Προπόνηση με μάσκα: Μπορεί να υπάρχουν οφέλη;

Προπόνηση με μάσκα
© ASICS

Οι μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι ενοχλητικές κι αυτό γιατί κάτω από την μάσκα συσσωρεύεται ιδρώτας, η μάσκα καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή, ενώ ταυτόχρονα κουράζεσαι και πιο εύκολα. Ωστόσο, όλη αυτή η «ταλαιπωρία» φαίνεται ότι έχει και μερικά οφέλη. Τι καλό μπορεί να μας προσφέρει η προπόνηση με μάσκα, εκτός απ’ το γεγονός ότι προστατεύει εμάς και τους γύρω μας;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της μάσκας που χρησιμοποιούμε όταν γυμναζόμαστε. Φυσικά, στην αγορά μπορείς να βρεις πλέον «μάσκες προπόνησης», αλλά σε κάθε περίπτωση η μάσκα που χρησιμοποιούμε δεν θα πρέπει να περιορίζει την πρόσληψη οξυγόνου.

Πέρα όμως από αυτό, οι fitness γκουρού διαβεβαιώνουν ότι η προπόνηση με μάσκα έχει πολλαπλά οφέλη κι ένα από αυτά είναι ότι μας βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Ποια άλλα οφέλη σου προσφέρει;

Καις περισσότερες θερμίδες

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που οι καλύτεροι αθλητές αυτού του πλανήτη προπονούνταν με μάσκα ακόμη και πριν από την πανδημία. Παρόλο λοιπόν που η μάσκα κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, την ίδια στιγμή σε αναγκάζει να αυξήσεις την ένταση της προπόνησής σου κι αυτό γιατί ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται λόγω της περιορισμένης πρόσληψης οξυγόνου, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την ταχύτητα με την οποία καις θερμίδες.

Σε μαθαίνει να αναπνέεις καλύτερα

Κι όμως, όσο κι εάν δεν το περίμενες, το να φοράς μάσκα στην προπόνηση σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα και πιο σωστά, κι αυτό είναι απαραίτητο για να έχεις καλή απόδοση. Η χρήση της μάσκας σε βοηθά να καταλάβεις καλύτερα τον τρόπο που αναπνέεις και συνεπώς πώς να ρυθμίζεις την αναπνοή σου για να μην τα παρατήσεις απ’ το πρώτο κιόλας λεπτό της άσκησης.

Ωφελεί τη μυϊκή αποκατάσταση

Η μάσκα αυξάνει την απόδοση σου κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο κι εάν νιώθεις ότι η άσκηση έτσι είναι εξαντλητική, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλει και στην γρήγορη αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Η εξήγηση είναι πως όσο τρέχεις πιο γρήγορα και η ζήτηση ενέργειας γίνεται μεγαλύτερη, η παραγωγή του γαλακτικού οξέος αυξάνεται και έτσι πετυχαίνεις πιο γρήγορα την ανακούφιση του πόνου των μυών μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Tags from the story
0 replies on “Προπόνηση με μάσκα: Μπορεί να υπάρχουν οφέλη;”