Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τελειώνουν ποτέ αυτό που ξεκινάνε;

άνθρωποι που δεν τελειώνουν ποτέ αυτό που ξεκινάνε
© Unsplash/Jo Szczepanska

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τελειώνουν ποτέ αυτό που ξεκινάνε; Υπάρχει ένα στάδιο σε κάθε project που η σκέψη του γιατί μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, τελικά δεν μπορώ να τα καταφέρω, ίσως θα πρέπει να το εγκαταλείψω και να το συνεχίσω μια άλλη φορά, που κάνει την εμφάνισή της συνήθως μόλις συναντήσουμε τις πρώτες δυσκολίες. Πώς, όμως, τελικά θα αποφύγεις αυτή την εσωτερική φωνή που σου λέει να τα παρατήσεις;

Συνήθως ξεκινάμε ένα project, μια δουλειά, ένα έργο ή ο,τιδήποτε άλλο πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, με έναν ενθουσιασμό του αυτή τη φορά θα τα καταφέρω, αυτό το project δεν είναι σαν όλα τα προηγούμενα, θα δουλέψω σκληρά και θα έχει επιτυχία… Τι γίνεται όμως μετά; Γιατί με το που εμφανίζεται η πρώτη δυσκολία, σκεφτόμαστε ότι τελικά δεν έπρεπε να το ξεκινήσουμε ποτέ; Και αλήθεια τι είναι αυτό που σε εμποδίζει απ’ το να τελειώσεις αυτό που ξεκίνησες;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Harvard Business School, Rosabeth Moss Kanter, και συγγραφέα του «Confidence: How Winning Streaks and Losing Streaks Begin and End», ανάμεσα στον ενθουσιασμό της αρχής ενός project και της χαράς της τελειοποίησης του, υπάρχει μια ατελείωτη μέση, όπου ο αρχικός ενθουσιασμός φεύγει και ο φόβος της αποτυχίας κάνει την εμφάνισή του. «Στη μέση, αρχίζουν οι δυσκολίες σε ένα project και τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα», ανέφερε η Kanter.

Πώς θα τελειώνεις κάθε φορά ένα project που ξεκινάς; Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν:

Υπολόγισε τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτεί

Κι όταν κάνεις τους υπολογισμούς σου, διπλασίασε και τον χρόνο που έχεις σκεφτεί και την προσπάθεια που απαιτεί το συγκεκριμένο project. Γιατί; Γιατί πάνω στον αρχικό σου ενθουσιασμό, είσαι υπέρ του δέοντος αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρεις, και κατά συνέπεια μπορεί να υποτιμάς μερικές απ’ τις δυσκολίες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις.

Μικρά βήματα

Συνήθως απογοητευόμαστε από κάτι, επειδή αυτό το κάτι μοιάζει υπερβολικά μεγάλο και ακατόρθωτο. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε μικρά βήματα και να εστιάζουμε σε αυτά. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να γράφουμε κάθε μικρό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ένα τετράδιο, γιατί έτσι θα τα βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας. Μόνο όταν καταφέρεις το πρώτο βήμα, θα είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο και τελικά να έρθεις όλο και πιο κοντά στον τελικό σου στόχο.

Πρόσεξε τι λες στους φίλους σου

Στους φίλους, στην οικογένεια, στους συναδέλφους σου. Πρόσεξε τι λες πάνω στον ενθουσιασμό σου, γιατί μπορεί να λες μεγάλα λόγια που δεν μπορείς να τα τηρήσεις. Επίσης, επειδή δεν θέλεις να σου ασκούν μεγαλύτερη πίεση για το πότε τελικά θα κάνεις αυτό που τους είπες ότι θα κάνεις. Απ’ την άλλη πλευρά, εάν το ξέρουν μερικοί σου φίλοι, ίσως αυτό να σε παρακινήσει να δουλέψεις περισσότερο.

Τέλος, καλό θα ήταν πριν παρατήσεις κάτι το οποίο ξεκίνησες, να το κάνεις συνειδητά ή αλλιώς να κατανοείς ότι τα ημιτελή projects δεν φεύγουν έτσι απλά απ’ τη ζωή σου. Το φάντασμα τους πάντα θα επιστρέφει. Εάν συνέχεια παρατάς κάτι, είναι σαν να προδίδεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν, όμως, τελικά τα καταφέρνεις, μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου και αποκτάς έτσι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για όλα τα μελλοντικά σου σχέδια!

Tags from the story
0 replies on “Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τελειώνουν ποτέ αυτό που ξεκινάνε;”