Tο νέο Rafale της Renault

Για την κατάκτηση, εκ νέου, του κομβικού segment C της αγοράς, δηλαδή της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο σύγχρονο καταναλωτικό κοινό, στόχος που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού πλάνου Renaulution, η Renault παρουσιάζει ένα εντελώς νέο και τολμηρό μοντέλο: Το νέο Rafale.

«Rafale» στα Γαλλικά σημαίνει ριπή ανέμου, ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα και στην αεροναυπηγική, που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Renault: Το Caudron-Renault Rafale, που πέταξε σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας με 445 χλμ./ώ. το 1934, είναι ένα μόνο παράδειγμα. 

Το νέο Renault Rafale διαθέτει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες στον τομέα της συνδεσιμότητας, ενώ εξοπλίζεται με full hybrid κινητήρα E-Tech 200 ίππων, που είναι οικονομικός και συμπαγής, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ευρέως και ανακυκλωμένα υλικά.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε με στόχο να απογειώσει την αίσθηση της οδηγικής απόλαυσης, ενώ διαθέτει τεχνολογικές καινοτομίες ικανές να του εξασφαλίσουν μία περίοπτη θέση στον κόσμο των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, χάρη και στο νέο κινητήριο σύνολο των 300 ίππων, της έκδοσης E-Tech 4×4. 

Τολμηρό και δυναμικό coupe-Suv

Το ελαφρώς ανασηκωμένο αμάξωμα τύπου fastback, κατατάσσει το νέο Renault Rafale στην κατηγορία των coupe-SUV. Η εμφάνιση του αυτοκινήτου αντανακλά ζωντάνια και σπορ χαρακτήρα. Το μεγάλο οριζόντιο καπό του, παραπέμπει στη δύναμη που κρύβεται από κάτω. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η νέα γρίλια και τα νέα, χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα. Το καμπυλωτό καπό και ο σμιλευμένος μπροστινός προφυλακτήρας μοιάζουν να τραβούν το αυτοκίνητο προς τα εμπρός. 

Οι τονισμένοι ώμοι πάνω από τους πίσω τροχούς, αντανακλούν τη δύναμη που κινεί το αυτοκίνητο. Η εικόνα του, ακόμα και σταματημένο, δίνει αμέσως την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο θέλει να εκτοξευθεί. Η έντονα κεκλιμένη οροφή είναι και αυτή ένα ακόμα χαρακτηριστικό που παραπέμπει στην ταχύτητα. 

Ιδανικές αναλογίες

Το νέο Renault Rafale έχει μήκος 4,71 και πλάτος 1,86 μέτρα, διαστάσεις που το τοποθετούν στην καρδιά του segment D, ενώ τo ύψος των 1,61 μέτρων, το τοποθετεί αναμφισβήτητα ανάμεσα στα σπορ-SUV. Το μεγάλο μεταξόνιο (2,74μ.) και η γραμμή της οροφής του νέου Renault Rafale που χαμηλώνει σταδιακά καθώς πλησιάζει το πίσω τζάμι, συμβάλλουν ώστε να δημιουργείται άφθονος χώρος για τα κεφάλια των πίσω επιβατών. 

Το πίσω παρμπρίζ έχει κλίση 17ο, κάτι που βοηθά στην αεροδυναμική απόδοση, ενώ καθιστά περιττή την ύπαρξη του πίσω υαλοκαθαριστήρα, γεγονός που διατηρεί καθαρή τη σχεδιαστική γραμμή του αυτοκινήτου.

Το φαρδύ μετατρόχιο εξασφαλίζει μοναδικό επίπεδο σταθερότητας και τονίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα του πλάτους, τόσο από την κάθετη (οι τροχοί εξέχουν ελάχιστα), όσο και από την οριζόντια προοπτική (καθώς οι 20άρηδες τροχοί γεμίζουν τους θόλους).

Νέα φωτιστική υπογραφή 

Το νέο Clio ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στη γκάμα της Renault που εφοδιάστηκε με τα νέα φώτα της μάρκας, ενώ το νέο Rafale είναι το δεύτερο. Το σχέδιο δείχνει ξεκάθαρα τη νέα ταυτότητα της Renault: μοτίβα σε σχήμα ρόμβου, εντυπωσιακά και στιβαρά που συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του αυτοκινήτου. 

Πλαίσιο: ακρίβεια στην κατασκευή για οδηγική απόλαυση 

Η οδηγική απόλαυση, ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Renault στην εξέλιξη του νέου συστήματος κίνησης του Rafale. Το μοντέλο διαθέτει πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων, με την πιο πρόσφατη αναβάθμιση στο σύστημα τετραδιεύθυνσης 4CONTROL Advanced.

Η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων εξασφαλίζει ιδανική οδική συμπεριφορά, όχι σε βάρος της άνεσης. 

Το σύστημα 4διεύθυνσης 4CONTROL Advanced, βελτιώνει σημαντικά τους χειρισμούς και ενισχύει την ευελιξία σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ εξασφαλίζει ακρίβεια και αμεσότητα στις μέσες και υψηλές ταχύτητες.Το νέο Rafale διαθέτει επιπλέον και σύστημα Vehicle Motion Control 2 (VMC 2). Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τους πίσω τροχούς. Προβλέπει πιο αποτελεσματικά την απώλεια πρόσφυσης, ώστε να μπορεί ο οδηγός να κινείται με ασφάλεια στις στροφές και να γνωρίζει ότι και οι τέσσερις τροχοί βρίσκονται στη βέλτιστη θέση σε ανώμαλο έδαφος. 

Κινητήρας: η επιτομή της υβριδικής τεχνολογίας 

Το νέο Renault Rafale εξοπλίζεται με τον full hybrid βενζινοκινητήρα E-Tech των 200 ίππων, που συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, χωρίς συμπλέκτη.Αυτή η κινητήρια μονάδα είναι ισχυρή, οικονομική και αυτοφορτιζόμενη. Παρέχει την καλύτερη αναλογία απόδοσης / κατανάλωσης της αγοράς (4,7 λ/100 km και 105 g CO2/χλμ.) και αυτονομία που προκαλεί για μεγάλα ταξίδια (έως 1.100 km). Χάρη στο σύστημα MULTI-SENSE ο οδηγός μπορεί εύκολα να επιλέξει την εμπειρία οδήγησης που επιθυμεί.

Έκδοση υψηλών επιδόσεων E-Tech 4×4 300 hp, διαθέσιμη στο προσεχές μέλλον  

Το νέο Renault Rafale, που έχει σχεδιαστεί για οδηγική απόλαυση και επιδόσεις που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στη γκάμα της Renault, θα αναβαθμιστεί αργότερα με την προσθήκη ενός υβριδικού συστήματος κίνησης με απόδοση 300 ίππων. Το αναβαθμισμένο σύνολο έχει δύο τεχνικές προσθήκες. 

Η πρώτη αφορά στην προσθήκη ενός δεύτερου ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, που κινεί απευθείας τους τροχούς, καθιστώντας το νέο Rafale ένα κουπέ-SUV με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. 

Παράλληλα, το νέο Rafale, στην εν λόγω έκδοση, υιοθετεί την τεχνολογία plug-in hybrid με δυνατότητα  να χρησιμοποιείται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο σε όλες σχεδόν τις καθημερινές διαδρομές, με μεγάλη αυτονομία στα μεγάλα ταξίδια, χωρίς κανένα άγχος – και χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την οδηγική ευχαρίστηση. 

Εκτός από το σύστημα κίνησης και στους τέσσερεις τροχούς και το σύστημα 4διεύθυνσης 4CONTROL Advanced, η μελλοντική, υψηλών επιδόσεων έκδοση E-Tech 4×4 300 hp του νέου Renault Rafale σχεδιάζεται ώστε να διαθέτει ένα τέλεια ζυγισμένο πλαίσιο, για δυναμική οδική συμπεριφορά σε όλες τις περιστάσεις. 

Solarbay, μία νέα γυάλινη ηλιοροφή που έχει τη δυνατότητα να σκουραίνει

Η πρωτοποριακή, εντυπωσιακή πανοραμική γυάλινη οροφή Solarbay διαστάσεων 1.470 Χ 1.117mm εξελίχθηκε από την Saint-Gobain, ενώ το  Renault Rafale είναι το πρώτο αυτοκίνητο που τη χρησιμοποιεί. Η τεχνολογία AmpliSky αντικαθιστά τις κλασσικές γυάλινες επιφάνειες με ένα πλήρως ενεργό σύστημα που σκουραίνει κάθε τμήμα του ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πεδία. Έτσι, παρέχει, σε δευτερόλεπτα, μέγιστη προστασία από τον ήλιο, ενώ το θέαμα της διαδοχικής εναλλαγής των εννέα τμημάτων ολόκληρης της γυάλινης επιφάνειας, σε σκούρο χρώμα, είναι εντυπωσιακό. Αυτή η έξυπνη γυάλινη οροφή μπορεί να ελέγχεται και φωνητικά μέσω του Google Assistant, ενώ λειτουργεί και με ένα διακόπτη στο φωτιστικό της οροφής. 

Σπορ καθίσματα, με φωτιζόμενο λογότυπο

Τα ολοκαίνουργια καθίσματα του νέου Renault Rafale διαθέτουν ενισχυμένα πλαϊνά για να ταιριάζουν με τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντας απαράμιλλο επίπεδο πλευρικής στήριξης. Η επένδυση Alcantara βοηθά στη διατήρηση του οδηγού σε όρθια θέση, προσθέτει στη σπορ αίσθηση και είναι φιλική προς το περιβάλλον (είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο κατά 61%, υλικό Alcantara). Το λογότυπο A με το βέλος στο επάνω μέρος της πλάτης του καθίσματος, κυριολεκτικά ανάβει και αναβοσβήνει στο ρυθμό μίας ανθρώπινης καρδιάς – μια αλληγορία για τον αυξανόμενο ενθουσιασμό που νιώθει κανείς καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο. 

Ο φωτισμός προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με το χρώμα που έχει επιλεγεί στις ρυθμίσεις του συστήματος MULTI-SENSE. Ο φωτισμός ενσωματώνεται στο εύκαμπτο ύφασμα, ώστε να μην σκληραίνει καθόλου το σημείο της πλάτης του καθίσματος. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Πληθωρικές διαστάσεις 

Το μεγάλο μεταξόνιο του νέου Rafale των 2,74μ. εξασφαλίζει μεγάλο χώρο (302mm) για τα γόνατα των πίσω. Το μεγάλο μεταξόνιο προσφέρει επίσης περισσότερο χώρο για τα κεφάλια των πίσω που δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα θέμα με την κεκλιμένη οροφή – 880 mm στο πίσω κάθισμα, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται η κουπέ σιλουέτα του αυτοκινήτου.

Παράλληλα, το νέο Rafale διαθέτει ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο πορτμπαγκάζ, με χωρητικότητα που φτάνει τα 647 λίτρα.

High-tech πίσω υποβραχιόνιο 

Ένα παράδειγμα της προσοχής που δόθηκε για να διατηρηθεί η άνεση των πίσω επιβατών, είναι το καινοτόμο κεντρικό υποβραχιόνιο του νέου Renault Rafale, το οποίο έχει σχεδιαστεί για συσκευές πολυμέσων που κάνουν τη ζωή στο εσωτερικό πιο ευχάριστη. Αυτό το high-tech υποβραχιόνιο διαθέτει δύο θύρες USB, χώρο αποθήκευσης για tablet και smartphone, καθώς και δύο αναδιπλούμενες βάσεις για οθόνες για άνετη προβολή. 

Με μεγάλες οθόνες γραφικών

Το ψηφιακό σύστημα OpenR του Renault Rafale, αποτελείται από δύο οθόνες σε διάταξη L: μία οριζόντια TFT 321τ.εκ. με διαγώνιο 12,3 ιντσών στο ταμπλό (1920 x 720 pixel σε οριζόντια τοποθέτηση), και μία κάθετη 453τ.εκ. οθόνη αφής 12 ιντσών στη μέση της κονσόλας (1250 x 1562 pixel, σε κάθετη τοποθέτηση).

Απρόσκοπτη συνδεσιμότητα 

Με το νέο Renault Rafale, χάρη στις ενσωματωμένες υπηρεσίες της Google, δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ της ψηφιακής σας ζωής, εκτός και εντός του εσωτερικού του αυτοκινήτου, αλλά ούτε και μεταξύ του smartphone και του συστήματος πολυμέσων OpenR Link του αυτοκινήτου.

Το σύστημα ενσωματώνει λειτουργίες όπως το Google Maps, Google Assistant, και πολλές άλλες εφαρμογές (50 ή περισσότερες ανάλογα με τη χώρα και την έκδοση) από τον κατάλογο του Google Play. Το interface του είναι επίσης πλήρως προσαρμόσιμο, συνδέεται ενσύρματα ή ασύρματα, ενώ είναι συμβατό με smartphone με Android Auto ή Apple Carplay. Το σύστημα πολυμέσων OpenR Link στο νέο Rafale χρησιμοποιεί Android Automotive 12, το οποίο, μεταξύ άλλων βελτιώσεων, διευκολύνει τη σύζευξη συσκευών μέσω Bluetooth, ενώ απλοποιεί την πλοήγηση σε ορισμένα μενού. Παράλληλα, το OpenR Link είναι επεκτάσιμο και συνδέεται στο cloud για αυτόματη λήψη των προτεινόμενων ενημερώσεων με τη χρήση της τεχνολογίας FOTA (Firmware Over The Air) , έτσι, για να περαστούν στο σύστημα οι ενημερώσεις, δεν χρειάζεται η επίσκεψη σε συνεργείο.

Με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) 

Το νέο Renault Rafale ενσωματώνει πλήθος δυνατοτήτων ΑΙ, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον οδηγό και τους επιβάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, το σύστημα δρα προληπτικά – για παράδειγμα την απενεργοποίηση του κλιματισμού εάν ένα παράθυρο είναι ανοιχτό, ή την ενεργοποίησή του εάν το εσωτερικό είναι πολύ ζεστό. 

Αυτές οι προληπτικές δράσεις βασίζονται σε μοτίβα «ρουτίνας», που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επιλέγει και αναλύει με το πέρασμα του χρόνου. 

Αυξημένο επίπεδο ασφαλείας, με γνώμονα την οδηγική ευχαρίστηση 

Το νέο Renault Rafale διαθέτει 32 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: οδήγηση, ασφάλεια και στάθμευση. Παράλληλα, το Σύστημα Ενεργής Υποβοήθησης οδηγού προσφέρει υποβοήθηση οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο και σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 σε όλους τους τύπους δρόμων. Αυτό το επιτυγχάνει συνδυάζοντας το Προσαρμοζόμενο Cruise Control με το σύστημα Διατήρησης Λωρίδας, αλλά και αντλώντας πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση από συγκεκριμένους χάρτες, ρυθμίζοντας τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ώστε αυτή να προσαρμόζεται προληπτικά στις συνθήκες του δρόμου. 

Tags from the story
,
0 replies on “Tο νέο Rafale της Renault”