Το «Βιβλίο των Drones» είναι το ιδανικό δώρο για φέτος τα Χριστούγεννα

Tα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή Drones όπως είναι ευρέως γνωστά, έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και στο πλαίσιο επιστημονικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, αυξάνοντας κατακόρυφα και το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τους σε πλήθος εφαρμογών της καθημερινότητας.

Το «Βιβλίο των Drones» περιέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα Drones, εξειδικευμένες πληροφορίες για τα συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένα καθώς και στοιχεία για τις εφαρμογές τους σε διαφορετικούς τομείς της σύγχρονης κοινωνίας.

Στην πρώτη ενότητα του βιβλίου, γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης τους, παρουσιάζονται οι εξειδικευμένοι όροι που χρησιμοποιούνται, καθώς και οι κατηγορίες τους ενώ στην συνέχεια περιγράφονται τα βασικά στοιχεία της αεροδυναμικής, των επικοινωνιών αλλά και των συστημάτων αυτομάτου ελέγχου που χρησιμοποιούν. Παρουσιάζονται επίσης οι αρχές λειτουργίας και οι πληροφορίες των οργάνων πτήσης τους, τα βασικά στοιχεία της εναέριας φωτογράφισης καθώς και τα χαρακτηριστικά του ελέγχου και της κατεύθυνσης τους.

Στην δεύτερη ενότητα γίνεται μία ολοκληρωμένη επισκόπηση των πληροφοριών, που αφορούν κρίσιμους τομείς, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά την αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας αλλά και βασικά στοιχεία μετεωρολογίας που επηρεάζουν τις πτήσεις των Drones. Επίσης παρουσιάζεται η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα, η ασφάλεια πτήσεων καθώς και οι προκλήσεις στα θέματα ιδιωτικότητας και δεοντολογίας από την αξιοποίηση τους.

Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες εφαρμογές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές, στην ασφάλεια και την πολιτική προστασία, στην τηλεπισκόπηση και την φωτογραμμετρία, στην γεωργία ακριβείας αλλά και στην δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ στο τέλος περιγράφονται οι δυνατότητες προστασίας από την κακόβουλη χρήση τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Αποσπόρης αποφοίτησε το 1989 από το Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και το 2002 από το Naval Postgraduate School, Monterey, USA όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Επιστήμη των Η/Υ με εξειδίκευση στην ασφάλεια δικτύων. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παρέχει εκπαίδευση σε αντικείμενα του γνωστικού του πεδίου, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε εκπαιδευτικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Έχει πτητική εμπειρία σε μαχητικά αεροσκάφη F-104 και Α-7Ε, σε πυροσβεστικά αεροσκάφη CL -215 & CL-415 και σε ελικόπτερα ΑΒ-205, ενώ παράλληλα κατέχει Πτυχίο Επαγγελματία Χειριστή Αεροπλάνου και Άδεια Επαγγελματία Χειριστή Drone.

Έχει υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις Πληροφορικής ως Τμηματάρχης, Διευθυντής αλλά και Διοικητής Κέντρου Μηχανογράφησης στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ ενώ διατέλεσε Υποδιευθυντής του NATO Crisis Management & Disaster Response Center of Excellence. Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Εύφημο Μνεία και Μετάλλιο από το Βουλγαρικό Υπουργείο Άμυνας.

Είναι παντρεμένος με την Ευφροσύνη Καμπούρη και πατέρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίνας.

papazissi.gr

0 replies on “Το «Βιβλίο των Drones» είναι το ιδανικό δώρο για φέτος τα Χριστούγεννα”