Monolith House: Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μάνη που κόβει την ανάσα

Η Desypri & Misiaris Architecture έχει σχεδιάσει μια εντυπωσιακή βίλα στη Μάνη της Ελλάδας. Αυτή η κατοικία 3.121 τετραγωνικών ποδιών βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση, δίνοντάς της πρόσβαση σε θέα που κόβει την ανάσα. Φυσικά, ο σχεδιασμός στοχεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την παρθένα θέση του, έτσι ώστε το κατάστρωμα να διαθέτει μια όμορφη πισίνα υπερχείλισης στραμμένη προς τη θέα στη θάλασσα στο βάθος.

Η ΓΗ

«Πέτρα παντού. Πέτρα στα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πυργόκτιστα σπίτια και τις εκκλησίες. Όλη η Μάνη είναι μια τεράστια πέτρα, που για να δεις χρειάζονται τρεις ζωές. Μία για τα βουνά, μία για τη θάλασσα και μία για τους ανθρώπους». Ανώνυμος ταξιδιώτης στη Μάνη.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ

Η κύρια «ιδέα» του έργου ήταν να αναγνωρίσει και να εμπνευστεί από ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οικιστικών μορφών της Μάνης – την «Ξεμονιά» (που σημαίνει «αυτός που έχει μείνει μόνος»), που ήταν μοναχικοί πύργοι ή μικρά συγκροτήματα κατοικιών που στέκονταν μόνα τους. στο τραχύ τοπίο της Μάνης, και λειτουργούν ως καταφύγια ή σημεία παρατήρησης. Από μακριά, αυτοί οι πετρόκτιστοι πύργοι φαίνονται σαν ένα ακόμη στοιχείο της γης, σαν μονολιθικά ξεσπάσματα από το χώμα, ωστόσο η ίδια η ύπαρξή τους καταγράφει το αποτύπωμα της πολυτάραχης ζωής της παραδοσιακής Μάνης σε αυτό το αξιόλογο τοπίο.

Το συγκρότημα κατοικιών, αποτελούμενο από δύο πέτρινες κατοικίες, είναι οργανωμένο γύρω από δύο πύργους, τοποθετημένους στο οικόπεδο έτσι ώστε να επιτρέπει επίσης μια δυναμική διάταξη των εξωτερικών χώρων και των εισόδων στα σπίτια και να ορίζει επιπλέον εξωτερικούς χώρους. Τα σύγχρονα πυργόσπιτα είναι σχεδιασμένα να συνδέονται στενά με το φυσικό τοπίο – όπως ακριβώς συμβαίνει και με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, που έγινε αναπόσπαστο μέρος του τόπου που το γέννησε.

Αν και η κύρια σύνθεση εκφράζεται με τη μορφή των πύργων, οι προεκτάσεις τους που αποτελούν το υπόλοιπο συγκρότημα δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα στο οικόπεδο, αλλά ενώνονται σε ένα σύνολο – απηχώντας τις καθιερωμένες αρχιτεκτονικές μορφές της περιοχής, αλλά παρέχοντας επίσης μια σύγχρονη ερμηνεία αυτών των ίδιων παραδοσιακών τυπολογιών.

Τα σπίτια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί κανείς να ζει «μέσα» και «έξω», με εξίσου δυναμικούς χώρους που παρέχονται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατό να μεταφέρει κανείς τη ζωή του έξω από το σπίτι, σε αυτήν την περίπτωση σε μια αυλή χωρισμένη σε ένα σύνολο χώρων που διαθέτουν διαφορετικές ποιότητες και οπτικά πλαίσια.

Πέργκολες, απομονωμένες γωνιές για ησυχία και διαλογισμό, χώροι διαβίωσης, πισίνες υπερχείλισης που θολώνουν τα όρια του ορίζοντα και του ουρανού – όλα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν το εξωτερικό σκηνικό για τα ίδια τα σπίτια. Σε όλη τη διάρκεια έχουν επιλεγεί εντελώς φυσικά οικοδομικά υλικά που φέρουν τα σημάδια του χρόνου και που δείχνουν τα σημάδια της προέλευσής τους και της επεξεργασίας τους. Τα υλικά λειτουργούν ως ένας κενός καμβάς πάνω στον οποίο η αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς ξεδιπλώνεται απαλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πέτρα χαρακτηρίζει τον τόπο – τη Μάνη όπως εκφράζεται τόσο στο ίδιο το έδαφος όσο και στις παραδοσιακές της κατασκευές – τη Μάνη καθώς παραπέμπει σε ένα αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο «μονολιθικότητας», λιτότητας, αυστηρών γραμμών και γεωμετρικών όγκων.

Το σκυρόδεμα συμπληρώνει τα φυσικά υλικά, δημιουργώντας μικρότερη τεχνητή λιθοδομή σε γήινους τόνους και με χοντρές υφές. Το ξύλο δημιουργεί απαλές, ζεστές και καθαρές επιφάνειες, προσφέροντας επίσης δικτυωτά παντζούρια για την ολοκλήρωση των όγκων.

Τα υλικά αυτά εναλλάσσονται μέσα και έξω, εντείνοντας την οπτική εμπειρία των σπιτιών, συνθέτοντας μια φυσική αλλά αυστηρά συλληφθείσα δήλωση μέσα στο μεσσηνιακό τοπίο.

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η εσωτερική διακόσμηση του έργου Μονόλιθος στοχεύει να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική γραμμή των δύο κτιρίων, εμπνευσμένη από την λιτή παράδοση, το επιβλητικό τοπίο της Μάνης, καθώς και τα υλικά που βρέθηκαν σε αυτή τη γη.

Σκοπός ήταν να δημιουργηθούν, μέσα στους πέτρινους όγκους, χώρους που δίνουν έναν ζεστό χαρακτήρα με θετική αίσθηση φιλοξενίας, που να σου θυμίζει πάντα ότι είσαι «εκεί», σε αυτό το μέρος.

Να νιώσω μέρος μιας διαφορετικής δωρικής ζωής. Τα περισσότερα έπιπλα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από το Interior Design Laboratorium, δίνοντας έμφαση στην αίσθηση της μοναδικότητας και μιας διαχρονικής σχεδιαστικής γραμμής που στοχεύει να φέρει το τοπίο σε διάλογο με το σχέδιο.

Οι φόρμες διατηρήθηκαν απλές και όλα τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα φέρουν αναφορές σε έναν απλοποιημένο κλασικισμό. Τα υλικά έδωσαν έμφαση στη χρήση ξύλου δρυός σε δύο αποχρώσεις, το οποίο συνδυάστηκε με πέτρες σε στενά χρώματα. Τα υφάσματα και τα χαλιά που χρησιμοποιούνται ακολουθούν φυσικούς, γήινους, τόνους που καταπραΰνουν τις άγριες υφές της πέτρας και του ξύλου της Μάνης, εξισορροπώντας τους εσωτερικούς χώρους με το μοναδικό περιβάλλον γύρω από το τοπίο.

Photos: Giorgos Sfakianakis

0 replies on “Monolith House: Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μάνη που κόβει την ανάσα”