Ένα σύγχρονο μινιμαλιστικό νησιωτικό σπίτι στην Πάρο

Ένα σύμπλεγμα μινιμαλιστικών, λευκών «κουτιών» διαμορφώνει αυτό το σύγχρονο νησιώτικο σπίτι, σχεδιασμένο από το Studio Seilern. Το έργο, για έναν ιδιώτη πελάτη, που βρίσκεται στο ελληνικό νησί της Πάρου, κόβει μια καθαρή και μοντέρνα φιγούρα μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από αρκετά ογκώδη «κουτιών», καθένας από τους οποίους φιλοξενεί διαφορετικές λειτουργίες. Όλοι μαζί συνθέτουν το τέλειο ελληνικό καταφύγιο.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο με έδρα το Λονδίνο, με επικεφαλής την ιδρύτρια Christina Seilern, συγκέντρωσε το συγκρότημα «ως μια συνδεδεμένη σειρά αυτόνομων δωματίων γύρω από μια αυλή δίπλα στην πισίνα». Αυτό όχι μόνο διαλύει τον συνολικό όγκο του γενναιόδωρου σπιτιού, τακτοποιώντας το σε μικρότερους αυτόνομους χώρους, αλλά αξιοποιεί επίσης στο έπακρο το ήπιο κλίμα του νησιού και τον τρόπο ζωής σε εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι στενοί υπαίθριοι σύνδεσμοι μεταξύ των δωματίων προστατεύουν τους χρήστες από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, διατηρώντας ταυτόχρονα τους εσωτερικούς χώρους φρέσκους και αεριζόμενους.

Εκτός από τους μικρότερους συνδέσμους και τις αυλές μεταξύ των όγκων, το σπίτι διαθέτει επίσης πληθώρα μεγαλύτερων υπαίθριων χώρων, από πλακόστρωτες βεράντες, μερικές εντελώς ανοιχτές και άλλες καλυμμένες με πέργκολες για σκίαση, μέχρι τη εντυπωσιακή, μεγάλη πισίνα του ακινήτου και τον περιβάλλοντα κήπο του κτήματος. Η θέα από όλους αυτούς τους χώρους, καθώς και τα δωμάτια με τα μεγάλα, τετράγωνα ανοίγματα, ήταν καθοριστικής σημασίας για το σχεδιασμό.

«Το σπίτι αντιδρά στην υπέροχη θέα του περιβάλλοντος και έχει οργανωθεί για το ηλιοβασίλεμα του Αυγούστου με την τακτοποίηση της διάταξης γύρω από τον άξονα Ανατολής-Δύσης. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική που μοιάζει να αγγίζει ελαφρά τη γη – πλάκες από terrazzo επιπλέουν και μόλις ακουμπούν η μία την άλλη στις γωνίες. Οι πρόβολοι της πισίνας πάνω από τον ελαιώνα, δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται», λέει ο Seilern.

Μέσα και έξω, μια εκλεπτυσμένη, αλλά συγκρατημένη παλέτα υλικών προσθέτει στη μινιμαλιστική αίσθηση αυτού του σύγχρονου νησιώτικου σπιτιού. Ένα μείγμα από παραδοσιακό λευκό στόκο, πέτρινους τοίχους, ελληνικό μάρμαρο και terrazzo συνδυάζει αβίαστα το μοντέρνο κομψό και στοιχεία από την τοπική τοπική γλώσσα.

«Ιδιωτικές κατοικίες όπως αυτές προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για τη δημιουργία στενών σχέσεων με τον πελάτη και την ομάδα σχεδιασμού. Αυτό το επίπεδο οικειότητας δημιουργεί ευκαιρίες για ενδιαφέροντες πειραματισμούς με αποτέλεσμα έργα που δημιουργούν ευκαιρίες για ποιητική και προσωπική δομημένη έκφραση, καθώς και επίσημες λύσεις», λέει η ομάδα αρχιτεκτονικής.

0 replies on “Ένα σύγχρονο μινιμαλιστικό νησιωτικό σπίτι στην Πάρο”