Μια δυνατή συνέχεια της καταδυτικής κληρονομιάς της OMEGA

Το 2019, τα πρώτα ρολόγια Ultra Deep έγραψαν ιστορία όταν έφτασαν στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών του πλανήτη μας. Το 2022, η τεχνολογία που έκανε τις καταδύσεις εφικτές μετατράπηκε σε μια συλλογή ρολογιών που μπορούν να φορεθούν σε βάθος 6.000 m κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς διατίθενται για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για μοντέλα διαμέτρου 45,5 mm κατασκευασμένα από υλικά υψηλής απόδοσης και βασισμένα σε σχέδια που αναμένεται να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενώ αποτελούν το αποκορύφωμα της κληρονομιάς της OMEGA στη δημιουργία καταδυτικών ρολογιών.

90 χρόνια κάτω από το νερό

Αληθινή πρωτοπόρος στον τομέα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, η παρουσία της OMEGA στους ωκεανούς ξεκίνησε με το «OMEGA Marine» το 1932 – το πρώτο ρολόι του κόσμου διαθέσιμο για αγορά σε μη επαγγελματίες δύτες. Ξεχωρίζοντας για τον έξυπνο σχεδιασμό διπλής κάσας που διαθέτει, αυτό το ρολόι με την εξαιρετική αδιαβροχοποίηση έγινε περιζήτητο μεταξύ φιλόδοξων εξερευνητών και άνοιξε το δρόμο για το μέλλον της OMEGA στον κόσμο των καταδύσεων.

Με την κυκλοφορία του πρώτου Seamaster το 1948, το πάθος της OMEGA για τη θάλασσα αναζωπυρώθηκε, οδηγώντας το 1957 στην κυκλοφορία του Seamaster 300 – το πρώτο ρολόι επαγγελματιών δυτών της OMEGA. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά θρυλικά ρολόγια κατάδυσης OMEGA, συμπεριλαμβανομένου του πλέον χαρακτηριστικού Seamaster 600M «Ploprof» και του Seamaster 1000 για ερευνητικές αποστολές μεγάλης κλίμακας, καθώς και το δημοφιλές Seamaster Diver 300M – που φοριέται από τον Πράκτορα James Bond από το 1995.

Το αρχικό Ultra Deep

Το πρώτο ρολόι Ultra Deep που κυκλοφόρησε το 2019 ήρθε να εδραιώσει την εντυπωσιακή παρουσία της OMEGA στους ωκεανούς. Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πλέον αντίξοες συνθήκες, το πρωτοποριακό ρολόι διέθετε χαρακτηριστικά που το κάνουν άφθαρτο, όπως κάσα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από σφυρήλατο τιτάνιο βαθμού 5, ανθεκτικές μπαρέτες «Manta» που παρείχαν έναν καινοτόμο τρόπο ασφάλισης του ρολογιού και μια πρόσοψη ζαφειριού με κωνικό, στιβαρό σχεδιασμό εμπνευσμένο από την εσωτερική οπτική ενός υποβρυχίου.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, τρία ρολόγια Ultra Deep συνόδευσαν τον εξερευνητή Βίκτορ Βεσκόβο (Victor Vescovo) σε μια αποστολή στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών (Mariana Trench) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το συγκεκριμένο σημείο με βάθος που αρχικά υπολογίστηκε στα 10.925 m και αργότερα επικαιροποιήθηκε στα 10.935 m, αποτέλεσε το βαθύτερο σημείο στο οποίο καταδύθηκε ποτέ άνθρωπος ή ρολόι. Τα δύο από τα ρολόγια Ultra Deep ήταν προσαρτημένα στον ρομποτικό βραχίονα του υποβρύχιου, ενώ το τρίτο ήταν προσδεμένο σε μια μονάδα συλλογής δεδομένων γνωστή ως «Lander». Χάρη στην ευφυή κατασκευή και τον σχεδιασμό τους, και τα τρία ρολόγια ολοκλήρωσαν την κατάδυση 12 ωρών χωρίς πρόβλημα και αναδύθηκαν άθικτα στην επιφάνεια.

Το νέο ρολόι τιτανίου

Κάνοντας το επόμενο βήμα στον υπερσύγχρονο σχεδιασμό των καταδυτικών ρολογιών, το 2022 σηματοδοτείται από την κυκλοφορία επτά νέων μοντέλων: τη συλλογή OMEGA Ultra Deep. Αδιάβροχα μέχρι βάθος 6.000 m, η σειρά 45,5 mm ξεχωρίζει από μια τολμηρή έκδοση κατασκευασμένη από αμμοβολημένο και σφυρήλατο τιτάνιο βαθμού 5.

Η μοναδικότητα του ρολογιού ενισχύεται από τη βουρτσισμένη κεραμική στεφάνη και μια κλίμακα κατάδυσης Liquidmetal™ που συμπληρώνονται από τις χαρακτηριστικές μπαρέτες «Manta» και τη αεροδυναμική, ασυμμετρική κάσα που παραπέμπουν στο αρχικό μοντέλο Ultra Deep. Οι μπαρέτες υποστηρίζουν ένα ριγέ λουράκι NATO, σε κυανό και μαύρο χρώμα, κατασκευασμένο από νήματα πολυαμιδίου, προερχόμενο από 100% ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα. Συγκρατείται στον καρπό με κούμπωμα με θηλιά και αγκράφα από τιτάνιο βαθμού 5.

Κάτω από τον προεξέχοντα θολωτό κρύσταλλο ζαφειριού, το καντράν ξεχωρίζει κατασκευασμένο από μαύρο κεραμοποιημένο τιτάνιο με αριθμούς κυανού χρώματος και μπλε ντεγκραντέ στον κεντρικό δευτερολεπτοδείκτη.

Αναποδογυρίζοντας το ρολόι αποκαλύπτεται το πίσω μέρος της κάσας που είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο βαθμού 5 κι έχει μαύρο έμβλημα Sonar χαραγμένο με λέιζερ, με τον εμβληματικό ιππόκαμπο της OMEGA στο κέντρο του. Η φράση «Diver’s watch 6000 m for saturation diving» (το ρολόι των δυτών για καταδύσεις κορεσμού σε βάθος 6000 m) αναγράφεται επιβεβαιώνοντας την περιπετειώδη φύση του ρολογιού.

Τα νέα ρολόγια από O-MEGASTEEL

Έξι μοντέλα από τη συλλογή Ultra Deep, έχουν κατασκευαστεί με το νέο O-MEGASTEEL. Αυτό το κράμα ανοξείδωτου ατσαλιού υψηλής απόδοσης αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την ηγετική θέση της OMEGA στην παραγωγή προηγμένων υλικών με ιδιότητες που ξεπερνούν τα συνήθη πρότυπα. Το O-MEGASTEEL ξεχωρίζει για την ανώτερη αντοχή, το ακόμα πιο λευκό χρώμα και την ασύγκριτη λάμψη του. Επίσης, διακρίνεται για την εξαιρετική αντοχή του ενάντια στη διάβρωση που εξασφαλίζει την όμορφη εμφάνιση του ρολογιού για μεγαλύτερο διάστημα.

Τοποθετημένη επί κάθε συμμετρικής κάσας O-MEGASTEEL βρίσκεται μια κεραμική στεφάνη με κλίμακα κατάδυσης, καθώς και ένα προεξέχον και θολωτό κρύσταλλο ζαφειριού, προσεχτικά λοξοτομημένο και σχεδιασμένο για μέγιστη αντοχή υπό πίεση. Ενσωματωμένος στην κάσα του ρολογιού υπάρχει επίσης ένας νέος μηχανισμός προφύλαξης της κορώνας, για εγγυημένη προστασία σε μεγάλα βάθη.

Στις διαθέσιμες εκδόσεις περιλαμβάνονται λευκά καντράν ή καντράν με ντεγκραντέ εφέ μετάβασης από γκρι σε μαύρο ή από μπλε σε μαύρο χρώμα, όπως επίσης ένα γυαλιστερό φινίρισμα, καθώς και δείκτες και ενδείξεις από λευκόχρυσο 18 καρατίων. Το πίσω μέρος της κάσας όλων των ρολογιών κατασκευάζεται από τιτάνιο βαθμού 5 κι έχει το ίδιο, χαραγμένο με λέιζερ, έμβλημα Sonar, αλλά και την ίδια τυπωμένη φράση με το μοντέλο που είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από τιτάνιο.

Ο σχεδιασμός κάθε ρολογιού ολοκληρώνεται είτε με ένα λουράκι από καουτσούκ είτε με ένα μπρασελέ από O-MEGASTEEL. Τα λουράκια από καουτσούκ φέρουν στην εξωτερική επιφάνεια τεχνικό μοτίβο που προσομοιάζει με μια στολή κατάδυσης καθώς και αγκράφα από O-MEGASTEEL. Τα μεταλλικά μπρασελέ είναι εξοπλισμένα με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναδιπλούμενο κούμπωμα rack-and-pusher ενισχυμένο με συμπληρωματικό τμήμα προσαρμογής του μήκους και δυνατότητα επέκτασης για τους δύτες που τα καθιστούν ιδανικά για χρήση γύρω από μια χοντρή στολή κατάδυσης.

Δοκιμασμένο και πιστοποιημένο βάθος

Όλα τα ρολόγια που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή λειτουργούν με τον πιστοποιημένο Co-Axial Μηχανισμό Master Chronometer Calibre 8912 της OMEGA, που αποτελεί το υψηλότερο πρότυπο ακρίβειας, απόδοσης και μαγνητικής αντίστασης που εφαρμόζεται στην Ελβετία. Επιπλέον, το Ultra Deep της OMEGA δοκιμάστηκε στον ωκεανό σε βάθος 6.269 m στην Τάφρο των Μαριανών (Mariana Trench) το 2021.

Η επισήμανση «For Saturation Diving» (Για καταδύσεις κορεσμού) περιλαμβάνεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 6425 για τα ρολόγια των δυτών κορεσμού, το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο φορέα δοκιμών της Ελβετίας METAS – πρόκειται για μια επίσημη πρώτη στη βιομηχανία ωρολογοποιίας!

Η συλλογή της OMEGA για το 2022 επικεντρώνεται στο χρώμα και χαρακτηρίζεται από καντράν σε μεγάλη ποικιλία νέων αποχρώσεων που αντιπροσωπεύουν την ομαλή μετάβαση από το νερό στη στεριά. Οι λάτρεις των ρολογιών μας μπορούν να επιλέξουν μεγαλύτερα μοντέλα διαμέτρου 38 mm, με καντράν σε 4 χρώματα: Atlantic Blue, Bay Green, Sandstone, Saffron και Terracotta. Ή στα μοντέλα με διάμετρο 34 mm με καντράν σε: Sea Blue, Lagοon Green, Sandstone, Shell Pink και Lavender. Τα όμορφα νέα καντράν, που κατασκευάζονται από ορείχαλκο, έχουν ντεγκραντέ εφέ στο κέντρο, δείκτες και ενδείξεις με επιμετάλλωση ροδίου στα μοντέλα 38 mm και δείκτες και ενδείξεις από λευκόχρυσο 18 καρατιών στα μοντέλα 34 mm. Όλα τα μοντέλα έχουν κάσα από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι κι ολοκληρώνονται με μπρασελέ σε όμορφα νέα σχέδια με στρογγυλεμένους συνδέσμους δεσίματος. Λειτουργούν με τον Co-Axial μηχανισμό Master Chronometer Calibre 8800 της OMEGA.

0 replies on “Μια δυνατή συνέχεια της καταδυτικής κληρονομιάς της OMEGA”