Μια απομονωμένη κατοικία λαξεμένη μέσα στο βουνό δίνει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας

Mount Solitude
Photo: amazingarchitecture.com/Viktoria Nyerges Architect

Το Mount Solitude, όπως ονομάστηκε το project της Victoria Nyerges από το αρχιτεκτονικό γραφείο της με έδρα την Ουγγαρία, είναι μια κατοικία που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω στο γκρεμό. Ένα μέρος στη μέση του πουθενά και συνάμα στην κορυφή όλων. “Αναρωτιόμουν αν θα μπορώ να βλέπω τα αστέρια από το κρεβάτι μου και τα γύρω βουνά από το μπάνιο μου, δε θα άφηνα ποτέ αυτό το μέρος. Σε όλο το “ταξίδι” του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας, μοναδικός σκοπός μου ήταν να πετύχω την αίσθηση της απόλυτης απομόνωσης και γαλήνης μέσα σε αυτήν”, εξήγησε η αρχιτέκτων που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το project.

Το γεωμετρικό κτήριο “κούμπωσε” τέλεια στο παγωμένο τοπίο, όπως ένα κομμάτι πάγου στην κορυφή ενός βουνού. Έτσι, για να ταιριάξει στο κρύο περιβάλλον, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του “ψυχρά” υλικά, όπως τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί.

Λαξεύοντας το κλασικό σχήμα ενός κύβου, οι λοξές επιφάνειες που σχηματίστηκαν, καλύφθηκαν με γυαλί, εξασφαλίζοντας μια πανοραμική θέα από το εσωτερικό της κατοικίας.

Σε αντίθεση με το παγωμένο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, η κατοικία έχει μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούν τα φυτά εσωτερικού χώρου που του προσδίδουν την απαιτούμενη αίσθηση άνεσης.

Δείτε ακόμη τη Black Brick Vila στο Damavand του Ιράν από τον αρχιτέκτονα Reza Mohtashami.
Photos: amazingarchitecture.com/Viktoria Nyerges Architect

Tags from the story
0 replies on “Μια απομονωμένη κατοικία λαξεμένη μέσα στο βουνό δίνει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας”