Εξοχική κατοικία στον Πύργο, Σαντορίνη

Κατοικία στον Πύργο, Σαντορίνη

Στην μεσαιωνική πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ο μινιμαλισμός συναντάει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και την Ενετική κληρονομιά. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από ένα συγκρότημα κατοικιών με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα το Αιγαίο. Υπάρχει καλύτερο ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη και το θέλουμε.

Κείμενο από τον Στέλιο Αρτεμάκη

Η Σαντορίνη είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική της, αλλά αυτό το συγκρότημα κατοικιών στον Πύργο ταξιδεύει τις αισθήσεις και ξεχωρίζει για τη φινέτσα του προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Για να κατανοήσει κανείς τις αρχιτεκτονικές ιδέες που συνδυάστηκαν για να δώσουν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζει λίγα πράγματα για την ιστορία της περιοχής. Αιώνες πριν τα Φηρά και η Οία γίνουν κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, ο Πύργος ήταν το κέντρο του νησιού, η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Σαντορίνης.

Καθόλου τυχαία, η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συνδυάστηκε άψογα με την Ενετική κουλτούρα: θολωτές σκεπές, μικρά μπαλκόνια και παράθυρα, παράγωνες επιφάνειες και απλοί όγκοι. Fast forward στο σήμερα, οι παραδοσιακές εκκλησίες συνυπάρχουν με τα δημόσια κτίρια και τα πλακόστρωτα σοκάκια στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, ένα σημείο από το οποίο μπορεί να δει κανείς όλο το νησί της Σαντορίνης.

Σε αυτό το πνεύμα το αρχιτεκτονικό γραφείο Καψιμάλη δημιούργησε αυτό τον μοναδικό συνδυασμό σε μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Το συγκρότημα έχει έναν σπάνιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με βασικά συστατικά την αυθεντική πολυτέλεια και τον κυκλαδίτικο μινιμαλισμό. Οι σκελετοί των κτιρίων είναι από λειασμένο τσιμέντο και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, άλλο ένα παράδειγμα συνδυασμού των μοντέρνων κατασκευαστικών τάσεων και των παραδοσιακών στοιχείων όπως προέκυψε μετά από ενδελεχή μελέτη της αρχιτεκτονικής του Πύργου. Στοιχεία από τις παραδοσιακές βυζαντινές εκκλησίες και ειδικά η θολωτή σκεπή δεσπόζουν στο ένα από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος ενώ το άλλο διακρίνεται για τα ενετικά του χαρακτηριστικά δοσμένα με ένα μινιμαλιστικό τρόπο.

Η βασική χωροταξία επαναλαμβάνεται σε όλο το συγκρότημα που αναπαράγει τις δύο δεσπόζουσες λειτουργίες της μεσαιωνικής Σαντορίνης, τον εκκλησιασμό και την καθημερινή διαβίωση. Στο εσωτερικό δεσπόζουν τα ανοιχτά χρώματα, ο φυσικός φωτισμός, τα εντοιχισμένα έπιπλα και στενοί χώροι. Αντίθετα, στο εξωτερικό δεσπόζουν οι γενναιόδωροι χώροι και ένας τυπικός μεσογειακός κήπος με χαμηλούς θάμνους και ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά.

Στην ενιαία αυτή κατοικία, που μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις αυτόνομες, το ισόγειο συγκροτείται από έναν κύριο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας, τη βασική κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και δευτερεύουσα κουζίνα. Στον όροφο βρίσκονται τα τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους και στο υπόγειο βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, λουτρού και στάθμευσης.

Η εμπειρία, το ιερό δισκοπότηρο κάθε ταξιδιωτικού προορισμού, που προσφέρει το συγκρότημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Καψιμάλη δεν περιγράφεται με λόγια, πρέπει να τη ζήσεις καθήμενος στο ενετικό μπαλκόνι, ατενίζοντας τον ορίζοντα στο εξωτερικό lounge ή κάνοντας μπάνιο στην παράγωνη πισίνα. Νέες χρήσεις, δηλαδή, σε δοκιμασμένες κατασκευές.

INFO


Kapsimalis Architects
Santorini, Messaria
84700, Greece
Τ.: +302286022185
E.[email protected]
www.kapsimalisarchitects.com

Tags from the story
,
0 replies on “Εξοχική κατοικία στον Πύργο, Σαντορίνη”