Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης.

Μία γέφυρα ανάμεσα σε δυο κουζίνες που τις είδαμε σαν μια, αυτή του Μεξικό και της Κρήτης.

Στοιχεία της αυθεντικής γαστρονομίας της Κρήτης συναντούν αυτά της παραδοσιακής του Μεξικό σε μια gastrotaverna με βασικό όχημα το a la carte μενού των 13 πιάτων που εναλλάσσεται καθημερινά με βάση την εποχικότητα των υλικών και φυσικά την διαθεσιμότητα τους, μιας και βασικός μας προμηθευτής είναι το χωράφι μας, στις Μουρνιές , που καλλιεργεί για λογαριασμό μας ο Μιχάλης Κοτσιφάκης.

Παραγωγή οργανική. Τα ψάρια μας είναι αυτά που κολυμπούν στα κρητικά νερά ελεύθερα, ψαρεύονται με ορθές πρακτικές ,δεν είναι trendy μα έχουν δυνατή άγρια γεύση. Το κρέας μας, αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής από το Σφηνάρι, στα δυτικά,  στα βουνά δίπλα ακριβώς από την θάλασσα.

Αυθεντικά moles συναντούν το αλμυρό ξεροτήγανο και το τσιγαριαστό σταμναγκάθι, το ceviche από Acapulco την μαλοτύρα και τον δίκταμο, η άγιο -γαληνιώτικη κακαβιά συμπληρώνει το arroz a la tumbada από την VeraCruz. Καθημερινά ανάβει ο φούρνος barbacoa (φτιαγμένος από κρητικό πυρότουβλο άνω των 150 ετών) που μας οδηγεί μέσα από την γη στην Μινωική εποχή και ταυτόχρονα στις λαϊκές επαρχίες της πολιτείας Hidalgo. Πολύωρο αργό άτμισμα και ψήσιμο σε φυσικό ξύλο ελιάς, χωρίς σχεδόν οξυγὀνο.

Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για την άγρια προβατίνα που ολοκληρώνει την μικρή λίστα των πιάτων μας. Σερβίρεται μαζί με τον ζωμό της, όπως στα λαϊκά mercados του Μεξικό σίτυ. Για εμάς το κάθε πιάτο το θωρούμε σαν ένα ταξίδι από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό  ωκεανό στο Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος, από τα βουνά της Oaxaca στα Σφακιά και τον Ψηλορείτη. 

Το μοναδικό επιδόρπιο του μενού μας το έχει σχεδιάσει ο δικός μας, ο φίλος μας Ηρακλειώτης , Σπύρος Πεδιαδιτάκης.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται από μία  λίστα κρασιών-εμφιαλωμένων & μη- αποκλειστικά από κρητικούς αμπελώνες, επιλεγμένες ετικέτες mezcal , tequila, ρακής και 3 επιτραπέζια cocktail. Δεν λείπει η μαργαρίτα με λουΐζα, ούτε το carajillo.

H ταβέρνα μας επικοινωνεί σε open space kitchen set up, σε ένα off the beaten path αστικό τμήμα της πόλης των Χανίων, στην Ελύρου στον Κουμπέ, στον χώρο του παλιού καφενείου.

Η κουζίνα μας Matzenta kuzina del sol δεν έχει ταυτότητα κρητική ή μεξικανική. Την ορίζουμε ως κουζίνα του ήλιου. Γιατί είναι αυτός που μας κάνει να αναπτυσσόμαστε, να ωριμάζουμε φυσικά με ένα και μοναδικό σκοπό, την ανθρώπινη επικοινωνία. 
Όλοι γινόμαστε ένα κάτω από τον ίδιο ήλιο. 


Αυτό ονομάζουμε Matzenta kuzina del sol. Ας ταξιδέψουμε!  

0 replies on “Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης.”