδος σ’ ένα εστιατόριο θα κριθεί από το εάν διαθέτει μία πλούσια λίστα σαμπάνιας, ιδανικά vintage που θα δέσει με το πούρο της επιλογής του. Για την πραγματικά κομψή και εντυπωσιακή γυναίκα, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το βαθύ ροζ και την φρουτώδη γλυκύτητα ενός Kir Royal ενώ στα μπαρ όλο και περισσότερο μία Mini σαμπάνια αντικαθιστά το κλασικό ποτό στα χέρια των εκκολαπτόμενων πρωταγωνιστών της νύχτας…

Δροσερή, ελαφριά, με πλούσια γεύση και ελάχιστες θερμίδες, με λάμψη ανώτερη από κάθε κρασί και με …συνέπειες καλύτερες από κάθε ποτό, η σαμπάνια απενοχοποιείται από τον ψευτοσνομπισμό των 80’s και πίνεται ακόμη και στην παραλία. Όχι όμως σε οποιαδήποτε παραλία αλλά σ’ αυτές που προσφέρουν ολοκληρωμένο luxury, εκεί δηλαδή που το σέρβις τιμά τη σαμπάνια και ξέρει πώς να τη προσφέρει. Ενώ στα χέρια άπειρων σερβιτόρων, ανοίγεται με ηχηρά, άκομψα εφέ του φελλού (κατάλληλα πλέον μόνο για Ρώσους τουρίστες), στα χέρια του έμπειρου αποκτά μία άλλη διάσταση. Επιβάλλεται σταδιακό άνοιγμα του φελλού ώστε να απελευθερώσει έναν απαλότατο ψίθυρο και προσεκτικό γέμισμα με ελάχιστη κλίση του καρπού σε flute ποτήρι σαμπάνιας. Διαλέξτε τη σαμπάνια που σας ταιριάζει προσεκτικά. Άλλες είναι καλύτερες για απεριτίφ ενώ μία ημίγλυκη θα αναδειχθεί αν τη σερβίρετε με ένα γλυκό χωρίς σοκολάτα.

Μία μικρή φιάλη στο ψυγείο σας θα δημιουργήσει στο λεπτό τη ρομαντική ατμόσφαιρα που θα χρειαστείτε ξαφνικά ενώ μία Vintage θα δείξει το σωστό σας γούστο στην επιλογή δώρων… Για κάθε ώρα, για κάθε στιγμή, η σαμπάνια σας περιμένει.

Special info

  • Η σαμπάνια πρέπει να παγώνετε σε σταθερή ψύξη, στους 6-8 °C.
  • Πάντα πρέπει να πίνεται στο ανάλογο ποτήρι.
  • Τα ποτήρια της σαμπάνιας πρέπει να πλένονται στο χέρι, γιατί αν έχουν περάσει από γυαλιστικό πλυντηρίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθούν οι φυσαλίδες της σαμπάνιας.
  • Να είστε προσεχτικοί στην επιλογή της σαμπάνιας που θα συνοδέψετε το γεύμα σας απ’ ότι μια σαμπάνια που θα συνοδέψετε το επιδόρπιο σας…

Tags from the story
0 replies on “Σαμπάνια: Απόλαυση για κάθε στιγμή”