Ας αφήσουν τα παιδιά να βρουν το δικό τους δρόμο

Ένας λόγος -από τους πολλούς ίσως- που θα ήθελα να έχω παιδί είναι και αυτές οι γλυκόπικρες ”μέρες των εξετάσεων”. Για να του πω να μην ανησυχεί. Για να το συμβουλεύσω να δώσει μεν τον καλύτερο του εαυτό αλλά να μην αφήσει το όποιο ”αποτέλεσμα” να καθορίσει το μέλλον του. Για να του υπενθυμίσω πως ο πλανήτης είναι ένας, αλλά οι επαγγελματικές θέσεις άπειρες. Αμέτρητες σαν τα όνειρά του.

Κείμενο από Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά

Είμαι σίγουρη πως σαν μαμά θα του καλλιεργούσα από νωρίς την αγάπη για το ”επιχειρείν” -είτε ήταν αγόρι, είτε κορίτσι- αλλά θα ήθελα να το δω να ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο. Να προσπαθήσει να τον αλλάξει προς το καλύτερο όσο αυτό είναι δυνατό (γιατί αν δεν τον αλλάξουν οι νέοι, τότε ποιοί?) και να μάθει να έχει όραμα και πείσμα.

 

Να του πω πως ακόμα κι αν είναι τυχερό και βρεί δουλειά σε ότι σπούδασε να μάθει να ΑΚΟΥΕΙ αυτούς που θα αμφισβητήσουν την αξία του στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Αυτοί είναι πάντα οι καλύτεροι ”δάσκαλοι”. (Αλλά να γνωρίζει το ίδιο αυτή του την αξία.)

Unsplash/William Bayreuther

Θα το άφηνα να κάνει ακόμα και πρόχειρες/προσωρινές δουλειές που θα το ”προίκιζαν” με την γνώση του κόσμου αλλά να μην ξεχάσει πως “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”. Που θα το έκαναν να καταλάβει τη δύναμη ”του να βγάζεις τα δικά σου λεφτά”. Θα ήθελα να ξέρει πως αν δεν είναι κοινωνικά μορφωμένο, αν δεν μπολιαστεί με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, αν δεν αποκτήσει ”εν-συναίσθηση” και κατανόηση για ότι θα συμβαίνει γύρω του, όλα τα πτυχία του κόσμου δεν θα έχουν παρά ελάχιστη σημασία.

Δεν θα το κράταγα σφιχτά κάτω από τις φτερούγες μου για να μην πληγωθεί και ”κουραστεί”. Θα το απελευθέρωνα να πετάξει μόνο του και μακριά. Ακόμα και αν αποτύγχανε σε αυτές τις εξετάσεις, θα έκανα τα πάντα να πετύχει στις εξετάσεις της ζωής και να βρεί τον δικό του δρόμο. Να καταλάβει πως η μόρφωση είναι η δική του, προσωπική -και απαραίτητη- επιβεβαίωση και όχι ”κοινωνική” επιταγή για να καταξιώσει την μανούλα, τον μπαμπά και το σόι που θα είναι περήφανο. Ακόμα όμως κι αν απέρριπτε το κάθε πτυχίο, θα ήμουν πάντα δίπλα του.

Καλή επιτυχία στα νιάτα. Στηρίξτε τα παιδιά σας ό,τι κι αν επιλέξουν.

Κεντρική Φωτογραφία: Unsplash/Samuel Zeller

0 replies on “Ας αφήσουν τα παιδιά να βρουν το δικό τους δρόμο”