Αυτήν την εποχή η τηλεργασία είναι στο φόρτε της και ίσως ήρθε για να μείνει τελικά. Δεν αποκλείεται εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές τώρα να είσαι ένας από αυτούς που αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε χώρο εργασίας. Επίσης, ίσως ανήκεις σε αυτούς που λάτρεψαν την εργασία από απόσταση ή αντίθετα σε εκείνους που τη μίσησαν.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα νέο στοίχημα και ο στόχος είναι να παραμείνεις συγκεντρωμένος, δημιουργικός και παραγωγικός χωρίς να επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες και πειρασμούς μέσα στο σπίτι.
Δες εδώ πώς θα καταφέρεις να μείνεις προσηλωμένος στη δουλειά σου όταν εργάζεσαι από το σπίτι σου.
Δημιούργησε έναν ιδανικό χώρο εργασίας
Είναι σημαντικό να μη δουλεύεις όπου να ‘ναι μέσα στο σπίτι. Δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικό αν εργάζεσαι τη μία μέρα στην κουζίνα, την άλλη στην τραπεζαρία και την επόμενη στην κρεβατοκάμαρα. Ίσως το σπίτι σου να είναι μικρό, αλλά και πάλι μπορείς να δημιουργήσεις τον κατάλληλο χώρο για να στήσεις ένα μικρό γραφείο που θα είναι και λειτουργικός. Μάλιστα τώρα έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις το γραφείο που πάντα ονειρευόσουν, να παραγγείλεις καινούργια έπιπλα, να μεταποιήσεις κάποια παλιά, να βάψεις τους τοίχους και να διακοσμήσεις το νέο σου γραφείο ανανεώνοντας παράλληλα τον προσωπικό σου χώρο.
Βάλε συγκεκριμένα ωράρια και τήρησέ τα
Δεν είναι καθόλου πρακτικό να σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο από το γραφείο σου για να ασχοληθείς με άλλες δουλειές μέσα στο σπίτι. Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα από το Σαββατοκύριακο με τις υποχρεώσεις της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να ξέρεις τι και πότε πρέπει να το κάνεις. Οργάνωσε τις δουλειές του σπιτιού και τα καθήκοντα της εργασίας σου με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να σου μένει χρόνος για να ασχολείσαι με όσα σε ευχαριστούν. Αν υπάρχουν κι άλλοι μέσα στο σπίτι και κυρίως παιδιά, ενημέρωσέ τους ότι είναι σημαντικό να μη σου αποσπούν την προσοχή εκτός αν πρόκειται για κάτι επείγον. Το καλό στην περίπτωση της τηλεργασίας είναι ότι μπορείς να ακούς και λίγη χαλαρωτική μουσική ενώ δουλεύεις, αν στο γραφείο απαγορευόταν κάτι τέτοιο.
Κάνε μικρά διαλείμματα
Το να μη σηκώνεσαι κάθε λίγο και λιγάκι δε σημαίνει ότι πρέπει και να μείνεις καρφωμένος για ώρες στην καρέκλα σου. Τα μικρά και συχνά διαλείμματα είναι απαραίτητα ώστε να ξεμουδιάζεις, να κινείσαι, να ξεθολώνει λίγο το μυαλό και να ξεκουράζονται τα μάτια σου. Εφόσον η δουλειά σου το επιτρέπει, μπορείς να κάνεις ένα μισάωρο διάλειμμα για να κάνεις τη γυμναστική σου, να βγεις για τρέξιμο ή για περπάτημα.
Βγες από τους ρυθμούς της δουλειάς όταν τελειώσεις
Όταν συμπληρώσεις το ωράριό σου και αν κάνεις όλα τα παραπάνω θα έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και τα χόμπι σου. Από το απόγευμα και μετά κλείσε τον υπολογιστή που εργάζεσαι ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να κάνεις κάτι ακόμα ή να τσεκάρεις αν ήρθε κάποιο επαγγελματικό email. Διάβασε ένα βιβλίο, γυμνάσου, μαγείρεψε, χαλάρωσε, αφιέρωσε χρόνο στους δικούς σου ανθρώπους, κάνε οτιδήποτε εποικοδομητικό αρκεί να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για την επόμενη μέρα.