Σκέψου μια στιγμή: Ποιοι είναι οι πραγματικοί περισπασμοί στη δουλειά που σου αποσπούν την προσοχή από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να κάνεις… να δουλεύεις; Μήπως είναι ο συνάδελφος που δεν σταματάει να μιλάει; Ο ήχος της μηχανής του καφέ ή του φωτοτυπικού μηχανήματος; Μήπως είναι τα meetings της τελευταίας στιγμής; Και τώρα σκέψου ξανά: Πόσοι απ’ αυτούς τους περισπασμούς οφείλονται στον χώρο εργασίας και πόσοι στους συναδέλφους σου;
Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την πλειοψηφία αυτών των περισπασμών, τουλάχιστον αυτό φέρεται να υποστηρίζει μια νέα έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Poly.
Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Quartz, συνέλεξε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα open space γραφεία, σαν κι αυτά της Google για παράδειγμα, δεν είναι τα καλύτερα για την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή το 98% των συμμετεχόντων της μελέτης ανέφερε ότι η προσοχή τους αποσπάται όταν δουλεύουν.
Ποιες είναι οι χειρότερες μορφές περισπασμού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων;
Ο συνάδελφος που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνο
Ή αυτός που έχει ξεχάσει ότι βρίσκεται σε εργασιακό χώρο και νομίζει ότι είναι σε κάποιο μπαρ με τους φίλους του. Είναι λογικό που βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλεύεις όταν δίπλα σου κάποιος μιλάει ασταμάτητα και για ώρες στο τηλέφωνο. Είναι ακόμη χειρότερο όταν μιλάει για θέματα που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά, αλλά με τη προσωπική του ζωή.
Οι συνάδελφοι που μιλάνε στα διπλανά γραφεία
Στη δεύτερη θέση συναντάμε και πάλι τους συναδέλφους. Ρίχνουμε σε αυτούς όλοι την ευθύνη επειδή εμείς δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, και δεν ντρεπόμαστε καθόλου γι’ αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι κι αυτός ο λόγος βγάζει νόημα, καθώς όσο κι εάν προσπαθείς να μην ακούς τη συζήτησή τους, αυτό είναι σχεδόν αδύνατον.
Τα τηλέφωνα και τα notifications
Περισπασμός νούμερο 3: Τα τηλέφωνα που κάνουν σε εσένα και χρειάζεται να διακόψεις αυτό που κάνεις για να τα απαντήσεις, τα τηλέφωνα που ακούγονται σε όλο το γραφείο και τα notifications στο κινητό σου, αυτά που ενώ δουλεύεις εμφανίζονται στην οθόνη σου και δεν μπορείς παρά να τους ρίξεις μια ματιά, γιατί μπορεί να είναι κάτι σημαντικό ή γιατί το Instagram δεν θέλει να σε αφήσει να δουλέψεις.
Γενέθλια, αποχαιρετιστήρια κτλ.
Αυτές οι ειδικές περιστάσεις που όλο και κάποιο χρόνο θα σε κάνουν να χάσεις απ’ τη δουλειά σου για να ευχηθείς τα απαραίτητα «Χρόνια Πολλά» ή για να αποχαιρετήσεις έναν αγαπημένο συνάδελφο που φεύγει.
Τα ομαδικά ξαφνικά meetings
Αυτός ο περισπασμός είναι μια κατηγορία από μόνος του, που έχουμε ήδη αναλύσει. Τα meetings που τελικά δεν ξέρουμε εάν είναι τόσο χρήσιμα όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι, ειδικά όταν γίνονται ΟΛΗ την ώρα. Μέχρι να μαζευτεί όλη η ομάδα στην αίθουσα του meeting, μέχρι να βάλουν όλοι καφέ, μέχρι να βγάλουν όλοι τις σημειώσεις τους… έφυγε κιόλας μία ώρα δουλειάς.
Παιχνίδια στο γραφείο
Τα ποδοσφαιράκια, τα επιτραπέζια και τα βιντεοπαιχνίδια που σε κάποια γραφεία υπάρχουν (αναρωτιόμαστε πού μπορούμε να τα βρούμε), υποτίθεται ότι είναι εκεί για να βοηθούν τους εργαζομένους να χαλαρώνουν στα διαλείμματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ίσως αυτά μας αποσπούν την προσοχή περισσότερο απ’ όλα. Κυρίως γιατί θα ανυπομονείς να έρθει η ώρα του διαλείμματος, ενώ σκέψου και πόση ώρα θα αφιερώσεις μετά για να εξηγήσεις στους συναδέλφους σου γιατί έχασες ή κέρδισες στο πινγκ πονγκ.
Οικογενειακές επισκέψεις
Κατανοούμε την ανάγκη να φέρεις το παιδί σου στη δουλειά και υποστηρίζουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που το επιτρέπει. Ωστόσο, η έρευνα είναι λογικό να συμπεριλάβει αυτές τις επισκέψεις στη λίστα με τους περισπασμούς, όχι τόσο για τον γονέα που φέρνει το παιδί του στη δουλειά, αλλά για τους συναδέλφους του, οι οποίοι πώς μπορούν να αντισταθούν και να μην παίξουν μαζί του, να του πιάσουν κουβέντα και μέχρι το τέλος της ημέρας να γίνουν “BFF”;
Κατοικίδια στο γραφείο
Τα λατρεύουμε και παραλίγο ν’ αδιαφορήσουμε για τα αποτελέσματα της έρευνας και να μην τα συμπεριλάβουμε, αλλά ο λόγος για τους οποίους ένας σκύλος ή μια γάτα στο γραφείο μας αποσπά την προσοχή είναι προφανής. Θα θέλεις να ασχολείσαι με αυτά και μόνα αυτά. Ωστόσο, στηρίζουμε απόλυτα τα γραφεία που επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να φέρουν τα κατοικίδια τους μαζί τους στη δουλειά!
Οι εξωτερικοί ήχοι
Μας ενοχλούν ακόμη κι αυτοί. Γιατί ο ήχος του αυτοκινήτου στη λεωφόρο, ο ήχος της βροχής και οι σειρήνες, φυσικά και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς, ειδικά όταν η προσοχή σου είναι ήδη στραμμένη στη ζωή έξω απ’ το παράθυρο…
Συνάδελφοι που τρώνε στο γραφείο τους
Ό,τι κι εάν κάνουν οι συνάδελφοι, αυτοί και μόνο αυτοί φταίνε για το γεγονός ότι εσύ δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου. Η αλήθεια είναι όμως ότι καλύτερα όλοι να τρώνε στο διάλειμμά τους για μεσημεριανό ή στην κουζίνα (εάν υπάρχει).
Η θερμοκρασία στο γραφείο
Εσύ μπορεί να ζεσταίνεσαι, ο συνάδελφός σου όμως μπορεί να κρυώνει και έτσι περνάει μία ώρα μέχρι να αποφασίσετε για το εάν θα πρέπει να ανοίξετε το κλιματιστικό ή όχι.
Το φωτοτυπικό μηχάνημα και η μηχανή του καφέ
Οι δύο τελευταίοι περισπασμοί έχουν να κάνουν με τον ήχο του φωτοτυπικού μηχανήματος, ο οποίος δεν σταματάει να λειτουργεί ποτέ σε ένα γραφείο και της μηχανής του καφέ, η οποία επίσης λειτουργεί non-stop για λόγους κυρίως επιβίωσης. Επίσης, σκέψου πόσες φορές σηκώνεσαι απ’ το γραφείο σου για να βάλεις καφέ, αλλά και πόσες φορές ακούς τον ήχο όταν αυτός είναι έτοιμος. Το σίγουρο είναι ότι οι συνάδελφοι σου πιθανότατα να σε μισούν κάθε φορά που σηκώνεσαι για να φτιάξεις καφέ.