Casa Bruma: Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στην καρδιά του Μεξικού!

Casa Bruma

Όταν ο αρχιτέκτονας του Casa Bruma, ο Fernanda Canales βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, όπου του ανατέθηκε να δημιουργήσει, στην κυριολεξία, ένα μικρό θαύμα από το πουθενά, ούτε ο ίδιος ήξερε τι θα συμβεί! Κι όμως, εξέπληξε ακόμα και τον εαυτό του!

Ο Fernanda Canales δημιούργησε ένα καταφύγιο-κομψοτέχνημα, ‘παντρεύοντας’ το μοντέρνο με το διαχρονικό. Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο στοίχημα. Αρχικά, δεν υπήρχε καμία οδηγία αρχιτεκτονικού σχεδίου ή μοτίβο. Η μόνη οδηγία που του δόθηκε ήταν, να σεβαστούν οι αρχιτέκτονες την τοπική βλάστηση. Και μια δεύτερη οδηγία: το οίκημα να εκπέμπει φωτεινότητα όλες τις ώρες από οποιαδήποτε πλευρά κι αν το δει κανείς!

Ο Canales αποφάσισε να…αυτοσχεδιάσει, ξετυλίγοντας για άλλη μια φορά το ταλέντο και την δυναμική του! Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Ένα φωτεινότατο, εντυπωσιακό οίκημα με υπέροχη θέα και… θερμοκρασία δωματίου, κατάλληλη ακόμα και για τις κρύες νύχτες του Σάο Πάολο. Μαζί με την μαθήτριά του και εξαιρετική αρχιτέκτονα Claudia Rodríguez δημιούργησαν κυριολεκτικά ένα… αρχιτεκτονικό πάζλ!

Αν παρατηρήσει κανείς το οίκημα από ψηλά, διαπιστώνει ότι αποτελείται από τετράγωνα, αυτόνομα κτίρια που μοιάζουν από μακριά σαν κουτιά. Κάποια από διαθέτουν roof garden με γκαζόν, προσδίδοντας την αίσθηση του φυσικού τοπίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κάθε χώρος είναι απόλυτα αυτονομημένος, εξασφαλίζοντας απομόνωση από τους υπόλοιπους χώρους. Κάθε ‘τετράγωνο’ περιλαμβάνει ξεχωριστά την κουζίνα, το σαλόνι, την τραπεζαρία, το master room και τα παιδικά υπνοδωμάτια, τα οποία συνδέονται όλα μεταξύ τους με διαδρόμους. Το ίδιο και τα guest rooms, τα δωμάτια υπηρεσίας και το γκαράζ, τα οποία βρίσκονται στην κεντρική πλευρά του αίθριου.

Μια ιδιαιτέρως έξυπνη σκέψη όσον αφορά στη διαρρύθμιση που στόχο είχε την αποφυγή κατασκευής πολλαπλών ορόφων. Κάθε χώρος έχει διαφορετικό ύψος για να ανταποκρίνεται στις τοπογραφικές συνθήκες. Το master room είναι στον δεύτερο όροφο πάνω από το παιδικό δωμάτιο και το στούντιο, τα οποία ενώνονται με μια ιδιωτική
ταράτσα.

Ένα μεγαλύτερο στούντιο βρίσκεται μπροστά από την τραπεζαρία, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση με μία από τις ταράτσες μπροστά από το σαλόνι. Μια εξωτερική σκάλα έχει φτιαχτεί παράπλευρα του κεντρικού αίθριου που οδηγεί σε μια άλλη ταράτσα, η οποία ‘βλέπει’ ανατολικά. H σπουδαιότητα του συγκεκριμένου οικήματος έγκειται στο ότι οι χώροι έχουν μεν την αυτονομία τους, αλλά ταυτόχρονα διαδέχεται ο ένας τον άλλον και ενώνονται με έξυπνο τρόπο μεταξύ τους.

Καινοτομία αποτελούν τα φυσικά υλικά, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Casa Bruma: μαύρο μπετόν, ξύλο, πέτρα, μέταλλο και γυαλί. Η επικοινωνία μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πρόσοψης, αλλά και η σύνδεση των αυτόνομων αυτών οικοδομημάτων στηρίζονται σε… στέρεες βάσεις. Κι αυτό είναι έτσι κι αλλιώς ένα δεδομένο σε κάθε κατασκευή που έχει το όνομα του Canales!

Casa Bruma

Κοιτάζοντας κανείς το οίκημα από μακριά, μπορεί να αντιληφθεί όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αλλά έναν χώρο που αποπνέει τη γοητεία του μυστηρίου, αφού κάθε κτιριακό ‘τετράγωνο’ είναι πολύ περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Μένει μόνο να ενώσει κανείς το παζλ και να το… απολαύσει εκ των έσω!

Tags from the story

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *