Οι μύθοι για τη ρετινόλη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

ρετινόλη
© MR PORTER

Η ρετινόλη είναι ένα θαυματουργό συστατικό και o Νο1 σύμμαχός μας στην αντιγήρανση. Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση γύρω από τη ρετινόλη και τα πολλαπλά της οφέλη για το δέρμα είναι έντονη, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτή;

Η ρετινόλη είναι μια μορφή της βιταμίνης Α, η οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για τις μαγικές της ιδιότητες ενάντια στην αντιγήρανση, αλλά πρόσφατα μάθαμε ότι είναι ένα σούπερ συστατικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής, ενώ ταυτόχρονα μείωνει και την παραγωγή σμήγματος, τα σημάδια και τις δυσχρωμίες του δέρματος.

Αυτό το γεγονός έχει ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητα της και έχει καταστήσει τη ρετινόλη ένα συστατικό ιδιαίτερα περιζήτητο για όλες τις ηλικίες. Φυσικά, αυτή η δημοτικότητα φέρνει στην επιφάνεια και μερικούς μύθους εκτός από αλήθειες. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε τους μύθους για τη ρετινόλη που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έπρεπε να πιστεύουμε.

Η ρετινόλη έχει απολεπιστική δράση

Δεν μπορεί η ρετινόλη να έχει απολεπιστική δράση γιατί αυτή κάνει ακριβώς το αντίθετο, το οποίο είναι ότι βοηθάει στην αναγέννηση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, αυτό που κάνει η ρετινόλη είναι να ανανεώνει το δέρμα από τα βαθύτερα στρώματά του. Το αποτέλεσμα που αφήνει στο δέρμα μπορεί να μοιάζει με αυτό ενός scrub, αλλά στην πραγματικότητα η ρετινόλη έχει μια πιο θεραπευτική δράση.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε η ρετινόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πολλοί θεωρούν ότι η χρήση της ρετινόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ασφαλής και ότι θα βλάψει το δέρμα μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό, όμως, που ισχύει είναι ότι την ημέρα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική κι αυτό γιατί ο ήλιος καταστρέφει τα ρετινοειδή. Έτσι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρέμα τους με ρετινόλη την ημέρα μπορούν να το κάνουν, αλλά θα πρέπει να βάλουν αναγκαστικά και αντηλιακό. Με λίγα λόγια, η ρετινόλη δεν βλάπτει το δέρμα την ημέρα, απλά δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη χρήση της το βράδυ.

© Unsplash/Mathilde Langevin

Δεν πρέπει να συνδυάζεται με τη βιταμίνη C

Ακόμη ένας μύθος που διαβάζουμε συχνά. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτά τα συστατικά δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην πιο καθαρή τους μορφή, με την μορφή όμως που τα συναντάμε στην κοσμετολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη C βοηθά τη ρετινόλη να λειτουργεί καλύτερα και ο συνδυασμός τους συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ανανέωση του δέρματος και στην μείωση των κηλίδων.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι

Το γεγονός ότι ο ήλιος καταστρέφει τα ρετινοειδή (όρος που αναφέρεται σε όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α), κάνει πολλούς να σταματούν τη χρήση της ρετινόλης το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το δέρμα θα είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο επειδή χρησιμοποιείς ρετινόλη.

Παράλληλα, για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη από τη χρήση της ρετινόλης θα πρέπει να τη χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Κι εάν σταματήσεις για μια περίοδο να τη χρησιμοποιείς, θα πρέπει όταν την εντάξεις ξανά στη ρουτίνα σου να «εκπαιδεύσεις» το δέρμα σου από την αρχή.

Tags from the story
0 replies on “Οι μύθοι για τη ρετινόλη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις”