Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ζωή του Δούκα του Εδιμβούργου μέσα από φωτογραφίες

Πρίγκιπας Φίλιππος
© Getty Images

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας για 73 χρόνια, απεβίωσε γαλήνια το πρωί της Παρασκευής στο κάστρο του Ουίνσδορ. Όπως ανέφερε το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην ανακοίνωσή του: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου».

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία. Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1921 και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, στη βίλα ‘Mon Repos’, όπου είχε εγκατασταθεί η οκταμελής οικογένεια μετά το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου του Α’. Ήταν το νεότερο μέλος της οικογένειας του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ενώ γνώρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1939, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία, όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών. Έναν χρόνο αργότερα οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν γράμματα.

Το καλοκαίρι του 1946, ο Πρίγκιπας Φίλιππος ζήτησε το χέρι της από τον βασιλιά Γεώργιο VI και ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Westminster στις 21 Νοεμβρίου του 1947. Μία ημέρα πριν από τον γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος απέδωσε στον Φίλιππο βασιλικές τιμές και έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου και Βαρώνος του Γκρίνουϊτς. Η τελετή του γάμου τους μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δέκα χρόνια αργότερα η βασίλισσα του έδωσε τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου και ο ίδιος παρέμεινε ενεργό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού μέχρι την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ το 1952. Το 2017, ο Δούκας του Εδιμβούργου αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του και έκανε σπάνια δημόσιες εμφανίσεις.

Ακολουθεί η ζωή του Πρίγκιπα Φίλιππου μέσα από φωτογραφίες:

1. Το 1922 στην Ελλάδα
© Getty Images
2. To 1929, o Πρίγκιπας Φίλιππος (δεύτερος από αριστερά) με τους συμμαθητές του στο MacJannet American school στο St Cloud.
© Getty Images
3. Ποζάροντας με την βασίλισσα Ελισάβετ για το επίσημο πορτρέτο του αρραβώνα τους.
© Getty Images
4. Ο γάμος του με τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1947.
© Getty Images
5. Το 1949, με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον έξι μηνών Πρίγκιπα Κάρολο.
© PA
6. Στο γραφείο του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ (1951).
© PA
7. Το 1953, στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.
© Getty Images
8. Το 1955, μετά από νίκη του Πρίγκιπα Φίλιππου σε αγώνα πόλο.
© Slim Aarons
9. Η Πριγκίπισσα Άννα, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο μικρός Πρίγκιπας Ανδρέας, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Κάρολος (1960).
© Getty Images
10. Στο αεροδρόμιο του Palm Springs, το 1966.
© Getty Images
11. Στον γάμο του Πρίγκιπα Κάρολου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1981.
© Getty Images
12. Μιλώντας τον Απρίλιο του 2006 με τους εγγονούς του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και Πρίγκιπα Χάρι.
© PA
13. Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του τον Χειμώνα του 2015 μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ.
© Max Mumby/Indigo
14. Τον Ιούλιο του 2020, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
© Getty Images

0 replies on “Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ζωή του Δούκα του Εδιμβούργου μέσα από φωτογραφίες”