Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε

αλλάζει η προσωπικότητά μας
© Unsplash/Les Anderson

Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε και τελικά αυτή αλλάζει ή όχι μετά τα 30; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες αλλάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ίσως αυτό να είναι μην είναι και τόσο κακό.

Παλιά, οι έρευνες υποστήριζαν ότι οι προσωπικότητές μας διαμορφώνονται μέχρι τα 30 και όμως αποδεικνύεται ότι αυτή η πεποίθησή μας είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μας δεν παύουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Dra. Eileen Graham του Northwestern University στο Σικάγο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Personality Research, συνέκρινε τα δεδομένα από 16 προγενέστερες έρευνες και συνολικά πάνω από 60.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σκωτία.

Οι ερευνητές για να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει η ηλικία στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, έλαβαν υπόψιν τους τα 5 κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας, τα οποία είναι η εξωστρέφεια, η προσήνεια, η ευσυνειδησία, ο νευρωτισμός και η δεκτικότητα στις εμπειρίες. Στη συνέχεια, καθένα από αυτά τα γνωρίσματα εξετάστηκε σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές φάσεις στη ζωή του κάθε συμμετέχοντα στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα γνωρίσματα της προσωπικότητας των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα όπως είναι η ευγένεια και η καλοσύνη δεν άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίθετα φέρεται ότι μετά από μια ηλικία, αλλάζουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Όπως για παράδειγμα η εξωστρέφεια και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, γνώσεις ή ιδέες, η οποία μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 60.

Αναφορικά με τη συναισθηματική σταθερότητα, τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ότι αυτή φαίνεται να παίρνει τη μορφή ενός U στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Δύσκολα τη βρίσκουμε στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, τη συναντάμε για λίγο στην ενήλικη ζωή μας και στη συνέχεια τη χάνουμε ξανά.

Τέλος, το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ένα κι αυτό είναι ότι δεν παραμένουμε το ίδιο άτομο για όλη μας τη ζωή. Δεν σταματάμε να μεγαλώνουμε και να αλλάζουμε διαρκώς. Ναι ακόμη και μετά τα 30, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσωπικότητά μας δεν σταματά να αλλάζει όσο ζούμε.

Tags from the story
0 replies on “Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε”