Omega: Το νέο Speedmaster Super Racing

Η κληρονομιά της OMEGA είναι γεμάτη με επιτεύγματα μεγάλης κλίμακας, από καταδύσεις ρεκόρ σε βαθιά νερά μέχρι προσεδαφίσεις στη Σελήνη. Το πρώτο από τα μεγάλα φετινά επιτεύγματα στην πραγματικότητα είναι μάλλον μικροσκοπικό. Το τελευταίο Speedmaster της OMEGA είναι ρυθμισμένο για να προσφέρει ακρίβεια χάρη στο σύστημα Spirate™, το οποίο περιλαμβάνει μια επαναστατική νέα σπείρα για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που επιτρέπει εξαιρετικά λεπτές προσαρμογές της ταχύτητας. Χάρη σε αυτόν τον μοναδικό στο είδος του μηχανισμό, η OMEGA μπορεί πλέον να επιτύχει πιστοποιημένη ακρίβεια μόλις 0/+2 δευτερολέπτων την ημέρα.

Για να επιτύχει αυτούς τους δύσκολους στόχους, η OMEGA έπρεπε στην κυριολεξία να επανεφεύρει τον τροχό: να αξιοποιήσει τόσο τους τεχνικούς πόρους του Ομίλου Swatch όσο και την ακρίβεια, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των χρονομετρικά ανώτερων μηχανισμών κατασκευής της OMEGA.

Η καινοτόμος λύση ήταν ένα εντελώς νέο ελατήριο τυμπάνου Si14 που επιτρέπει στον ωρολογοποιό να αξιοποιήσει την ακαμψία του σημείου προσάρτησης του ελατηρίου μέσω ενός έκκεντρου μηχανισμού ρύθμισης που βρίσκεται στη γέφυρα εξισορρόπησης. Αυτή η νέα προσέγγιση, που βασίζεται στον σχεδιασμό μιας αρθρωτής κατασκευής υψηλής ακρίβειας με εύκαμπτα ρουλεμάν, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της προσήλωσης της OMEGA στο να ανακαλύπτει νέες ιδέες και να ανταποκρίνεται σε δύσκολες προκλήσεις.

ΤO SPEEDMASTER SUPER RACING

Το πρώτο ρολόι που περιλαμβάνει το τελειοποιημένο σύστημα Spirate™ της OMEGA είναι το Speedmaster Super Racing από ανοξείδωτο ατσάλι. Πρόκειται για ένα οπτικό αφιέρωμα στο αντιμαγνητικό αριστούργημα της OMEGA για το 2013, από τον οποίο φαίνεται καθαρά ο νέος μηχανισμός μέσω της θήκης από κρύσταλλο σαπφείρου.

Γύρω από το καντράν βρίσκεται η χαρακτηριστική, αγωνιστικού στυλ στεφάνη ενδείξεων λεπτών και ένας μαύρος κεραμικός δακτύλιος με τη διάσημη κλίμακα ταχυμέτρου για πρώτη φορά από σμάλτο «grand feu» σε κίτρινη απόχρωση. Αυτή η έντονη κίτρινη απόχρωση, που επιλέχθηκε για το Seamaster Aqua Terra >15’000 GAUSS του 2013, χρησιμοποιείται επίσης στον ντεγκραντέ δείκτη χρονογράφου και στον ριγέ μικρό δευτερολεπτοδείκτη στη θέση 9. Ο μετρητής 60 λεπτών/12 ωρών του ρολογιού, ακριβώς απέναντι από τη θέση 3, χρησιμεύει επίσης ως δεύτερη ζώνη ώρας. Το μοτίβο κηρήθρας στο καντράν παραπέμπει σε ένα πρωτότυπο ρολόι που εκτίθεται στο Μουσείο OMEGA το οποίο κατάφερε να αντέξει σε ακραία μαγνητικά πεδία 160.000 GAUSS.

Το ρολόι κινεί ο υπερσύγχρονος μηχανισμός Co-Axial Master Chronometer 9920 της OMEGA, ένας τέλειος συνδυασμός των πολλών ορόσημων στην πορεία προς τον Spirate™ και πιστοποιημένος στο υψηλότερο επίπεδο του κλάδου από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS). Όπως πάντα, η πιστοποίηση αυτή αποδεικνύεται με τη χαρακτηριστική κόκκινη κάρτα METAS, η οποία πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο ρολόι προσφέρει ακρίβεια 0/+2 δευτερολέπτων την ημέρα, η οποία επιτεύχθηκε σε μεγάλη κλίμακα από την εκβιομηχάνιση του συστήματος Spirate™.

Οι γυαλισμένοι με διαμάντι και λοξότμητοι μαύροι δείκτες με βέλη είναι γεμισμένοι με ένα νέο και αποκλειστικό υλικό Super- Luminova που εκπέμπει μια εντυπωσιακή κίτρινη λάμψη. Ο ίδιος χρωματικός κώδικας χρησιμοποιείται και στις λέξεις Speedmaster και Super Racing στο καντράν. Στη θέση 6 υπάρχει μια κομψή και επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση της 10ετούς επετείου του >15’000 GAUSS: ένα «10» στη γραμματοσειρά του λογότυπου Speedmaster, το οποίο εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο «παραθυράκι» ημερομηνίας του ρολογιού

Το νέο Speedmaster Super Racing περιλαμβάνει μια σπορ εναλλακτική στο ατσάλινο μπρασελέ. Ένα λουράκι NATO από ανακυκλωμένο νάιλον με μαύρες και κίτρινες ρίγες, που παραπέμπει στον διακριτικό χρωματικό κώδικα του Seamaster Aqua Terra >15’000 GAUSS, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 10 ακριβώς χρόνια.

Το συλλεκτικό αυτό ρολόι της OMEGA συνοδεύεται από κουτί ρολογιών Speedmaster με μοτίβο κηρήθρας σε μαύρο χρώμα με κίτρινες ραφές. Στο ειδικό κουτί παρουσίασης περιλαμβάνεται το λουράκι NATO από ανακυκλωμένο νάιλον και ένα εργαλείο για την αλλαγή του λουριού.

 

Το SPIRATE™ φέρνει το ΜΕΛΛΟΝ

Καθώς η σπείρα είναι το πιο περίπλοκο συστατικό του ρυθμιστικού οργάνου σε ένα μηχανικό ρολόι, η δημιουργία του νέου συστήματος Spirate™ ήταν μια σημαντική πρόκληση. Η OMEGA είναι επομένως αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτήν την καινοτομία που κατέκτησε με δυσκολία. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της επωνυμίας είναι η εισαγωγή του νέου συστήματος Spirate™ βήμα-βήμα σε πολλούς άλλους μηχανισμούς calibre.

Μια μικροσκοπική σπείρα με σπουδαίο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι!

0 replies on “Omega: Το νέο Speedmaster Super Racing”