Ο Έλληνας άσος και νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, Στέφανος Τσιτσιπάς, συζητά τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε κάθε αγώνα.
Κάλυψη του γηπέδου
Με ύψος 1.93μ. και μεγάλο δρασκελισμό, ο Τσιτσιπάς έχει την ικανότητα να καλύπτει όλες τις περιοχές του γηπέδου. «Αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στο τένις, επειδή επιτρέπει στους παίκτες να φτάνουν και να επιστρέφουν αποτελεσματικά τα χτυπήματα από όλες τις περιοχές του γηπέδου», εξηγεί ο Έλληνας σταρ.
Η καλή κίνηση και η κάλυψη του γηπέδου είναι ζωτικής σημασίας για τον Τσιτσιπά, καθώς του επιτρέπει να πετυχαίνει τα ράλι και να χτυπά τη μπάλα από τη καλύτερη θέση, επιτρέποντάς του να μεταδίδει σπιν και να βρίσκει απρόβλεπτες γωνίες.
«Γι’ αυτό, πρέπει να περιβάλλω τον εαυτό μου με μια μεγάλη τεχνική ομάδα που περιλαμβάνει τον γυμναστή μου, τον προπονητή μου και τον φυσιοθεραπευτή μου», εξηγεί. «Η βαθιά κατανόηση του παιχνιδιού και των κινήσεων του αντιπάλου είναι πολύ σημαντικά για την τέλεια κάλυψη του γηπέδου. Πριν από κάθε αγώνα ο προπονητής μου και εγώ μελετάμε πάντα το μοτίβο του αντιπάλου, ώστε να μπορώ να προβλέψω την επόμενη του κίνηση».
Επιδιώκοντας το τέλειο forehand
Το forehand είναι ένα από τα χαρακτηριστικά χτυπήματα του Τσιτσιπά και ένα από τα πιο δυνατά όπλα στο τεράστιο ρεπερτόριο των χτυπημάτων του. Ένα από τα κλειδιά αυτού του χτυπήματος είναι η λαβή του. «Η λαβή μου είναι αρκετά “επίπεδη”, όπως λέμε στο τένις, αλλά εξακολουθώ να είμαι σε θέση να παράγω δύναμη και topspin διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο».
Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ σταθερότητας και δύναμης με το forehand είναι καθοριστική, ειδικά σε μια γρήγορη επιφάνεια όπως το γρασίδι στο Wimbledon. «Κατά τη διάρκεια των ράλι, γενικά επιμένω στην συνηθισμένη λαβή μου, αλλά μικρές προσαρμογές μπορούν να γίνουν ανάλογα με την κατάσταση και το είδος του χτυπήματος που θέλω να εκτελέσω», προσθέτει.
Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και η ανάγκη για πιο ακριβή χτυπήματα αυξάνεται, ο Τσιτσιπάς αναζητά το ιδανικό forehand. Εκείνο που, σύμφωνα με τα λόγια του, «συνδυάζει δύναμη, ακρίβεια και σπιν και περιλαμβάνει καλό footwork, τοποθέτηση και συγχρονισμό».
«Το αγαπημένο μου forehand είναι το inside-out forehand, το οποίο ακολουθώ στο φιλέ, αναζητώντας το volley ανάλογα με την κατάσταση». Όταν τον ρωτούν αν μπορεί να αναγνωρίσει το τέλειο forehand μόνο από τον ήχο του, η απάντησή του δεν δείχνει αμφιβολία. «Ναι, απολύτα. Ένας γλυκός ήχος και μια ακόμα πιο γλυκιά αίσθηση. Καθαρό και πολύ καλά εκτελεσμένο».
Αυτό το καθαρό και αψεγάδιαστο forehand δεν είναι τυχαίο, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη συνεχή βελτίωση μιας τεχνικής που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία από τις πιο κομψές στο tour. «Ο στόχος μου είναι να έχω ένα καλό σημείο επαφής και μέσα στα χρόνια της προπόνησης έχω αναπτύξει ένα τόσο δυνατό και, όπως λες, κομψό forehand, το οποίο με κάνει να αισθάνομαι περήφανος».
Σερβίς για τη νίκη
Το σερβίς είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πτυχή του παιχνιδιού όλων. Μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση ενός πλεονεκτήματος έναντι του αντιπάλου και μπορεί να κερδίσει γρήγορους πόντους είτε με έναν άσσο, είτε με ένα μη επιστρεφόμενο σερβίς.
Για τον Τσιτσιπά, η σωστή τεχνική του σερβίς ξεκινά από τα βασικά. «Όταν σερβίρω, ο ρυθμός μου είναι πολύ σημαντικός, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ρίψη. Αν είμαι σε θέση να πετύχω επανειλημμένα μια καλή ρίψη, τότε πιθανότατα θα κάνω ένα καλό και κομψό σερβίς».
Αυτή η κομψότητα φάνηκε πρόσφατα και στη Μαδρίτη, όταν έπαιξε απέναντι στον Thiem και πέτυχε ένα απίστευτο νούμερο: 39 επιτυχημένα πρώτα σερβίς στη σειρά.
«Πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν είχα επίγνωση του πόσες πρώτες εκτελέσεις είχα κάνει, αλλά τώρα, κοιτάζοντας πίσω, θυμάμαι ότι ένιωθα πολύ ζεν και συγκεντρωμένος. Κάποιοι το αποκαλούν flow. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή την πνευματική κατάσταση, όλα επιβραδύνονται και το μόνο που βλέπεις είναι η μπάλα. Προσπαθώ γι’ αυτό σε κάθε αγώνα», λέει.
Ο Τσιτσιπάς δίνει έμφαση στην πνευματική πλευρά του σερβίς, το οποίο είναι το μόνο είδος χτυπήματος στο οποίο ο παίκτης έχει ένα σχετικά μεγάλο χρονικό περιθώριο να αποφασίσει πριν από την εκτέλεσή του. Στην περίπτωσή του, αυτή η προκαταρκτική διαδικασία σκέψης περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες.
«Το πώς και που θα γίνει το σερβίς θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί είναι το ποιον αντιμετωπίζω, σε ποια επιφάνεια παίζω, πώς είναι ο καιρός, αλλά κυρίως πώς αισθάνομαι εκείνη την ημέρα», εξηγεί.
«Στο γρασίδι, το σερβίς παραμένει κρίσιμο, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η κίνηση και η προσαρμοστικότητα, παίζουν επίσης ρόλο. Τα γήπεδα του γρασιδιού μπορεί να είναι πιο γρήγορα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την άμυνα απέναντι σε ισχυρά σερβίς».
Το footwork, για ορισμένους ίσως το πιο σημαντικό φυσικό και τεχνικό στοιχείο του τένις, αποκτά επίσης ιδιαίτερη σημασία στο γρασίδι του Wimbledon. «Οι παίκτες που μπορούν να προσαρμόσουν το footwork τους και γενικότερα το παιχνίδι τους στη χαμηλότερη αναπήδηση και την ολισθηρή επιφάνεια μπορούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα».
Ο Έλληνας άσος εξακολουθεί να ψάχνει να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο φέτος, αν και έφτασε στον τελικό του Australian Open. Για να φτάσει άλλη μια φορά βαθιά σε ένα Slam όμως, το footwork και η κινητικότητα θα είναι τα πιο σημαντικά ενώ η κάλυψη του γηπέδου, το ισχυρό του forehand και το σταθερό του σερβίς θα είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί της επιτυχίας.