Θα έπρεπε ποτέ να βάλετε πάγο σε ένα single malt scotch;

Είναι ένα φλέγον και παγωμένο ζήτημα ταυτόχρονα. Θα έπρεπε ποτέ να βάλετε πάγο σε ένα single malt scotch; Ναι; Όχι; Είμαστε εδώ για να φτάσουμε στο τέλος αυτής της ερώτησης, μια για πάντα. Επειδή ο πάγος σε ένα single malt scotch είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στον κόσμο.

Ορισμένοι ορκίζονται στην προσθήκη του, υποστηρίζοντας ότι μια ευπρόσδεκτη πτώση της θερμοκρασίας δίνει στο πνεύμα μια πιο ομαλή, καθαρή γεύση. Άλλοι όμως αποκρυπτογραφούν τον πάγο σε εξαιρετικά ουίσκι και θεωρούν ότι ο πάγος δεν έχει θέση στα ευαίσθητα, καλά αποσταγμένα δράματά μας.

Υπάρχει όμως οριστική απάντηση-ένα τελικό, κατηγορηματικό «ναι» ή «όχι» που είτε θα πείσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του  πάγου να δοκιμάσουν να πιούν ουίσκι και χωρίς πάγο, ή αυτούς που αντιτίθενται, κυριολεκτικά, να χαλαρώσουν για το θέμα;

«Αντ ‘αυτού θα πρότεινα νερό», λέει ο Sam MacDonald της Scotch Malt Whisky Society. «Το ουίσκι, ειδικά αν έχει αντοχή σε βαρέλι, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τις γεύσεις του προσθέτοντας λίγο νερό. Αλλά, αν προσθέστε πάγο θα αραιώσετε τις γεύσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να πιείτε ουίσκι θα είναι πάντα να το πιείτε καθαρό και ανόθευτο».

«Όταν κάνουμε γευσιγνωσίες», συνεχίζει ο ειδικός, «θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπειρία όσο το δυνατόν περισσότερο – και το πώς σερβίρουμε είναι ζωτικής σημασίας για αυτό. Ωστόσο, όσον αφορά τον πάγο συγκεκριμένα, υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος για να απολαύσετε το ουίσκι σας»

«Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΟΥΙΣΚΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΘΕΥΤΟ…»

«Η θερμοκρασία είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θυμάστε τη φυσική στο σχολείο, ένα βασικό μάθημα λέει ότι τα ζεστά πράγματα ανεβαίνουν και τα δροσερά κατεβαίνουν. Ως αποτέλεσμα, βάλτε πάγο στο ουίσκι σας και όλες αυτές οι προσεκτικά ισορροπημένες γεύσεις θα μπερδευτούν και η γλώσσα σας δεν θα πάρει όλες τις γεύσεις».

Τότε είναι κακό να βάζουμε πάγο στο ουίσκι;

«Όχι φυσικά, μπορείτε να βάλετε πάγο στο ουίσκι σας», λέει ο Πρέσβης της Glenlivet, Phil Huckle «Αλλά όχι τόσο πολύ. Βάλτε έναν ή δύο κύβους στο ουίσκι σας, θα παγώσει λίγο, θα λιώσει στο νερό και στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε όλα αυτά τα υπέροχα αρώματα και γεύσεις ». Αλλά ο πάγος δεν μπορεί να θαμπώσει τις γεύσεις και να τις ξυπνήσει – τι είναι λοιπόν; «Προφανώς αν γεμίσετε το ποτήρι με πάγο, θα λιώσει πολύ αργά, θα παγώσει πολύ το ουίσκι και θα καταστέλλει τη γεύση», συνεχίζει ο Huckle. «Και δεν το θέλετε αυτό. Αν ρίξετε στο Glenlivet 18 ετών, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια ξεκουράζεται και γερνάει στο αρωματικό βουνό της κοιλάδας Glenlivet, μαζεύοντας όλες αυτές τις περίπλοκες γεύσεις και πολυπλοκότητες, βάζοντας πάγο – θα χάσετε όλες αυτές τις υπέροχες γεύσεις που αναδύει ένα υπέροχο ουίσκι…».

«Είμαι πολύ της άποψης ότι δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον πώς να απολαύσει το ουίσκι του», εξηγεί Sam MacDonald της Scotch Malt Whisky Society. «Είναι εντελώς δική τους εμπειρία. Έτσι, εάν θέλετε να απολαύσετε το ουίσκι σας με πάγο – παρά το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή επιστήμη πίσω από το γιατί δεν το κάνουμε αυτό – θα πρέπει να σας επιτρέπεται.»

Η Laura Mustard, πρέσβειρα της μάρκας Chivas Regal, συμφωνεί. Πιστεύει ότι η κατάσταση κατανάλωσης αλκοόλ υπαγορεύει πως το παγωμένο είναι αποδεκτό. «Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν θέλετε κάτι δροσιστικό, προσθέτοντας πάγο στο ουίσκι σας θα το πετύχετε», λέει η Mustard. «Ωστόσο, οι σκέψεις μου σχετικά με αυτό είναι ότι ο πάγος είναι τόσο κρύος που θαμπώνει τη γεύση του ουίσκι. Όλα εξαρτώνται από το τι ψάχνετε ή χρειάζεστε από το ουίσκι σας».

Ο MacDonald αντίστοιχα πιστεύει ότι ο πάγος επιτρέπεται μόνο εάν το ουίσκι είναι πολύ ποιοτικό.

Άρα καταλήγουμε πως η προσθήκη πάγου θαμπώνει τις γεύσεις, αναισθητοποιεί τη γλώσσα και μπερδεύει τη σύνθεση του πνεύματος. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να βάζετε πάγο σε ένα σκωτσέζικο ουίσκι;

«Θα το πω ως Ιρλανδός», καταλήγει ο MacDonald. «Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι περίπλοκο. Η γεύση – πάντα είναι διαφορετική και αυτό θα το διαπιστώσετε δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά ουίσκι αλλά, αν θέλετε πραγματικά να το ζήσετε, τότε πιείτε το καθαρό.»

Tags from the story
0 replies on “Θα έπρεπε ποτέ να βάλετε πάγο σε ένα single malt scotch;”