Είναι τα πολυτελή ρολόγια μια καλή επένδυση;

Ο κόσμος μπορεί να γίνεται εικονικός, αλλά αυτό φαίνεται μόνο να ενισχύει τα προϊόντα της αναλογικής εμπειρίας. Κλασικά αυτοκίνητα, δίσκοι βινυλίου, πικ απ  και ναι πολυτελή ρολόγια. Όλα τα παραπάνω διαχρονικά και μοναδικά- πολλές φορές, χειροποίητα- αντικείμενα, παίρνουν αξία όσο περνούν τα χρόνια! Αυτό συμβαίνει, καθώς είναι αδύνατο να αναπαραχθούν, καθιστώντας τα ακόμη πιο μοναδικά και δελεαστικά.

Από την Πασχαλιά Πυρένη

 Δεν αποτελεί οπότε έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα πολυτελή ρολόγια αποκτούν αστρονομικές τιμές καθώς γίνονται σπανιότερα κάθε χρόνο. Θα συνεχίσει όμως αυτή η τάση στο άμεσο μέλλον; Επιπλέον, υπάρχει συνήθως ένας εγγενής κίνδυνος να αγοράσετε ένα ρολόι πολυτελείας σε μια τιμή και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να το πουλήσετε για μια άλλη. Οι απατεώνες είναι πανταχού παρόντες σε αυτόν τον κλάδο και το ίδιο και οι ερασιτέχνες, και οι δύο μπορεί να πωλούν ελαττωματικά προϊόντα, ένα ρολόι με ανταλλακτικά εξαρτήματα ή ένα εντελώς ψεύτικο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε και να αγοράζετε από μια πηγή που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Μεταξύ των σημερινών διαδικτυακών αγορών, το eBay είναι εύκολα ένα από τα ασφαλέστερα στοιχήματά σας. Όχι μόνο προσφέρουν υπηρεσίες όπως εγγύηση γνησιότητας (για ρολόγια με τιμή άνω των $ 2000) και πληρωμές με εγγύηση (για ρολόγια με τιμή άνω των $ 10.000).

Μοντέλα όπως το Rolex Submariner, TAG Heuer Carerra ή Omega Seamaster 300 συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε αξία, ενώ τα λιγότερο επιθυμητά αντίστοιχα έχουν σταθερή γραμμή. Γιατί αυτά τα συγκεκριμένα ρολόγια; Επειδή είναι κατασκευασμένα εξειδικευμένα, εικονικά σχεδιασμένα και προσφέρονται από μια θρυλική μάρκα. Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι επίσης μοναδικές για τον αντίστοιχο χρόνο κυκλοφορίας τους και αρκετά περιορισμένες στην προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Με μια λέξη: ναι. Θα πρέπει να επενδύσετε σε πολυτελή ρολόγια, αλλά μόνο μετά από εκτεταμένη έρευνα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε ως συλλέκτης, αναπτύσσοντας γνώσεις καθώς καλλιεργείτε το χόμπι σας χωρίς να ανησυχείτε για την αξία της επένδυσης. 

Ποια ρολόγια έχουν αυξηθεί σε αξία τα τελευταία χρόνια;  

Ως γενικός κανόνας, μείνετε με τις πιο γνωστές μάρκες πολυτελείας, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την Ελβετία και υποστηρίζονται από δεκαετίες (αν όχι αιώνες) εμπειρίας και καταξίωσης.

Ακολουθούν μερικά γρήγορα παραδείγματα συγκεκριμένων μοντέλων που έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αξία:

 • Patek Philippe Steel Nautilus, Reference 5711
 • Omega Silver Snoopy
 • Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Reference 15202ST
 • Rolex “James Bond” Submariner Reference 6538
 • Rolex Daytona Reference 16520

Ποια ρολόγια έχουν μεγαλύτερη αξία;

Όταν αγοράζετε ρολόγια ως επένδυση, το πιο σίγουρο στοίχημά σας είναι να αγοράσετε καθιερωμένες μάρκες πολυτελείας όπως οι ακόλουθες:

 • Rolex
 • TAG Heuer
 • Omega
 • Patek Phillipe
 • Cartier
 • Panerai
 • IWC

Φυσικά, δεν θα κρατήσει ή θα αυξήσει την αξία του κάθε μοντέλο με την πάροδο του χρόνου.

Πριν αγοράσετε, λάβετε υπόψη μερικές από τις ακόλουθες μεταβλητές:

 • Είναι μια έκδοση περιορισμένης έκδοσης;
 • Είναι ένα vintage μοντέλο με μια εμβληματική κληρονομιά;
 • Είναι σε άριστη κατάσταση με όλα τα γνήσια ανταλλακτικά του;
 • Προσφέρεται σε μια αγορά που μπορείτε να εμπιστευτείτε;
 • Το αγαπούν οι συλλέκτες;
 • Η μάρκα κατασκεύαζε τα πάντα εσωτερικά (συμπεριλαμβανομένης της κίνησης) ή αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες ορισμένα εξαρτήματα;
 • Έχει το ρολόι κάποια αποκλειστικά χαρακτηριστικά όπως περιπλοκή φάσης tourbillon ή φεγγαριού;
 • Μπορείτε άνετα να αντέξετε οικονομικά να αγοράσετε αυτό το ρολόι και στη συνέχεια να καθίσετε σε αυτό για χρόνια;

Γιατί η αξία ενός Vintage Rolex είναι τόσο υψηλή;

Για να είμαστε σαφείς, δεν αυξάνεται κάθε Rolex σε αξία σύντομα ή ακόμη και πολύ μετά την αρχική κυκλοφορία του. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός από τα vintage σπορ ρολόγια της μάρκας έχουν κρατήσει εντελώς τον εαυτό τους στην αγορά μεταχειρισμένων, κερδίζοντας περιστασιακά υψηλές τιμές στο μπλοκ δημοπρασιών.

Ο λόγος είναι σχετικά απλός: τα καλύτερα από αυτά τα μοντέλα είναι λαμπρά κατασκευασμένα, απίστευτα εικονικά και περιορισμένα σε προσφορά. Ορισμένα από αυτά σχετίζονται στενά με διασημότητες ή εκδηλώσεις υψηλού κύρους (σας κοιτάμε, ‘Paul Newman’ Daytona), ενώ άλλοι βοήθησαν στον καθορισμό του προτύπου για τον συγκεκριμένο τομέα τους. Πάρτε το Rolex Submariner, για παράδειγμα, το οποίο παραμένει το σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα ρολόγια κατάδυσης πάνω από 60 χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή του.

Από πού να αγοράσετε πολυτελή ρολόγια στο διαδίκτυο;

Με την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των ρολογιών πολυτελείας, έχει έρθει μια πλήρης σειρά από διαδικτυακές αγορές. Ιστότοποι όπως το eBay, είναι κάτι που προτείνουμε, καθώς είναι αξιόπιστοι και υπάρχουν πολλά χρόνια στην διαδικτυακή αγορά. Τα sites καθιστούν επίσης τόσο εύκολο το να πουλήσετε όσο και το να αγοράσετε, επιτρέποντάς σας να κερδίσετε απευθείας.

Εγγύηση γνησιότητας eBay

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει πιο ασφαλές μέρος για να αγοράσετε vintage ρολόγια πολυτελείας στο διαδίκτυο από το eBay. Το eBay προφέρει:

Εγγύηση γνησιότητας:

Κάθε φορά που αγοράζετε ένα ρολόι αξίας άνω των $ 2000, το eBay το υποστηρίζει με Εγγύηση γνησιότητας. Μόλις πληρώσετε, το ρολόι αποστέλλεται στον τρίτο συνεργάτη ελέγχου ταυτότητας του eBay, ο οποίος πραγματοποιεί έναν έλεγχο πολλαπλών σημείων πριν επανασυσκευάσει το ρολόι και το στείλει στην πόρτα σας μέσω ασφαλισμένης, ταχείας αποστολής με επιβεβαίωση υπογραφής. Παρέχουν επίσης μια έκθεση γνησιότητας, η οποία κάνει θαύματα για την αξία μεταπώλησης στο δρόμο.

Μεσεγγύηση:

Όταν αγοράζετε ένα ρολόι για 10.000 $ ή περισσότερα, το eBay θα σας κατευθύνει στην πλατφόρμα Escrow. Λειτουργώντας ως εντελώς ανεξάρτητος συνεργάτης, θα κρατήσουν την πληρωμή σας έως και 7 ημέρες μετά την παραλαβή του ρολογιού. Αυτό σας δίνει αρκετό χρόνο για να επιθεωρήσετε ή να επιστρέψετε το ρολόι προτού η πληρωμή σας αποδεσμευτεί στον πωλητή.

Μεταξύ της περιορισμένης προσφοράς, της μηχανικής ικανότητας και της ζωντανής κληρονομιάς, τα vintage ρολόγια πολυτελείας διπλασιάζονται ως σοφές επενδύσεις. Με περισσότερους millennials να εισέρχονται στην αγορά, αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί…

Tags from the story
, , ,
0 replies on “Είναι τα πολυτελή ρολόγια μια καλή επένδυση;”