Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και η αντιμετώπισή της

Ο πόνος στον αυχένα και στη μέση καθώς και το μούδιασμα, το κάψιμο και η αδυναμία σε κάποιο άκρο, συχνότερα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Από τον M.D Aποστολάτο Απόστολο Χειρουργό Ορθοπαιδικό-Τραυματιολόγο


Είναι μια χρόνια πάθηση η οποία απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού .Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών υποφέρουν με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια μεγάλη μείωση στη ποιότητα ζωής τους. Αναγκάζονται να τροποποιήσουν ή ακόμα και να διακόψουν πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες και βέβαια για πολλούς είναι απαγορευτική κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση της γίνεται ολοένα και πιο συχνή, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής άσκησης, καθιστική ζωή, καθώς επίσης και από αυξημένο σωματικό βάρος.

Υπάρχουν τρείς βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.
-Σωματικό βάρος: όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος τόσο αυξάνεται η μηχανική καταπόνηση των δίσκων.
-Επάγγελμα:Τα επαγγέλματα που απαιτούν σωματική καταπόνηση όπως ανύψωση, ώθηση ή τράβηγμα βαρέων αντικειμένων. Συχνό και παρατεταμένο στρίψιμο και λύγισμα της μέσης, αλλά και παρατεταμένη καθιστή στάση ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δισκοκήλης.
-Κληρονομικότητα: Οι μελέτες φαίνεται να αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός γενετικού μηχανισμού ο οποίος καθιστά ορισμένα άτομα επιρρεπή στη πάθηση.


Παλιότερα όσοι ασθενείς υπέφεραν έπρεπε να υποβληθούν σε μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα τους. Σήμερα όμως υπάρχει μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούμε σχετικά εύκολα, αλλά κυρίως με απόλυτη ασφάλεια να διορθώσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά σε τι συνιστάται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και πως την αντιμετωπίζουμε.

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν κάποια μαξιλαράκια τα όποια ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Το περίβλημα τους είναι σκληρό, αλλά το περιεχόμενο τους είναι ζελατινώδες, χάρη στο οποίο λειτουργούν ως αμορτισέρ της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας ταυτόχρονα μικρές κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ευκαμψία και στην ευλυγισία μας.

Τι προκαλεί την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου τις περισσότερες φορές οφείλεται στην σταδιακή φθορά των δίσκων λόγω εκφύλισης(γήρανσης).Εκφύλιση σημαίνει απώλεια μέρους του υγρού του δίσκου με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του και να γίνεται επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα ξεκινούν μετά από κάποιο μικροταυματισμό και συνήθως με λανθασμένη χρήση μυϊκών ομάδων κατά την άρση κάποιου βάρους. Λιγότερο συχνά μπορεί να προέλθει από πτώση ή απευθείας κάκωση της σπονδυλικής στήλης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η κλινική εξέταση και η λήψη ιατρικού ιστορικού είναι όσα χρειάζονται για να τεθεί η διάγνωση. Όταν όμως θέλουμε να αποκλείσουμε άλλες παθολογικές καταστάσεις και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε κάποιο απεικονιστικό έλεγχο ούτως ώστε να δούμε πόσα και ποια νεύρα πιέζονται. Για την σωστή και σαφή διάγνωση του σταδίου της εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI),μέσω της οποίας μπορεί να εκτιμηθεί το υφιστάμενο πρόβλημα και να αποφασιστεί η μεθοδολογία αντιμετώπισης του.

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματα της.Αν τα συμπτώματα είναι ήπια και αραιά μέσα στο χρόνο, τότε προτιμάται ο ασθενής να ξεκινά συντηρητική θεραπεία. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι έντονα, συχνά, με μεγάλη διάρκεια,τότε η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος είναι μονόδρομος.

Τι είναι η δισκοπλαστική;

Η δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη, αναίμακτη, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοκήλης, της αυχενικής, θωρακικής και της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική η οποία γίνεται στην κλινική με τοπική νάρκωση, χωρίς να είναι αναγκαία η γενική αναισθησία, μετά την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί. Πράγματι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο δύο ώρες περίπου μετά την επέμβαση.

Ποια είναι η διαδικασία της δισκοπλαστικής;

Ο ασθενής κατά τη διαδικασία της δισκοπλαστικής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και του χορηγείται τοπική αναισθησία στα σημεία όπου θα γίνει η εισαγωγή της/των βελόνας/βελονών. Κατόπιν υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (ακτινολογικό έλεγχο),με απόλυτη ασφάλεια, τοποθετείται διαδερμικά(χωρίς τομή) μια βελόνα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο όπου εντοπίζεται η κήλη. Η διάμετρος της βελόνας δεν υπερβαίνει το ένα χιλιοστό. Εν συνεχεία είτε εγχύουμε γέλη κυτταρίνης (gel) μέσο της βελόνας, είτε περνάμε μέσο της βελόνας ένα ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων. Και με τους δύο τρόπους ο σκοπός μας είναι να προκαλέσουμε εξάχνωση στο πηκτοειδή πυρήνα, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα κενό μέσα στο οποίο θα επιστρέψει το περιεχόμενο της προβολής του δίσκου, δηλαδή της κήλης. Ταυτόχρονα γίνεται ανασύσταση του πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου και σφράγιση των ρωγμών του,οι οποίες έχουν προκληθεί λόγω της εκφύλισης που έχει υποστεί. Τέλος και με τους δύο τρόπους (γέλη ή ηλεκτρόδιο),προκαλούμε απονεύρωση στις δισκικές νευρικές απολήξεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

-Η τεχνική είναι διαδερμική. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία ή κίνδυνος φλεγμονής, ούτε ράμματα τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν.
-Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει αναισθησία.
-Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης αντιμετώπισης περισσοτέρων της μίας κήλης.
-Ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.
-Βάσει προσφάτων μελετών μέχρι και περίπου το 90% των ασθενών των οποίων υποβλήθηκαν σε δισκοπλαστική απέφυγαν βαρύτερα και ποιό επώδυνα χειρουργεία στο μέλλον (πχ σπονδυλοδεσία).

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές μετά τη δισκοπλαστική;

Η δισκοπλαστική αποτελεί μια τεχνική η οποία γενικά δεν έχει επιπλοκές. Αν ο ασθενής δεν ανακουφιστεί από τα συμπτώματα σημαίνει ότι η εκφύλιση του δίσκου βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο ή ότι η νευρική πίεση οφείλεται σε άλλη βλάβη.

Στο Doctor’s Hospital εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο εδώ και αρκετά χρόνια με άριστα αποτέλεσμα. Έχουμε καταφέρει να δώσουμε πίσω τη ζωή σε πάρα πολλούς ασθενείς οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και τους βοηθήσαμε να απαλλαγούν από ένα πρόβλημα το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις ,τους απασχολούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

M.D Aποστολάτος Απόστολος

Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Τραυματιολόγος

Νικοτσαρά 9 Κηφισιά

Doctor’s Hospital

6972245015-2167001725

0 replies on “Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και η αντιμετώπισή της”